To nejdůležitější neodkládejte

Při plánování sice budete muset řešit desítky věcí, pro úspěšný průběh celého obřadu vám jich ale stačí poměrně málo. A tak to hlavní vyřešte hned na začátku. V první řadě je to rezervace místa, kde se obřad uskuteční. Není výjimkou, že taková místa jsou plná mnoho měsíců dopředu a rezervaci tedy udělejte klidně rok předem – ihned po zasnoubení. Na poslední chvíli nenechávejte ani snubní prsteny. Věci zkrátka řešte dle priority na základě jejich důležitosti.

Stanovte si rozpočet

Svatbu lze realizovat poměrně nízkonákladově obřadem na radnici v úzkém kruhu lidí. I v takovém případě bude celkový rozpočet dosahovat řádově desítek tisíc korun. Pokud budete chtít uspořádat svatbu podle současných trendů, počítejte s tím, že náklady se vyšplhají do statisíců.

Stanovení rozpočtu je v každém případě zásadní. Každá položka na seznamu by měla být důkladně propočtená a jasný strop vám pomůže držet výdaje pod kontrolou. Za svatbu se totiž utrácí velice snadno.

Počítejte s tím, že pokud se nedočkáte štědrého příspěvku od rodičů, svatba bude ztrátovým projektem. Nespoléhejte rozhodně na to, že investovaná částka se vám vrátí z drobných finančních darů od hostů. Brát si tedy na svatbu bezhlavě vysokou půjčku v domnění, že ji následně celou splatíte, tedy není uvážlivé. Vycházejte tedy spíše z výše svých úspor.

Kolik pozvete hostů?

Chtě-nechtě na svatbu nepozvete každého. Nebudete na ní mít veškeré příbuzenstvo ani všechny přátele. Bez emocí si proto stanovte pevný počet hostů a následně tuto kapacitu naplňte. Pokud jsou osoby, u kterých vás absence pozvánky mrzí, není nic lepšího než se k nim vydat za návštěvu, přinést svatební koláčky a jasně komunikovat, že svatba má omezenou kapacitu a dáváte například přednost rodinnému kruhu. Tyto lidi můžete místo svatby pozvat na svou rozlučku.

Sestavte detailní harmonogram

Během svatebního dne si sestavte přesný harmonogram s přesností na minuty. Platí to nejen pro svatebčany, ale i pro svědky, oddávajícího, hosty a personál. Vše musí běžet podle tohoto plánu. Nic nepokazí dojem z celého dne tak jako neustále zmatky a průtahy. Se všemi osobami si promluvte o tom, že harmonogramu se musí striktně držet a zdržení není přípustné.

V plánu ale musíte mít také „okna“, která můžete dle potřeby prodloužit nebo zkrátit. Taková místa vyplňte hudbou a občerstvením.