Když před lety v televizním pořadu Jste to, co jíte obézním účastníkům procházela lednice a nekompromisně z nich vyhazovala vše nezdravé, šel z ní skoro až strach. Ve skutečnosti je však Kateřina Cajthamlová velmi empatická a chápavá bytost. Není totiž dietoložka, jak ji média často chybně označují, ale internistka a psychoterapeutka se zaměřením na zdravý životní styl, která hrubě nesouhlasí s přemrštěnými nároky na vzhled dnešní společnosti. „Je mi líto žen, které jsou posuzovány podle fitness trenérů a tabulek BMI, které jsou genderově nevyvážené. Když za mnou přijde žena, která má prsa velikosti F, nemůžu jí přece říct, že je tlustá, když má hormonálně nebo geneticky zvětšené poprsí. Kilo prsou prostě váží kilo a to se vážně nedá řešit dietou. Vadí mi ta obecná neschopnost vidět věci z více rovin,“ popisuje.

S tím souvisí i fakt, že podle Kateřiny Cajthamlové má v sobě většina nadměrných žen zakořeněné trauma z dětství.

Statistika říká, že 34–64 % žen, které jsou v dospělosti obézní, zažilo v dětství násilí, šikanu nebo formu psychického týrání.

Statistika říká, že 34–64 % žen, které jsou v dospělosti obézní, zažilo v dětství násilí, šikanu nebo formu psychického týrání.

„A to je něco, na co se zapomíná nebo o čem se nemluví. Proto bych byla ráda, abychom ostatní neposuzovali podle tělesné formy, ale abychom se snažili znát obsah,“ nabádá.

Těžký start do života

Sama Kateřina neměla zrovna lehké dětství. Její rodiče se brali po pouhé tříměsíční známosti. A zatímco otec si přál holčičku, matka chtěla chlapečka. Pro matku tak byla velkým zklamáním. Porod navíc nebyl vůbec jednoduchý, tahali ji z dělohy za hlavičku vysokými kleštěmi a dlouho přetrvávaly domněnky, jestli nebude mentálně postižená. Matka nakonec ji i jejího otce v Kateřininých dvou letech opustila, odešla za jiným mužem do zahraničí, a malá Katka vyrůstala u dědečka a babičky z otcovy strany. Když bylo budoucí doktorce Cajthamlové osm, matka se vrátila. Nečekaně. K dceři i manželovi. Psal se rok 1969.

Hubněte na centimetry, nikoli na kila!

Když si jdete do obchodu koupit plavky, říkáte prodavačce svoji velikost anebo kolik vážíte? Asi velikost, že? Proto hubněte na centimetry, ne na kila. Ty jsou přece vidět na oblečení. „Metabolizovat jeden centimetr v pase trvá čtrnáct dní. Je proto třeba být trpěliví, nejde to urychlit. Pokud byste hubli rychle, vrátí se vám to jako bumerang v podobě jojo efektu. Zaměřte se proto raději na pravidelný pohyb, dostatečné (a to podtrhuju dvakrát) kvalitní jídlo, aby se zvýšil obrat, tedy žádné hladovky, půsty nebo výplachy střev, a smysl pro humor. Ten je zásadní. Protože když máme dobrou náladu, nemusí se nervy obalovat tukem,“ dodává doktorka.

Kateřina Cajthamlová (*1962)

Kateřina Cajthamlová (*1962)

  • V letech 2006–2013 účinkovala v pořadu Jste to, co jíte. Nevzpomíná na něj však ráda. „Ten formát byl zahraniční, kdybych bývala věděla, že to bude sedm let úplně k ničemu, tak bych do toho asi nešla,“ prozradila v pořadu Face To Face televize Seznam. „Mě to strašným způsobem nervovalo, byl to příšerný pořad. Nebýt toho, že jsem v té době absolvovala psychoterapeutický výcvik, tak jsem vyhořela, zhroutila se, zbláznila se. Já jsem byla naivní jak Karkulka.“
  • V roce 2007 skončila na třetí příčce v kategorii Osobnost roku v anketě televizní popularity TýTý.
  • V roce 2009 moderovala pořad Souboj v těžké váze, v roce 2014 spolupracovala s Českou televizí na pořadu DoktorKA.
  • V roce 2015 se stala účastnicí taneční show StarDance. S tanečníkem Petrem Čadkem se se soutěží rozloučila v muzikálovém dílu, v němž předvedli tanec cha-cha na hudbu z filmu Flashdance.
  • Je také úspěšnou autorkou knih.

Zdroj: vlasta.cz zivotopisyonline.cz seznam.cz

Související články