Lněné semínko má hned několik výhod. Má například o dost nižší energetickou hodnotu než jiná semínka, nebo dokonce oříšky. Zároveň obsahuje vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty. Navíc nechutná úplně špatně.

Vláknina je skvělá jak proto, že díky ní přijatá potrava nabobtná a vy tak déle nebudete cítit hlad, tak i kvůli tomu, že udržuje trávicí soustavu v dobré kondici. I to přispívá k větší výkonnosti metabolismu. Nesmíme zapomínat na bílkoviny, které rovněž přispívají k většímu pocitu sytosti. Lněné semínko tak pomůže tomu, že se nebudete přejídat. Naopak má nízký obsah škrobu a cukru, a proto v něm najdete relativně málo energie.

Lněné semínko obsahuje také hned dvě esenciální mastné kyseliny, omega-3 a omega-6, které – zjednodušeně řečeno – prospívají naší oběhové a nervové soustavě.

„Ukazuje se, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin má pozitivní vliv na naši imunitu. Dle některých výzkumů nás dokonce omega-3 mohou chránit proti některým druhům rakoviny a jsou důležité pro naše srdce,“ říká výživová poradkyně Pavla Široká.

Nejen na hubnutí, ale i pro zdraví

Lněné semínko je rovněž považováno za skvělý zdroj antioxidantů – ty vám sice se shazováním přebytečných kil přímo nepomohou, ale zpomalují stárnutí buněk a udržují je tak v dobré kondici, takže vaše tělo díky tomu bude lépe spalovat tuky.

Tím výhody lněného semínka nekončí. Díky tomu, že přirozeně neobsahuje cholesterol, a proto je dobré pro vaše srdce, pomáhá například udržovat krevní tlak v normě. Díky vysokému obsahu vlákniny zabraňuje rozvoji zácpy. Kromě výše zmíněných složek obsahuje také hořčík, vápník a fosfor, díky čemuž se můžete těšit i z lepšího stavu nehtů či vlasů. Jen to chce dlouhodobou a pravidelnou konzumaci.

Některé studie naznačují, že lněné semínko dokáže korigovat rozhozené hormonální hladiny, pokud jde například o estrogen. Ale v tomto směru jsou potřeba další výzkumy.

Raději mleté, prosím

Pozor, kvůli hubnutí je lepší jíst lněná semínka mletá. Pokud byste je konzumovali celá, nedokážete z nich využít všechno, co obsahují, a to by byla škoda. Navíc jsou mletá semínka pro většinu lidí chutnější i stravitelnější. Nemusíte jich přitom jíst nějak moc, stačí lžíce denně – třeba po ránu. Můžete si s nimi například posypat snídaňové cereálie nebo je přidat do ovesné kaše.

Můžete také zkusit lněný olej, který se ze semínek lisuje, a použít ho k přípravě salátové zálivky. Případně přidejte mletá semínka do již hotového salátu, zeleninové polévky a podobně nebo je použijte při přípravě dušených jídel včetně masitých. Mleté ​​lněné semínko lze také přidat do těsta na chleba, sušenky nebo jiné sladké pečivo.