„Přijde mi to, jako bych se stala hrdinkou nejtypičtější telenovely. Přitom bylo naše manželství vždy spokojené, až donedávna jsme spolu žili, myslím, spokojený život.“ Oproti vrstevníkům se brali poměrně pozdě, Sylvě bylo pětadvacet, když zjistila, že je těhotná. Chodili spolu tři roky, takže se celkem dobře poznali a věděli, že je jim spolu dobře.

„Když se narodil první syn, nastal kolotoč, měli jsme rozestavěný dům… Po dvou letech se nám narodila ještě dcera a pak už nebyl čas vůbec na nic. Manžel navíc po revoluci zkusil podnikat, otevřel si malou hospůdku. Protože bydlíme v turisticky oblíbené oblasti, hospůdce se začalo dařit a podnik jsme postupně zvětšovali. Když jsme splatili hypotéku na dům, přikoupili jsme ještě jeden objekt a vybudovali malý penzion.“ Když děti trochu odrostly, Sylva začala v rodinném podniku víc pomáhat. Starala se o papíry, nákupy, občas zaskočila v kuchyni. Zakládali si na poctivé domácí kuchyni, proto se Sylva snažila hodně zeleniny a bylinek pěstovat na vlastní zahrádce.

Ani jsme si nevšimli, jak nám život protéká mezi prsty

„Podnikání nás oba bavilo, byl to náš společný sen, který jsme si plnili, spolu jsme vymýšleli nové recepty, vzdělávali se, snažili jsme se být vždy o krok napřed před konkurencí. I když to bylo často náročné, finančně se nám dařilo a to nás hnalo dál. Až teď zpětně si uvědomuji, jak to všechno rychle uteklo, jak hrozně rychle děti vyrostly, ani jsme si jich pořádně neužili.“ Když odešel syn na střední školu, došlo jim oběma, že už je skoro dospělý, a trochu zpomalili. Do podniku našli šikovnou provozní a část zodpovědnosti přenesli na ni.

Konečně jsme si začali užívat

„Po tom, co jsme najali provozní Marcelu, jako bychom chytili nový dech. Začali jsme s dětmi i spolu sami více cestovat, našli jsme si koníčky. Já se začala více zajímat o bylinky a manžel začal s horskou turistikou.“ Sylva zmiňuje jako ironii to, že ho do náruče milenky možná dohnala sama. „Právě já jsem ho podporovala v tom, aby s Marcelou na túry jezdil. Znala jsem ji několik let a věděla jsem, že je šťastně vdaná.“

Zlom nastal, když se provozní rozvedla

Marcela pracovala u manželů už tak dlouho, že se stala součástí rodiny. Krach jejího manželství s ní celá Sylvina rodina prožívala, snažili se ji maximálně podporovat, aby těžké životní období zvládla. „Ani ve snu mě nenapadlo, že by k ní mohl Luděk něco cítit. Myslela jsem, že ji bere spíš jako mladší sestru. Proto jsem také nic nenamítala, když spolu čas od času jeli na nějakou tu túru. Manželovi jsem důvěřovala a byla jsem i ráda, že mám trochu času pro sebe a své bylinky. Po nějaké době mi došlo, že Luděk tráví víc času s Marcelou než se mnou. To jsem také poprvé zapochybovala o tom, že je mezi nimi všechno na kamarádské bázi. Všimla jsem si, že se manžel moderně obléká, dokonce začal chodit do posilovny,“ vzpomíná Sylva.

Bojím se, že na záchrannou brzdu je pozdě

Toto období trvá zhruba poslední rok. Jednou Luďkovi dokonce projela mobil a zjistila, že si s Marcelou píšou. „Sice jsem nenašla žádné intimní zprávy, ale řešili spolu až příliš soukromé věci. Vím, že je Luděk bezvadný chlap, a já mám teď strach, že jsem ho kvůli svým bylinkám zanedbávala. Je možné, že jsou s Marcelou opravdu jen kamarádi a ona se na něj upnula po odchodu jejího manžela. Ale nevím, jak se mám na to Luďka zeptat, nemůžu mu přece přiznat, že jsem mu lustrovala telefon. Vždy jsme si zakládali na tom, že si důvěřujeme.“

Sylva už jednou zkusila zavést na ožehavé téma hovor. Dali si tehdy s Luďkem sklenku vína, on byl v náladě a koukal na ni, jako by jí přeskočilo… Sylva raději z debaty vycouvala. „To, čeho se bojím úplně nejvíc, je možnost, že bych manžela ztratila, ale tahle nejistota už mě hrozně užírá.“ uzavírá líčení situace Sylva. Rozhodně nechce narušit vztah svou podezíravostí, ale ráda by věděla, jestli může změna chování jejího muže znamenat i něco jiného než jeho nevěru.

Pohled odborníka: mediátorka Kateřina Bělková

Pohled odborníka: mediátorka Kateřina Bělková


Z vyprávění paní Sylvy jsem pochopila, že mají s manželem silné pouto a jejich vztah stojí na kvalitních základech. Pokud se Sylva v poslední době více věnovala svému koníčku, je možné, že se její manžel stejně jako ona bál, že by o ni mohl přijít. Proto se více sblížil s jejich provozní a možná s ní svoje pochyby řeší. Toto vše jsou ale jen hypotézy, které se nám nepotvrdí, pokud si Sylva s manželem nepromluví. Pokud v sobě Sylva drží určité tajemství, které ji navíc trápí, Luděk si její chování také může mylně vykládat. Proto doporučuji, aby se manželovi se svými obavami svěřila a dala mu najevo to, že jsou pro ni on a jejich vztah na prvním místě.

Kontakt: www.katerinabelkova.cz