Švestky, slívy, kadlátka. Každý jim říkáme jinak podle toho, z jaké části republiky pocházíme. První dva názvy asi nikoho nepřekvapí, ten třetí údajně užívají Moraváci a je odvozen od jména českého krále Karla IV., který švestky pěstoval, a tak se díky němu staly v tuzemsku populární.

Jezte švestky, budete zdraví

Vitamínů švestky mnoho nemají, obsahují pouze vitamín E. Zato minerálních látek, jako jsou vápník, hořčík, fosfor nebo draslík, mají na rozdávání. A vysoký je i obsah vlákniny, organických kyselin a tříslovin. Díky těmto látkám jsou švestky výborným lékem na revmatismus, dnu, nemoci jater, ledvin a krevního oběhu. Také snižují hladinu cholesterolu a chrání cévy a srdce. V neposlední řadě jsou ideálním pomocníkem při zácpě a účinnou prevencí rakoviny střev.

Vyrobte si přírodní projímadlo!

Vyrobte si přírodní projímadlo!

  • Večer naložte 7–10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno snězte a zapijte vodou, v níž byly naložené. Toto velmi účinné projímadlo lze podávat v menším množství i dětem.
  • Večer smíchejte 2 dl šťávy ze švestek s 3 dl vlažné vody a tímto nápojem zapijte 1 lžíci lněných semínek. Ráno jistojistě poběžíte.

Švestková očistná kúra

Švestky obsahují hodně vlákniny a ta má úžasné čistící schopnosti. Při této detoxikační proceduře po dobu 3 dní konzumujeme pouze švestky (syrové či sušené a můžeme jich sníst, kolik chceme). K nim popíjíme 2, 5 litru vlažné vody, nic víc. Tato kúra je vynikajícím pomocníkem při bolestech kloubů a při dně, jelikož švestky z těla odbourávají a vyplavují močovinu, která tuto nemoc způsobuje. Jako prevence je pak vhodné sníst 1-2 kusy sušených nesířených plodů před hlavním jídlem nebo vypít 2 sklenky švestkové šťávy. Tu si můžete vyrobit namočením sušených švestek přes noc do vody.

Pecky nevyhazujte

Pecek se nezbavujte, skvěle totiž poslouží k výrobě hřejivých polštářků. Jak na ně? Čisté a vysušené pecky vsypeme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Poté stačí polštářek vložit do rozehřáté trouby, aby pecky nasály teplo, a můžeme přikládat na různé části těla. Uvolňující účinky ocení především ženy při bolestivé menstruaci, anebo miminka s břišními kolikami.

Využití v kosmetice

Věděli jste, že švestky pečují i o vaši krásu? Zkuste si vyrobit vyživující pleťovou masku. Potřebovat budete pouze 1 rozmačkanou švestku, půlku žloutku, 2 kapky citronové šťávy a 1 lžičku medu. Vše smíchejte dohromady, vzniklou směs naneste na obličej a nechte působit po dobu 30 minut. Poté opláchněte vlažným černým čajem a ošetřete krémem. Pleť bude krásně vypnutá a vyživená.

Recept na švestkový jahelník

Tento vyvážený moučník z jáhel a švestek patří do české kuchyně od nepaměti. Původně staročeská dobrota byla pro naše předky jedním z tradičních vánočních jídel, na které se používaly sušené švestky. Vy si ho ovšem raději připravte z čerstvých slaďoučkých švestek.

Ingredience:

  • 200 g suchých jáhel
  • švestky (podle velikosti pekáčku)
  • 4 vejce
  • 2 lžíce medu
  • hrst vyloupaných jader vlašských ořechů
  • ghíčko se skořicí a vanilkou

Postup:

1. Jáhly spařte horkou vodou. Vložte je do hrnce, zalijte vodou (asi 0,5 l) a osolte.

2. Zpočátku sbírejte pěnu. Vařte doměkka asi 20 minut.

3. Žloutky, med a ořechy vmíchejte do vychladlých jáhel. Přidejte 2 lžíce skořicového ghíčka.

4. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do jáhel.

5. Pekáček vymažte ghíčkem, vysypte hrubou moukou a polovinu směsi rozprostřete na dno.

6. Vše poklaďte umytými, rozpůlenými a odpeckovanými švestkami.

7. Navrch navrstvěte zbytek směsi.

8. Zapékejte asi hodinu v troubě vyhřáté na cca 160 stupňů.

Tip! Jahelník podávejte teplý, lehce pokapaný medem a politý skořicovým ghíčkem.

Zdroj: vlasta.cz vitalia.cz naturamed.cz

Související články