Domenico Starnone: Tkaničky (Kniha Zlín, 2019)

Slavného a uznávaného italského autora jsem vůbec neznala, knížku mi doporučila kolegyně. Asi po deseti stránkách smutné a záštiplné zpovědi podváděné a opuštěné ženy jsem chtěla ji dokonce chtěla odložit. Ale najednou – jako když bičem mrskne – mě úplně pohltila a doslova jsem ji zhltla najednou. Zdánlivě banální a běžný příběh rodiny žijící v Neapoli a Římě v druhé polovině minulého století nahlédnete postupně očima všech zúčastněných. Manželů Vandy a Alda a jejich dcery a syna. Od té doby, co jsem knihu přečetla, pozoruji zdánlivě šťastné rodinky a dumám, jak to ve skutečnosti je… Skvěle napsané, skvěle vypointované. Ale pozor! Hrozí, že když si s ní zalehnete na pláži, spálíte se. Raději jděte do stínu nebo někoho poproste, aby vás občas otočil. Když jsem příběh dočetla, začala jsem hned pátrat po autorovi. A čekalo mě překvapení. Jeho manželka Anita Raja je překladatelka Eleny Ferrante, záhadné autorky bestsellerů. Tu, jak víme, nikdo nezná a nikdo nikdy neviděl, a právě Anitu novináři podezírají, že je Elena. Další spekulace do party přimíchal i Domenico a vůbec se nedivím. Pokud jste Ferrante četli, můžete styl a jazyk porovnat. Já bych se vsadila, že v knihách od Ferrante mají prsty Domenico i Anita.

Gary Chapman: Pět jazyků lásky (Návrat domů, 2019)

Nejsem extra příznivcem příruček seberozvoje a zvlášť ne těch od populárních amerických „psychologů“, jenže tuhle mi doporučila kamarádka psycholožka, které věřím. A když jsem přeskákala sebevychvalovací pasáže, docela jsem se začetla. Musela jsem uznat, že autor má pravdu. Každý vnímá projevy náklonnosti a lásky jinak. Někoho potěší, když s ním jde partner do divadla a na koncert, někdo zajásá nad vymalovaným bytem a někdo jako důkaz lásky vidí přinesenou kytku nebo pochválené šaty a dobrou večeři. Jsou to jednoduchá pravidla, ale pokud je neznáte, může to vztah hodně komplikovat. Když to úplně zjednoduším: Váš manžel vás pravděpodobně velice miluje, ale myslí si, že to víte, protože přece pravidelně nakupuje a stará se o účty. Jenže vy jako důkaz jeho stálé náklonnosti vidíte spíš to, když s vámi jde na procházku. To ale zase neví on! Tepreve ve chvíli, kdy zjistíte, co potřebujete vy a co partner, může se váš vztah dost proměnit k lepšímu. Platí to i na děti!

Kateřina Dubská: Člověk Gabriel (Jota, 2017)

Na dovolenou trochu bichle, ale stojí za to. Jde o rodinnou ságu, příběh muže, který putuje z maďarské pusty neboli stepi s mužskou částí své romské rodiny za prací do Vídně. Je začátek minulého století a v hlavním městě monarchie se mohutně buduje a materiál dodávají povozy s koňmi. Gabriel koně miluje a při komunikaci s nimi používá téměř nadpřirozené schopnosti. To ho dostane až do císařských stájí, kde se nesmírně osvědčí a najde svou životní lásku. Holku z Moravy, kterou si vezme a s níž putuje na moravský venkov… Strhující příběh a zajímavé reálie Rakouska-Uherska začátku 20. století.