Švestky, slívy, kadlátka. Každý jim říkáme jinak podle toho, z jaké části republiky pocházíme. První dva názvy asi nikoho nepřekvapí, ten třetí údajně užívají Moraváci a je odvozen od jména českého krále Karla IV., který švestky pěstoval, a tak se díky němu staly v tuzemsku populární.

Čtěte také

Burčák

Čtěte také

Burčáková sezóna je tu! Dopřejte si, ale s rozumem. Pití na litry se nevyplácí

Jezte švestky, budete zdraví

Vitamínů švestky mnoho nemají, obsahují pouze vitamín E. Zato minerálních látek, jako jsou vápník, hořčík, fosfor nebo draslík, mají na rozdávání. A vysoký je i obsah vlákniny, organických kyselin a tříslovin. Díky těmto látkám jsou švestky výborným lékem na revmatismus, dnu, nemoci jater, ledvin a krevního oběhu. Také snižují hladinu cholesterolu a chrání cévy a srdce. V neposlední řadě jsou ideálním pomocníkem při zácpě a účinnou prevencí rakoviny střev. 

Vyrobte si přírodní projímadlo!

  • Večer naložte 7–10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno snězte a zapijte vodou, v níž byly naložené. Toto velmi účinné projímadlo lze podávat v menším množství i dětem.
  • Večer smíchejte 2 dl šťávy ze švestek s 3 dl vlažné vody a tímto nápojem zapijte 1 lžíci lněných semínek. Ráno jistojistě poběžíte.

Čtěte také

Paradentóza u psů

Čtěte také

Proč psovi čistit zuby? Paradentóza neohrožuje jen jeho chrup, ale i srdce

Švestková očistná kúra

Švestky obsahují hodně vlákniny a ta má úžasné čistící schopnosti. Při této detoxikační proceduře po dobu 3 dní konzumujeme pouze švestky (syrové či sušené a můžeme jich sníst, kolik chceme). K nim popíjíme 2, 5 litru vlažné vody, nic víc. Tato kúra je vynikajícím pomocníkem při bolestech kloubů a při dně, jelikož švestky z těla odbourávají a vyplavují močovinu, která tuto nemoc způsobuje. Jako prevence je pak vhodné sníst 1-2 kusy sušených nesířených plodů před hlavním jídlem nebo vypít 2 sklenky švestkové šťávy. Tu si můžete vyrobit namočením sušených švestek přes noc do vody.

Čtěte také

Naučené vzorce chování, které nám ubližují

Čtěte také

Naučené vzorce chování, které nám ubližují. Terapeutka radí, jak se jich zbavit

Pecky nevyhazujte 

Pecek se nezbavujte, skvěle totiž poslouží k výrobě hřejivých polštářků. Jak na ně? Čisté a vysušené pecky vsypeme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Poté stačí polštářek vložit do rozehřáté trouby, aby pecky nasály teplo, a můžeme přikládat na různé části těla. Uvolňující účinky ocení především ženy při bolestivé menstruaci, anebo miminka s břišními kolikami.

Využití v kosmetice

Věděli jste, že švestky pečují i o vaši krásu? Zkuste si vyrobit vyživující pleťovou masku. Potřebovat budete pouze 1 rozmačkanou švestku, půlku žloutku, 2 kapky citronové šťávy a 1 lžičku medu. Vše smíchejte dohromady, vzniklou směs naneste na obličej a nechte působit po dobu 30 minut. Poté opláchněte vlažným černým čajem a ošetřete krémem. Pleť bude krásně vypnutá a vyživená.

Čtěte také

BB krém

Čtěte také

BB krém pleť sjednotí, rozzáří, hydratuje, ale nezatíží. Jak vybrat ten správný?

Recept na švestkový jahelník 

Tento vyvážený moučník z jáhel a švestek patří do české kuchyně od nepaměti. Původně staročeská dobrota byla pro naše předky jedním z tradičních vánočních jídel, na které se používaly sušené švestky. Vy si ho ovšem raději připravte z čerstvých slaďoučkých švestek.

Ingredience:

  • 200 g suchých jáhel
  • švestky (podle velikosti pekáčku)
  • 4 vejce
  • 2 lžíce medu
  • hrst vyloupaných jader vlašských ořechů
  • ghíčko se skořicí a vanilkou

 Postup:

1. Jáhly spařte horkou vodou. Vložte je do hrnce, zalijte vodou (asi 0,5 l) a osolte. 

2. Zpočátku sbírejte pěnu. Vařte doměkka asi 20 minut.

3. Žloutky, med a ořechy vmíchejte do vychladlých jáhel. Přidejte 2 lžíce skořicového ghíčka. 

4. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do jáhel. 

5. Pekáček vymažte ghíčkem, vysypte hrubou moukou a polovinu směsi rozprostřete na dno. 

6. Vše poklaďte umytými, rozpůlenými a odpeckovanými švestkami. 

7. Navrch navrstvěte zbytek směsi. 

8. Zapékejte asi hodinu v troubě vyhřáté na cca 160 stupňů.

Tip! Jahelník podávejte teplý, lehce pokapaný medem a politý skořicovým ghíčkem.

Zdroj: vlasta.cz vitalia.cz naturamed.cz

Čtěte také

Šípky

Čtěte také

Sychravý podzim se blíží! Kterými potravinami posílíte imunitu? Zelenina nestačí

Čtěte také

Bílkoviny v jídelníčku

Čtěte také

Bílkoviny jako klíč k úspěšnému hubnutí. Jak je dostat do každého jídla?

Čtěte také

Zumba

Čtěte také

Neradi sportujete, přesto se chcete hýbat? Tyto 4 aktivity si zamilují i lenoši