Základní těsto na perníčky

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky 
  • 300 g moučkového cukru 
  • 200 g medu 
  • 150 g másla 
  • 3 vejce 
  • 3 lžičky mleté skořice 
  • 2 lžičky jedlé sody 
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku 
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • vejce na potření

Postup:

Z prosáté mouky, cukru, tekutého vlažného medu, másla, vajec, citronové kůry, koření a jedlé sody na pomoučeném válu důkladně zpracujeme tuhé a nelepivé těsto, které uložíme zabalené v mikrotenovém sáčku nejméně do druhého dne v chladu. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na placku silnou 0,5 cm, vykrojíme z ní požadované tvary, potřeme je vejcem, upečeme při 180-200 °C a necháme vychladnout na rovné podložce. Perníčky zvláční až po několika dnech.

Čtěte také

Vlašské ořechy patří k tradičním surovinám

Čtěte také

Cukroví s vlašskými ořechy? Rohlíčky, škvarkové pracny či slepovaná srdíčka

Perníkové bochánky

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru 
  • 200 g medu 
  • 200 g směsi ořechů a kandovaného a sušeného ovoce 
  • 2 vejce 
  • 2 dl pomerančové šťávy 
  • 3 lžičky mleté skořice 
  • 2 lžičky jedlé sody 
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu 
  • čokoládová poleva 
  • strouhaný kokos 
  • dýňová semínka

Postup:

Z mouky, cukru, medu, vajec, pomerančové šťávy, sody, skořice, hřebíčku a citronové kůry zpracujeme těsto, nakrájíme do něj ořechy a ovoce a na plech s papírem na pečení tvoříme malé hromádky. Upečeme je a po vychladnutí potřeme polevou, obalíme v kokosu a posypeme dýňovými semínky.

Čtěte také

Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví

Čtěte také

Jaké je nejlepší vánoční cukroví? Mnoho lidí nedá dopustit na pracny! Jak na ně?

Perníkový chlebíček

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru 
  • 200 g medu 
  • 200 g směsi ořechů a kandovaného a sušeného ovoce 
  • 2 vejce
  • 2 dl pomerančové šťávy 
  • 3 lžičky mleté skořice 
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku 
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu 
  • čokoládová poleva 
  • nasekané ořechy

Postup:

Z mouky, cukru, medu, vajec, pomerančové šťávy, sody, skořice, hřebíčku a citronové kůry zpracujeme řídké těsto, nakrájíme do něj ořechy a ovoce, nalijeme ho do dvou vymazaných a strouhankou vysypaných forem na chlebíček a upečeme při 200 °C. Po vychladnutí přelijeme chlebíček polevou a posypeme nasekanými ořechy.

Čtěte také

S perníčky je třeba začít včas

Čtěte také

Vánoční pečení: Recepty na voňavé perníčky, plněné perníkové koule či sušenky

Perníčky na stromeček

Suroviny:

  • Těsto na perníčky
  • švestková povidla na slepení
  • kakaová poleva

Postup:

Z rozváleného těsta vykrojíme kolečka s vroubkovaným okrajem a do středu každého vykrojíme ještě malé kolečko. Upečeme je na plechu vyloženém papírem na pečení, po vychladnutí slepíme kolečka po dvou švestkovými povidly a ozdobíme je linkami kakaové polevy.

Čtěte také

Košíčky s krémem a ovocem

Čtěte také

Plněné košíčky: Upečte si klasické nebo s mrkví. A jaké náplni dáte přednost?