Základní těsto na perníčky
Suroviny:
- 600 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 200 g medu
- 150 g másla
- 3 vejce
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- vejce na potření
Postup:
Z prosáté mouky, cukru, tekutého vlažného medu, másla, vajec, citronové kůry, koření a jedlé sody na pomoučeném válu důkladně zpracujeme tuhé a nelepivé těsto, které uložíme zabalené v mikrotenovém sáčku nejméně do druhého dne v chladu. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na placku silnou 0,5 cm, vykrojíme z ní požadované tvary, potřeme je vejcem, upečeme při 180-200 °C a necháme vychladnout na rovné podložce. Perníčky zvláční až po několika dnech.
Perníkové bochánky
Suroviny:
- 600 g hladké mouky
- 200 g krupicového cukru
- 200 g medu
- 200 g směsi ořechů a kandovaného a sušeného ovoce
- 2 vejce
- 2 dl pomerančové šťávy
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- čokoládová poleva
- strouhaný kokos
- dýňová semínka
Postup:
Z mouky, cukru, medu, vajec, pomerančové šťávy, sody, skořice, hřebíčku a citronové kůry zpracujeme těsto, nakrájíme do něj ořechy a ovoce a na plech s papírem na pečení tvoříme malé hromádky. Upečeme je a po vychladnutí potřeme polevou, obalíme v kokosu a posypeme dýňovými semínky.
Perníkový chlebíček
Suroviny:
- 600 g hladké mouky
- 200 g krupicového cukru
- 200 g medu
- 200 g směsi ořechů a kandovaného a sušeného ovoce
- 2 vejce
- 2 dl pomerančové šťávy
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- čokoládová poleva
- nasekané ořechy
Postup:
Z mouky, cukru, medu, vajec, pomerančové šťávy, sody, skořice, hřebíčku a citronové kůry zpracujeme řídké těsto, nakrájíme do něj ořechy a ovoce, nalijeme ho do dvou vymazaných a strouhankou vysypaných forem na chlebíček a upečeme při 200 °C. Po vychladnutí přelijeme chlebíček polevou a posypeme nasekanými ořechy.
Perníčky na stromeček
Suroviny:
- Těsto na perníčky
- švestková povidla na slepení
- kakaová poleva
Postup:
Z rozváleného těsta vykrojíme kolečka s vroubkovaným okrajem a do středu každého vykrojíme ještě malé kolečko. Upečeme je na plechu vyloženém papírem na pečení, po vychladnutí slepíme kolečka po dvou švestkovými povidly a ozdobíme je linkami kakaové polevy.