Zatímco v „předepidemické době“ lidé po skončení pracovní doby vyzvedávali děti ze školy, poté obstarali nákupy nebo šli do posilovny či s přáteli do restaurace a k počítači nebo telefonům se vrátili až večer, dnes je to jinak. Mnoho takových běžných aktivit z života odpadlo a čas strávený u počítače se tak v prostředí home office výrazně „nafouknul“. Práce na počítači kombinovaná s odpočinkem u oblíbených seriálů a sledováním sociálních sítí znamená velkou zátěž pro zrak, která s sebou ale přináší kromě mnoha jiného také tzv. digitální únavu očí.


Nemoc 21. století

O digitální únavě očí se hovoří jako o nemoci 21. století a o problému posledního roku, který je silně ovlivněný pandemickými opatřeními. „Celodenní práce na počítači v kombinaci s pravidelným sledováním telefonu, televize, hraním počítačových her, navíc s nedostačujícím pobytem venku má za důsledek potíže s viděním. Pacienti si často stěžují na podráždění očí, pocit suchých očí, na obtížnější zaostřování, bolest hlavy anebo také na bolest zad a šíje,“ vyjmenovává MUDr. Silvie Zapletalová, primářka oční kliniky Lexum v Praze. 


Syndrom suchého oka se projevuje pocitem suchých, unavených, červených očí, oteklých víček, pocitu písku či jiného cizího tělíska v oku, svrběním či pálením očí. „Paradoxně se syndrom suchého oka často projevuje také zvýšeným slzením, kdy slzy z oka nadměrně odcházejí slznými kanálky místo toho, aby oko zvlhčovaly,“ doplňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské Oční kliniky DuoVize.


Jak zhoršuje suché oko respirátor

Očím pomohou takzvané umělé slzy. I o jejich dlouhodobějším používání je dobré se poradit s očním lékařem. V případě větších obtíží lze implantovat do oka takzvané plugy, tedy ucpávky slzných kanálků, které zabraňují odtoku slz. A samozřejmě dbát na prevenci a udržovat v místnostech optimální vlhkost vzduchu.


Zajímavé je též zjištění, že v době pandemie covid-19 přibývá problémů se suchým okem kvůli nesprávně nasazeným ochranným pomůckám, které brání přenosu koronaviru. Jestliže však horní okraj roušky či respirátoru nepřiléhá pod očima těsně ke kůži, vydechovaný vzduch pak míří přímo k povrchu očí. Následkem toho se narušuje slzný film a tím pádem se rozvinou obtíže související se syndromem suchého oka.


Přirozenou tvorbu slzného filmu nenarušuje jen sledování obrazovek. Neblahý vliv na ni má také klimatizace, vítr, pobyt v přetopené místnosti, prašném, suchém či zakouřeném prostředí… Svou roli hraje ovšem také stres a u žen menopauza, vyznačující se výkyvem hormonů, které mají vliv na celou řadu tělesných změn, včetně vysychání očí.

Problémy mohou způsobit i některá onemocnění, jako jsou cukrovka, zánět očí, infekce, alergie, autoimunitní onemocnění… Vliv má rovněž užívání některých léků, dlouhodobé používání očních kapek, ale také nevhodné dioptrie nebo nošení kontaktních čoček. Někdy se toto onemocnění také objevuje u lidí s různými vrozenými či získanými anomáliemi očních víček.


Z čeho jsou slzy

Řada lidí si myslí, že slzy jsou tvořeny pouze vodou. Ve skutečnosti se ovšem skládají ze tří hlavních složek: tuku (oleje), hlenu a vody. Netryskají nám pouze ve chvíli, kdy jsme smutní a pláčeme. Ve skutečnosti mají důležitý úkol – neustále zvlhčovat povrch oka. „Slzy se rozmrkávají po oku a je to zcela zásadní pro pohodlí očí. V okamžiku, kdy se soustředíme na práci nablízko – třeba čtení knihy – nebo velmi intenzivně pracujeme s počítačem, mrkat zapomeneme,“ vysvětluje Valešová.


Svaly ovládající oči jsou nejaktivnější ze všech svalů v těle, jedno mrknutí obvykle trvá 100 až 150 milisekund a je možné mrknout až pětkrát za sekundu! Průměrně však oči mrkají 17krát za minutu, 14280krát denně a 5,2milonkrát za rok. Když ale mluvíte, mrkáte rychleji, než když čtete nebo pracujete s počítačem. Pak člověk mrkat „zapomíná“, což způsobuje rychlejší únavu a namáhání očí.


Při jejich vysychání pak může dojít až ke vzniku drobných poškození na povrchu oka, objevit se zánět rohovky a spojivky. Paradoxem je, že právě suché oko se může projevovat nadměrným slzením, které je vyvoláno zhoršenou kvalitou slzného filmu. Ten oko nedostatečně chrání, dochází k jeho podráždění – a o to víc potom slzíte.