Švestkové knedlíky: Podzimnímu ovoci nejvíce sluší bramborový kabátek

Monika Franková | 1. 10. 2021

Tmavěmodrá sezona právě vrcholí a vy máte jednu z posledních možností připravit úplně čerstvé švestkové knedlíky. Zatímco borůvkám sluší kynuté těsto, meruňkám tvarohové, švestky vyniknou v těstě bramborovém. Pojďte si to ověřit.

Doba přípravy:

30 minut

Vaření:

40 minut

Suroviny na 20-25 knedlíčků:

TĚSTO:

500 g brambor

1 vejce

135-150 g polohrubé mouky

špetka soli

25 švestek

NA POSÝPKU:

strouhanka

moučkový cukr

máslo

Švestková povidla: Jak je udělat v hrnci či troubě, aby se nepřipálila
Recepty

Švestková povidla: Jak je udělat v hrnci či troubě, aby se nepřipálila

Postup:

1. Brambory ve slupce uvařte do měkka, asi 30 minut a potom nechte vychladnout. Oloupejte je a protlačte přes lis nebo je nastrouhejte na jemném struhadle. Promíchejte mouku, sůl, vejce a vypracujte hladké těsto.

2. Těsto rozválejte na sílu přibližně 5 mm a nožem ho rozkrájejte na čtverečky (rozměry přizpůsobte velikosti švestek). Do každého čtverce položte švestku, buď celou, nebo jen polovinu (dle velikosti švestek), rohy těsta spojte a tvarujte koule.

3. Koule vložte do vroucí osolené vody a vařte 6–8 minut. Když vyplavou, jsou hotové.

4. Na posýpku opražte nasucho strouhanku do zlatohněda. Knedlíky dejte na talíř, posypte strouhankou, moučkovým cukrem, přelijte máslem a můžete podávat.

Prvorepublikový jablkovec: Upečte si originální žemlovku s ovocem a vínem
Recepty

Prvorepublikový jablkovec: Upečte si originální žemlovku s ovocem a vínem

Tagy cukr Knedlík Kynuté těsto máslo meruňka ovoce Slivoň švestka strouhanka sůl těsto