Co se švestkami? Zkuste detox, polštářek z pecek nebo pleťovou masku
Babí léto je tu a s ním i období švestek. Rostou na zahradách i kolem cest a v kuchyni mají široké využití. Kromě skvělé sladkokyselé chuti se navíc mohou pyšnit i pozitivním vlivem na naše zdraví. Poradíme, jak si vyrobit přírodní projímadlo, kdy si dopřát švestkový detox, či jak naložit s peckami.
Švestky, slívy, kadlátka. Každý jim říkáme jinak podle toho, z jaké části republiky pocházíme. První dva názvy asi nikoho nepřekvapí, ten třetí údajně užívají Moraváci a je odvozen od jména českého krále Karla IV., který švestky pěstoval, a tak se díky němu staly v tuzemsku populární.
Jezte švestky, budete zdraví
Vitamínů švestky mnoho nemají, obsahují pouze vitamín E. Zato minerálních látek, jako jsou vápník, hořčík, fosfor nebo draslík, mají na rozdávání. A vysoký je i obsah vlákniny, organických kyselin a tříslovin. Díky těmto látkám jsou švestky výborným lékem na revmatismus, dnu, nemoci jater, ledvin a krevního oběhu. Také snižují hladinu cholesterolu a chrání cévy a srdce. V neposlední řadě jsou ideálním pomocníkem při zácpě a účinnou prevencí rakoviny střev.
Vyrobte si přírodní projímadlo!
- Večer naložte 7–10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno snězte a zapijte vodou, v níž byly naložené. Toto velmi účinné projímadlo lze podávat v menším množství i dětem.
- Večer smíchejte 2 dl šťávy ze švestek s 3 dl vlažné vody a tímto nápojem zapijte 1 lžíci lněných semínek. Ráno jistojistě poběžíte.
Švestková očistná kúra
Švestky obsahují hodně vlákniny a ta má úžasné čistící schopnosti. Při této detoxikační proceduře po dobu 3 dní konzumujeme pouze švestky (syrové či sušené a můžeme jich sníst, kolik chceme). K nim popíjíme 2, 5 litru vlažné vody, nic víc. Tato kúra je vynikajícím pomocníkem při bolestech kloubů a při dně, jelikož švestky z těla odbourávají a vyplavují močovinu, která tuto nemoc způsobuje. Jako prevence je pak vhodné sníst 1-2 kusy sušených nesířených plodů před hlavním jídlem nebo vypít 2 sklenky švestkové šťávy. Tu si můžete vyrobit namočením sušených švestek přes noc do vody.
Pecky nevyhazujte
Pecek se nezbavujte, skvěle totiž poslouží k výrobě hřejivých polštářků. Jak na ně? Čisté a vysušené pecky vsypeme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Poté stačí polštářek vložit do rozehřáté trouby, aby pecky nasály teplo, a můžeme přikládat na různé části těla. Uvolňující účinky ocení především ženy při bolestivé menstruaci, anebo miminka s břišními kolikami.
Využití v kosmetice
Věděli jste, že švestky pečují i o vaši krásu? Zkuste si vyrobit vyživující pleťovou masku. Potřebovat budete pouze 1 rozmačkanou švestku, půlku žloutku, 2 kapky citronové šťávy a 1 lžičku medu. Vše smíchejte dohromady, vzniklou směs naneste na obličej a nechte působit po dobu 30 minut. Poté opláchněte vlažným černým čajem a ošetřete krémem. Pleť bude krásně vypnutá a vyživená.
Recept na švestkový jahelník
Tento vyvážený moučník z jáhel a švestek patří do české kuchyně od nepaměti. Původně staročeská dobrota byla pro naše předky jedním z tradičních vánočních jídel, na které se používaly sušené švestky. Vy si ho ovšem raději připravte z čerstvých slaďoučkých švestek.
Ingredience:
- 200 g suchých jáhel
- švestky (podle velikosti pekáčku)
- 4 vejce
- 2 lžíce medu
- hrst vyloupaných jader vlašských ořechů
- ghíčko se skořicí a vanilkou
Postup:
1. Jáhly spařte horkou vodou. Vložte je do hrnce, zalijte vodou (asi 0,5 l) a osolte.
2. Zpočátku sbírejte pěnu. Vařte doměkka asi 20 minut.
3. Žloutky, med a ořechy vmíchejte do vychladlých jáhel. Přidejte 2 lžíce skořicového ghíčka.
4. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do jáhel.
5. Pekáček vymažte ghíčkem, vysypte hrubou moukou a polovinu směsi rozprostřete na dno.
6. Vše poklaďte umytými, rozpůlenými a odpeckovanými švestkami.
7. Navrch navrstvěte zbytek směsi.
8. Zapékejte asi hodinu v troubě vyhřáté na cca 160 stupňů.
Tip! Jahelník podávejte teplý, lehce pokapaný medem a politý skořicovým ghíčkem.
Zdroj: vlasta.cz vitalia.cz naturamed.cz