Základní těsto na perníčky

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 200 g medu
  • 150 g másla
  • 3 vejce
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • vejce na potření

Postup:

Z prosáté mouky, cukru, tekutého vlažného medu, másla, vajec, citronové kůry, koření a jedlé sody na pomoučeném válu důkladně zpracujeme tuhé a nelepivé těsto, které uložíme zabalené v mikrotenovém sáčku nejméně do druhého dne v chladu. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na placku silnou 0,5 cm, vykrojíme z ní požadované tvary, potřeme je vejcem, upečeme při 180-200 °C a necháme vychladnout na rovné podložce. Perníčky zvláční až po několika dnech.

Ořechové těsto do formiček

Suroviny:

  • 180 g hladké mouky
  • 120 g mletých ořechů
  • 120 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Postup:

Prosátou mouku smícháme s cukrem a ořechy, přidáme nakrájené máslo a vejce a vypracujeme vláčné těsto. Uděláme z něj váleček, nakrájíme ho na malé kousky, lehce je obalíme v mouce, vtlačíme do vymaštěných formiček tak, aby byly naplněné jen do poloviny, a upečeme při 150 °C. Ještě teplé cukroví z formiček vyklopíme.

Šlehačkové těsto

Suroviny:

  • 5 dl polohrubé mouky
  • 2,5 dl smetany ke šlehání
  • 250 g pokrmového tuku

Postup:

Tuk nastrouháme do mouky, přidáme smetanu a zaděláme těsto, které necháme alespoň hodinu v chladu odpočinout. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu, vykrojíme potřebné tvary a upečeme je. Ještě teplé cukroví obalujeme v moučkovém cukru.

Kokosové světlé těsto

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 120 g tuku Hera
  • 120 g mletého kokosu
  • 1 vejce
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 1/2 lžičky sušené citronové kůry

Postup:

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme z něj různé tvary, které upečeme při 180 °C.

Kokosové tmavé těsto

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g tuku Hera
  • 200 g mletého kokosu
  • 80 g cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 vejce

Postup:

Do prosáté mouky zamícháme cukr, kokos a kakao. Přidáme nakrájený tuk a vejce a vypracujeme vláčné těsto, které na pomoučeném válu rozválíme na plát silný asi 3 mm. Vykrájíme z něj různé tvary a upečeme je při 180 °C.

Těsto na vanilkové rohlíčky

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mletých oříšků
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilinového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

Do sypkých přísad přidáme nasekaný tuk a mléko a zpracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Z kousků těsta vytvarujeme rohlíčky a upečeme je při 180 °C. Horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru.

Linecké těsto

Suroviny:

  • 350 g hladké mouky
  • 170 g tuku na pečení
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • na špičku nože dřeně z vanilkového lusku

Postup:

Mouku smícháme s cukrem, přidáme tuk, žloutky a vanilku a rychle zpracujeme těsto, které uložíme alespoň na hodinu do chladu. Rozválíme ho na pomoučeném válu, vykrájíme požadované tvary a upečeme je při 180 °C (malé tvary jen několik minut).