Základem je plánování

Pokud patříte k těm z nás, které nechodí pozdě o pár minut, ale často zcela zapomenou, že někde měly být, máte závažné problémy s plánováním.

Jakmile si domluvíte někde schůzku, je nezbytné ihned zanést termín do kalendáře. V ideálním případě do kalendáře elektronického, aby vám přišlo upozornění e-mailem či v podobě notifikace na chytrém telefonu. Není nic horšího než muset termín domlouvat znovu. V některých případech už ani novou šanci nemusíte dostat – například u pracovního pohovoru. Nikdo není zvědavý na potenciální zaměstnankyni, která zmešká již první pracovní pohovor.

Máte přehled o tom, kolik je hodin?

Abyste někde mohly být včas, musíte mít přehled o tom, kolik je vlastně hodin. Ne vždy se přitom můžete nerušeně podívat na telefon. Pro decentní kontrolu času nejlépe poslouží náramkové automatické hodinky. U těch máte jistotu, že vždy budou ukazovat správný čas a nenechají vás ve štychu.

Nezapomeňte ale ani na hodiny u postele či v obývacím pokoji a v jídelně, nebo v kanceláři. Obklopte se zkrátka časem všude, kde můžete, a máte splněný další předpoklad k tomu, abyste včas byla tam, kde být máte.

Naučte se vstávat (a usínat)

Nestíháte hlavně po ránu? Pokud se ráno nemůžete dostat z postele, s největší pravděpodobností je problém v tom, že chodíte pozdě spát. Naše tělo potřebuje 6 až 9 hodin spánku (konkrétní hodnota je individuální člověk od člověka). Poznejte, kolik hodin spánku si vaše tělo dlouhodobě žádá. A jděte spát přesně o tolik hodin dříve, než potřebujete vstávat.

Neodkládejte budík, vstaňte po jeho prvním zazvonění.

Včasná příprava pomůže

Vstáváte-li brzo ráno, je vhodné se večer připravit. Nachystejte si všechny potřebné věci do batohu, kufru či kabelky. Na hromádku si připravte i oblečení, vhodné může být si večer nachystat snídani, popřípadě i svačinu a oběd do krabičky.

Vždy si dejte alespoň 15 minut rezervu

Ať už cestujete kamkoliv, vždy byste měly mít rezervu pro nečekané události. Budete se vracet pro zapomenuté věci, ujede vám autobus, nebudete moci zaparkovat či najít místo setkání. Pro všechny tyto případě je vhodné mít nějaký čas navíc. Pokud cestujete na dlouhé vzdálenosti, rezerva by měla být až několikahodinová.