Na sýry a jejich vliv na zdraví, potažmo hubnutí, za zaměřilo hned několik studií. Jejich výsledky jsou docela překvapivé. Podle vědců až na výjimky nemají negativní vliv na krevní tlak ani nezvyšují hladinu cukru v krvi. A co víc, jsou naopak spojovány s nižším rizikem úmrtí na nemoci srdce a cév. Takže nevadí, že jsou krom energetické vydatnosti, zdrojem poměrně velkého množství živočišných tuků? „Sýry obecně jsou zdrojem vápníku, mléčný tuk je poměrně specifický, dříve se řešil jen z pohledu zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, dnes se více zdůrazňuje pozitivní vliv mléčného tuku, který na rozdíl od rostlinných pomáhá vápník ze sýra ukládat do kostí,“ potvrdil změnu v pohledu na sýry na jídelníčku odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti Fitbee.

Vápník je přitom minerál, kterého se mnoha lidem nedostává, a proto jim hrozí osteoporóza. Typicky ohroženou skupinou jsou ženy středního věku.

Málo laktózy, málo soli

Podle Suchánka stojí za zmínku i fakt, že poměrně velká skupiny sýrů je přirozeně nízkolaktózová, na rozdíl od mléka a některých jogurtů, což může být zajímavé pro osoby s laktózovou intolerancí. „Pokud to tedy celkově nepřeháníme s tučností sýrů, tak pozitiva převažují nad negativy. Pokud sýry nejsou slané jako například jadel, tak nemají ani zásadní vliv na krevní tlak,“ doplnil Pavel Suchánek.

Ovšem záleží na tom, místo čeho si je dáte – pokud místo tučných uzenin, tak určitě děláte dobře, protože uzeniny jsou velmi slané a obsahují dusíkaté sloučeniny. Při jejich časté konzumaci proto hrozí riziko vysokého tlaku a také vyššího výskytu a rozvoje civilizačních chorob.

A co kalorie?

I když se sýry tak trochu vrací na výsluní, smažák by pro vás měl být tabu i nadále, u něj skutečně minusy nadále výrazně převažují – sýra je v jedné porci přespříliš, navíc se z něj stává kalorická bomba kvůli trojobalu a smažení. Podobně nebudou nikdy dobrou volbou těstoviny zapečené se spoustou sýra a smetany.

Možná vás překvapí, jak velký rozdíl bývá mezi tučným a netučným sýrem, byť ten se většinou nepyšní na obale nápisem light, ale vystačí si s procenty. Zatímco eidam se 45 % tuku má v deseti dekách 1 400 kJ, ten s 20 % má jen 900 kJ. Obalovat a smažit byste sice neměli ani jeden z nich, pět deka toho méně tučného si však s klidem můžete dát do večerního zeleninového salátu.

Tvrdé sýry obsahují kromě vápníku také hodně rovněž potřebných bílkovin, dále v nich najdete vitaminy D, A, B2 či B12. Z tvrdých sýrů byste měli volit ty, jejichž energetická hodnota nepřesahuje 1 100 kJ.

Zatímco olomoucké tvarůžky nemají ve sto gramech ani celý gram tuku, italské mascarpone ho má 42 gramů. Ale nemusíme pro příklad chodit ani tak daleko a k takovým extrémům, stačí porovnat dva běžné české sýry – Cottage a Smetanito. První má tuku pět gramů, druhý 32, a dodá tedy třikrát víc energie než ten první.

Kdybychom to měli shrnout, mezi nejméně tučné sýry patří již zmíněné olomoucké tvarůžky, čerstvé sýry typu cottage a žervé, syrovátková ricotta nebo s přimhouřením očí i mozzarella. Patří sem i odtučněná varianta lučiny, ovšem její klasická verze patří mezi nejtučnější sýry, spolu s mascarpone či tvrdými sýry se 45 procenty tuku v sušině. Nejtučnější jsou sýry plísňové. Velmi tučné sýry používejte jen na dochucení, ne jako hlavní surovinu.