Doba přípravy:

30 minut

Vaření:

40 minut

Suroviny na 20-25 knedlíčků:

TĚSTO:

500 g brambor

1 vejce

135-150 g polohrubé mouky

špetka soli

25 švestek 

NA POSÝPKU:

strouhanka

moučkový cukr

máslo

Čtěte také

Švestková povidla? Nebojte se pustit do jejich přípravy

Čtěte také

Švestková povidla: Jak je udělat v hrnci či troubě, aby se nepřipálila

Postup:

1. Brambory ve slupce uvařte do měkka, asi 30 minut a potom nechte vychladnout. Oloupejte je a protlačte přes lis nebo je nastrouhejte na jemném struhadle. Promíchejte mouku, sůl, vejce a vypracujte hladké těsto.

2. Těsto rozválejte na sílu přibližně 5 mm a nožem ho rozkrájejte na čtverečky (rozměry přizpůsobte velikosti švestek). Do každého čtverce položte švestku, buď celou, nebo jen polovinu (dle velikosti švestek), rohy těsta spojte a tvarujte koule.

3. Koule vložte do vroucí osolené vody a vařte 6–8 minut. Když vyplavou, jsou hotové.

4. Na posýpku opražte nasucho strouhanku do zlatohněda. Knedlíky dejte na talíř, posypte strouhankou, moučkovým cukrem, přelijte máslem a můžete podávat.

Čtěte také

Dejte žemlovce šanci, ta správná nechutná jako ve školní jídelně

Čtěte také

Prvorepublikový jablkovec: Upečte si originální žemlovku s ovocem a vínem