„Když byly moje děti malé, kupovala jsem vždycky sušenky a oplatky jako takovou poslední záchranu – dostaly je výjimečně do školy, když jsem nestíhala udělat svačinu, protože jsem někdy jako vychovatelka v dětském domově sloužila noční a měla jsem co dělat, abych zvládla důležitější věci. A brali jsme je na výlet, to děti přímo milovaly, když si někde mohly vybalit tatranku,“ popisuje Lenka, jak to chodívalo, když vychovávala syna a dceru.

Ale právě u té teď narazila – chtěla vnoučatům dopřát na výletě právě nějakou tradiční sladkost, ale setkala se s kritikou, že takhle rozhodně ne. A zvláště ne, pokud oblíbené hotové pečivo obsahuje palmový nebo ztužený tuk. Nabídla se, že tedy bude dětem péct něco doma, ale popravdě řečeno, dcera by nejraději, kdyby děti jedly jen to, co má ona sama pod kontrolou.

Palmový tuk mnoho lidí odmítá proto, že se kvůli němu na mnoha místech světa ničí pralesy a vysazuje se palmová monokultura, ale není to jediný důvod, proč je lepší se mu vyhnout. „Palmový olej je sice rostlinným olejem, ale má vyšší obsah nasycených mastných kyselin, které škodí našim cévám, je tedy výjimkou spolu s kokosovým a palmojádrovým. Jsou to sice rostlinné oleje, ale jejich složení je pro zdraví nevhodné. Nasycené mastné kyseliny v těchto olejích zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a zvyšují tak riziko onemocnění srdce a cév,“ vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu.

Raději bez palmového tuku a cukrového sirupu

Bohužel palmový olej patří mezi levnější suroviny, ostatně proto ho mají výrobci tak v oblibě – znamená to ale, že když sáhnete po levnějších sladkostech nebo cukrovinkách, máte skoro stoprocentní jistotu, že v jejich složení právě tuto položku najdete. Na druhou stranu, pokud je ve složení tuk palmový místo ztuženého, je to vlastně lepší.

„Pokud je ve složení výrobku uveden palmový olej, vůbec to automaticky neznamená špatný produkt. Pokud je použit v kombinaci s jinými oleji, je výsledný poměr mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami příznivý. Nezapomínejme, že použití palmového oleje je stále menší zlo než použití částečně ztužených tuků,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Další častou surovinou, kterou by vám odborníci na výživu rozmlouvali, je glukózo-fruktózový sirup. Zní to možná přírodněji než řepný cukr, obsahuje hroznový a ovocný cukr, ale zdravější rozhodně není, protože se po něm přibírá mnohem více než po klasickém cukru. Platí to pro dospělé stejně jako pro děti. Běžně ho najdete v limonádách, sušenkách, pečivu, ale také poněkud překvapivě v šunce či uzeném mase. A bohužel také v snídaňových cereáliích či třeba ovocných jogurtech.

A co domácí buchty a jejich rizika?

Doma připravené pečivo může být lepší volbou, protože máte pod kontrolou, co do něj dáváte, a některým surovinám se prostě můžete vyhnout – platí to třeba o různých hotových polevách, protože v jejich složení se opět objevuje palmový tuk, případně ztužený. Ten nepoužívejte ani na doma dělané polevy, ačkoli právě díky němu tak krásně ztuhnou.

S doma dělaným pečivem se pojí riziko toho, že ho člověk sní prostě příliš mnoho – tomu se dá předejít třeba tím, že se upeče jen z poloviční dávky, což většinou bohatě postačí. A víte, že naprosté většině receptů nijak neublíží, když v nich uberete cukru?

ZDROJ: Vlasta.cz stob.cz