Suroviny:
- 350 g polohrubé mouky
- 100 g Hery
- 1,25 dl mléka
- 2 lžíce cukru
- 20 g droždí
- mouka na vál
- vejce na potření
Náplň:
- 200 g makové náplně do buchet
- 200 g vypeckovaných švestek
- 70 g krystalového cukru
Postup: Jak udělat švestkový závin
Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přilijeme rozpuštěnou Heru smíchanou s mlékem a cukrem a vypracujeme hladké těsto, které necháme 20 minut kynout. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát, střed posypeme strouhankou a naskládáme na ni švestky smíchané s cukrem ve dvou řadách těsně vedle sebe. Na ně rozprostřeme polovinu makové náplně připravené podle návodu na obalu a naskládáme na ni další řadu švestek. Kraje těsta přehneme dovnitř a těsto i s náplní zavineme. Závin přeneseme na plech s papírem na pečení, potřeme ho vejcem a pečeme asi 45 minut při 180 °C.