Velký retro test

Těžko říct, proč nás v moderní době stále přitahují věci, na které už spoustu let padá prach. Možná souvisí s pořekadlem, že bylo líp. A čím jsme starší, tím raději se do minulosti vracíme, protože čas obrousí hrany, a i věci, které nebyly tehdy dokonalé, zkrásní pod nánosem patiny. Staré kousky nám připomenou dětství, třeba naprosto bezstarostné prázdniny trávené u babičky.

Zpomalení

Bez chytrého telefonu si život neumíme představit, usnadňuje nám život, ale také ho hodně zrychlil. Věci nemoderní působí dojmem klidu a pohody. Třeba klasické dámské kolo v retro stylu. Když ho postavíte vedle vychytaného ultramoderního biku, je jasné, které si vyberete na příjemnou projížďku městem. Se zastávkou na obdivování památek a druhou na kafe se šlehačkou. Mezi zpomalující terapeutické stálice patří černobílé filmy. Dávno nejsou jen pro pamětníky, objevují je i mladé generace, protože si oblíbí kouzlo prostého děje. Ti starší naleznou klid také v tom, že příběh znají a nemůže je překvapit.

Návrat

K nostalgickým pocitům se přidávají ekonomické potřeby. V retro kouscích hledáme také výhodný nákup. Věci bývaly jednodušší, proto déle vydržely. Například takový mlýnek na maso, který nepotřebuje elektřinu, ale jen lidský pohon. Máte-li retro kousek doma, stačí pouze občas nabrousit a je nezničitelný. Retro oblečení vytvoří originální styl, materiály mají delší životnost než dnešní hadříky spíchnuté horkou jehlou. Samozřejmě tímto přístupem potěšíte také přírodu.

ZDROJ: časopis Vlasta