Základní těsto na perníčky
Suroviny:
- 600 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 200 g medu
- 150 g másla
- 3 vejce
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- vejce na potření
Postup:
Z prosáté mouky, cukru, tekutého vlažného medu, másla, vajec, citronové kůry, koření a jedlé sody na pomoučeném válu důkladně zpracujeme tuhé a nelepivé těsto, které uložíme zabalené v mikrotenovém sáčku nejméně do druhého dne v chladu. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na placku silnou 0,5 cm, vykrojíme z ní požadované tvary, potřeme je vejcem, upečeme při 180-200 °C a necháme vychladnout na rovné podložce. Perníčky zvláční až po několika dnech.
Ořechové těsto do formiček
Suroviny:
- 180 g hladké mouky
- 120 g mletých ořechů
- 120 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce
Postup:
Prosátou mouku smícháme s cukrem a ořechy, přidáme nakrájené máslo a vejce a vypracujeme vláčné těsto. Uděláme z něj váleček, nakrájíme ho na malé kousky, lehce je obalíme v mouce, vtlačíme do vymaštěných formiček tak, aby byly naplněné jen do poloviny, a upečeme při 150 °C. Ještě teplé cukroví z formiček vyklopíme.
Šlehačkové těsto
Suroviny:
- 5 dl polohrubé mouky
- 2,5 dl smetany ke šlehání
- 250 g pokrmového tuku
Postup:
Tuk nastrouháme do mouky, přidáme smetanu a zaděláme těsto, které necháme alespoň hodinu v chladu odpočinout. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu, vykrojíme potřebné tvary a upečeme je. Ještě teplé cukroví obalujeme v moučkovém cukru.
Kokosové světlé těsto
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 120 g tuku Hera
- 120 g mletého kokosu
- 1 vejce
- 1 sáček vanilinového cukru
- 1/2 lžičky sušené citronové kůry
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme z něj různé tvary, které upečeme při 180 °C.
Kokosové tmavé těsto
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 200 g tuku Hera
- 200 g mletého kokosu
- 80 g cukru
- 3 lžíce kakaa
- 1 vejce
Postup:
Do prosáté mouky zamícháme cukr, kokos a kakao. Přidáme nakrájený tuk a vejce a vypracujeme vláčné těsto, které na pomoučeném válu rozválíme na plát silný asi 3 mm. Vykrájíme z něj různé tvary a upečeme je při 180 °C.
Těsto na vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g mletých oříšků
- 30 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilinového cukru
- 3 lžíce mléka
- moučkový cukr na obalení
Postup:
Do sypkých přísad přidáme nasekaný tuk a mléko a zpracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Z kousků těsta vytvarujeme rohlíčky a upečeme je při 180 °C. Horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru.
Linecké těsto
Suroviny:
- 350 g hladké mouky
- 170 g tuku na pečení
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- na špičku nože dřeně z vanilkového lusku
Postup:
Mouku smícháme s cukrem, přidáme tuk, žloutky a vanilku a rychle zpracujeme těsto, které uložíme alespoň na hodinu do chladu. Rozválíme ho na pomoučeném válu, vykrájíme požadované tvary a upečeme je při 180 °C (malé tvary jen několik minut).