Švestková povidla: Jak je udělat v hrnci či troubě, aby se nepřipálila

Monika Franková | 11. 9. 2021

Švestková povidla si udělejte sami doma. V zimě je budete s radostí ujídat. Jestli se rozhodnete povidla uvařit nebo upéct v troubě, je na vás. Dobře fungují oba způsoby, ale s jednou podmínkou – a to je množství. Když připravujete větší, alespoň čtyři kila, nespálí se. To je zásadní.

Doba přípravy:

5 hodin plus odležení přes noc

Suroviny na 10 sklenic o objemu 200 ml:

4–5 kg zralých švestek

250 ml bílého vinného octa

500–750 g cukru krupice

špetka soli

Využijte sezónu jablek a upečte si štrůdl z dob habsburské monarchie
Recepty

Využijte sezónu jablek a upečte si štrůdl z dob habsburské monarchie

Postup: Jak na švestková povidla

1. Švestky vypeckujte a dejte do hrnce nebo pekáče se silným dnem, ale neměl by být kovový (u hrnce je jasnou volbou litinový nebo černý, pekáč může být smaltovaný nebo skleněný). Podlijte octem, přidejte cukr a sůl, promíchejte a nechte stát alespoň 2 hodiny, klidně ale i do druhého dne.

2. Druhý den dejte hrnec na plotnu, přiveďte k varu a pak teplotu snižte na minimum a nechte jen tak probublávat 4–5 hodin, dokud se nevyvaří přebytečná tekutina a povidla nezhoustnou. Občas je zkontrolujte a zespodu promíchejte, abyste se ujistili, že se nepálí, jinak se o ně ale nestarejte. Pokud jste zvolili variantu pekáč, dejte je do trouby předehřáté na 160 °C a pečte také 4–5 hodin.

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením
Recepty

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením

3. Nakonec povidla rozmixujte dohladka – z hrnce to nutné nebývá, v pekáči se ale obvykle švestky zcela nerozpadnou. Naplňte je do horkých, čistě vypařených sklenic a obraťte dnem vzhůru nebo ještě pro jistotu zavařte. V dobře uzavřených sklenicích vám povidla vydrží mnoho let!

Upečte dětem domácí pizzu s lečem a spotřebujte přebytky ze zahrady
Recepty

Upečte dětem domácí pizzu s lečem a spotřebujte přebytky ze zahrady

Tagy cukr hrnec krupice ocet Pekáč Povidla Sklenice sůl