Švestkový závin s mákem jako od babičky. Kombinujte ty nejlepší suroviny

Monika Franková | 9. 9. 2021

Kombinace švestek a máku je pro naše kraje typická. Využijte tyto suroviny a udělejte si klasický moučník, který bude chutnat celé rodině. 

Suroviny:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 g Hery
  • 1,25 dl mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 20 g droždí
  • mouka na vál
  • vejce na potření

Náplň:

  • 200 g makové náplně do buchet
  • 200 g vypeckovaných švestek
  • 70 g krystalového cukru
Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron
Recepty

Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron

Postup: Jak udělat švestkový závin

Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přilijeme rozpuštěnou Heru smíchanou s mlékem a cukrem a vypracujeme hladké těsto, které necháme 20 minut kynout. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát, střed posypeme strouhankou a naskládáme na ni švestky smíchané s cukrem ve dvou řadách těsně vedle sebe. Na ně rozprostřeme polovinu makové náplně připravené podle návodu na obalu a naskládáme na ni další řadu švestek. Kraje těsta přehneme dovnitř a těsto i s náplní zavineme. Závin přeneseme na plech s papírem na pečení, potřeme ho vejcem a pečeme asi 45 minut při 180 °C.

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením
Recepty

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením

Tagy cukr Mák mléko mouka rodina Slivoň švestka strouhanka těsto