Doba přípravy:
30 minut
Vaření:
40 minut
Suroviny na 20-25 knedlíčků:
TĚSTO:
500 g brambor
1 vejce
135-150 g polohrubé mouky
špetka soli
25 švestek
NA POSÝPKU:
strouhanka
moučkový cukr
máslo
Postup:
1. Brambory ve slupce uvařte do měkka, asi 30 minut a potom nechte vychladnout. Oloupejte je a protlačte přes lis nebo je nastrouhejte na jemném struhadle. Promíchejte mouku, sůl, vejce a vypracujte hladké těsto.
2. Těsto rozválejte na sílu přibližně 5 mm a nožem ho rozkrájejte na čtverečky (rozměry přizpůsobte velikosti švestek). Do každého čtverce položte švestku, buď celou, nebo jen polovinu (dle velikosti švestek), rohy těsta spojte a tvarujte koule.
3. Koule vložte do vroucí osolené vody a vařte 6–8 minut. Když vyplavou, jsou hotové.
4. Na posýpku opražte nasucho strouhanku do zlatohněda. Knedlíky dejte na talíř, posypte strouhankou, moučkovým cukrem, přelijte máslem a můžete podávat.