Doba přípravy:

5 hodin plus odležení přes noc

Suroviny na 10 sklenic o objemu 200 ml:

4–5 kg zralých švestek 

250 ml bílého vinného octa

500–750 g cukru krupice

špetka soli

Čtěte také

Dokonalý štrůdl zvládne každý

Čtěte také

Využijte sezónu jablek a upečte si štrůdl z dob habsburské monarchie

Postup: Jak na švestková povidla

1. Švestky vypeckujte a dejte do hrnce nebo pekáče se silným dnem, ale neměl by být kovový (u hrnce je jasnou volbou litinový nebo černý, pekáč může být smaltovaný nebo skleněný). Podlijte octem, přidejte cukr a sůl, promíchejte a nechte stát alespoň 2 hodiny, klidně ale i do druhého dne.

2. Druhý den dejte hrnec na plotnu, přiveďte k varu a pak teplotu snižte na minimum a nechte jen tak probublávat 4–5 hodin, dokud se nevyvaří přebytečná tekutina a povidla nezhoustnou. Občas je zkontrolujte a zespodu promíchejte, abyste se ujistili, že se nepálí, jinak se o ně ale nestarejte. Pokud jste zvolili variantu pekáč, dejte je do trouby předehřáté na 160 °C a pečte také 4–5 hodin.

Čtěte také

Cuketové placičky

Čtěte také

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením

3. Nakonec povidla rozmixujte dohladka – z hrnce to nutné nebývá, v pekáči se ale obvykle švestky zcela nerozpadnou. Naplňte je do horkých, čistě vypařených sklenic a obraťte dnem vzhůru nebo ještě pro jistotu zavařte. V dobře uzavřených sklenicích vám povidla vydrží mnoho let!

Čtěte také

Pizza? Aneb jistota, že děti budu večeřet

Čtěte také

Upečte dětem domácí pizzu s lečem a spotřebujte přebytky ze zahrady