Ke zdravému a štíhlému tělu vede dlouhá cesta. Nenechte se proto oklamat zastánci diet, kteří propagují něco, co je dlouhodobě neudržitelné, nezdravé a často navíc chuťově neuspokojivé. „Člověk se už po pár dnech na takové dietě začne těšit na to, až omezení v jídle skončí, což s sebou nese celou řadu důsledků. Jedním z nich je zpravidla to, že po dietě člověk přibere ještě o něco víc, protože tělo má stále snížený výdej energie. To je ostatně už dobře známý jojo efekt,“ varuje před razantními dietami odbornice na výživu Věra Burešová. Kterým dalším dietním praktikám či způsobům hubnutí se raději vyhýbat?

1. Striktní omezení sacharidů

Úplné vyškrtnutí sacharidů z jídelníčku, tzv. low carb či nízkosacharidové diety nejsou žádnou novinkou a stále jsou jedním z nejpropagovanějších výživových doporučení. Je to na cestě za vysněnou postavou ale skutečně nutné? „Omezení sacharidů do určité míry může být prospěšné, což však neznamená, že se přísná nízkosacharidová strava hodí pro všechny. Pro zdravého člověka takovéto omezení či vyloučení zásadních potravin vhodné není,“ říká výživová poradkyně a dodává, že nízkosacharidové diety se řadí mezi směry, které jsou dlouhodobě neudržitelné.

Omezení nebo vynechání slazeného pití, ochucených mléčných výrobků a průmyslově zpracovaných sladkostí je pro tělo prospěšné, avšak přísná nízkosacharidová dieta je vhodná pouze krátkodobě. Při některých zdravotních potížích se pak nedoporučuje vůbec.

Omezení nebo vynechání slazeného pití, ochucených mléčných výrobků a průmyslově zpracovaných sladkostí je pro tělo prospěšné, avšak přísná nízkosacharidová dieta je vhodná pouze krátkodobě. Při některých zdravotních potížích se pak nedoporučuje vůbec.

2. Jídelníček postavený na koktejlech

Koktejly v prášku by rozhodně neměly sloužit jako pravidelná náhrada jídla. A to i přesto, že mohou obsahovat vyvážené nutriční složky. „Doplňky stravy mohou posloužit jako rychlá svačina, pokud nestíháte a víte, že byste se jinak odbývali. Některé bylinné produkty jsou pro změnu vhodné k doplnění chybějících vitamínů a minerálních látek. Základem by však měl být vždy vyvážený stravovací plán,“ upozorňuje specialistka.

3. Vynechávání jídel

Vynechávání jídla, nejčastěji večeře, je stále velmi populární způsob, jak zhubnout. U mnohých však tento způsob shazování přebytečných kil vede k tomu, že sice vynechají večeři, ale do lednice se vplíží v pozdních nočních hodinách. Přerušovaný půst, jak se dnes tomuto způsobu moderně říká, však může být i prospěšný. Doporučuje se například jako prevence obezity nebo cukrovky II. typu. Základem je jíst kvalitní, nutričně vyvážené jídlo a poslouchat své tělo.

4. Strach z tuků

Mnozí se stále domnívají, že konzumace tuku je nezdravá a způsobuje tloustnutí. A do jisté míry je to pravda. Některé tuky, konkrétně trans mastné kyseliny, skutečně mají na organismus negativní vliv. V případě polynenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6 se ale konzumace tuků bát nemusíte. Bez obav zařaďte do jídelníčku ořechy, semínka, tučnější ryby či třeba avokádo.

5. Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je určena pro ty, kteří mají celiakii a potravinovou alergii na lepek. Příjem lepku způsobuje u těchto lidí poškození sliznice tenkého střeva s vyhlazením klků či otokem stěny tenké kličky. Z toho jasně vyplývá, že zdravý člověk se lepku nemusí striktně vyhýbat, protože jeho střeva si s lepkem poradí. Při vynechání potravin s obsahem lepku se navíc nesmyslně ochuzuje o prospěšné látky jako vláknina, minerály či vitamíny skupiny B. „Absence lepku nedělá potravinu ani zdravější, ani dietnější. Zaměřte se raději na konzumaci kvalitních a co nejméně průmyslově zpracovaných potravin,“ doporučuje Věra Burešová.

Jak zhubnout bez "jojo-efektu"?

Dopřávejte si kvalitní jídlo z co nejpřirozenějších potravin. Takové jídlo vám dodá potřebné živiny a zároveň vás zasytí, díky čemuž postupně zmizí chutě na nezdravé průmyslově zpracované potraviny. „Konkrétní složení jídelníčku je vždy nutné přizpůsobit individuálním potřebám každého člověka a dbát na to, aby mu jídlo chutnalo a prospívalo, protože jedině tak u něj dlouhodobě vydrží," upozorňuje dietoložka.

Zdroj: syncom.cz, everydayhealth.com, healthline.com