Sítě proti hmyzu


Zejména pokud bydlíte poblíž parku, lesu nebo u vody, pravděpodobně vás během dne i večera trápí hmyz, který se k nám skrz otevřená okna s radostí zaletí podívat. Je-li to váš případ, pak byste si měli pořídit sítě do oken. Díky sítím můžete mít okna bez obav otevřená po celý den i během večera a žádné obtěžující mouchy, vosy či komáři se k vám už nedostanou.

Existují různé druhy sítí do oken, zpravidla jde ale o řešení, které je cenově dostupné a instalace je jednoduchá. Ani po designové stránce okna neutrpí, již ze vzdálenosti několika metrů nebývá síť na okně patrná.

Žaluzie a rolety

Vzhledem k tomu, že každý rok čelíme během letních měsíců stále intenzivnějším vlnám veder, dává smysl okna náležitě zastínit. V novostavbách jsou dnes často využívána v přízemí velká francouzská okna, zvětšují se i okna střešní nebo balkonové dveře. Letní paprsky mohou způsobit, že se místnosti s velkými okny stávají v létě kvůli vysokým teplotám doslova neobyvatelnými.

Nemusíte hned kupovat klimatizaci. Klimatizace bývají drahé, jak co se týče počáteční investice, tak s ohledem na spotřebu elektřiny. Pořiďte si proto okenní žaluzie nebo rolety. Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud si pořídíte řešení, které zastíní okna z vnější strany. Díky tomu paprsky vůbec neprojdou okenní tabulí a i těsně za oknem budete mít příjemnou pokojovou teplotu.

Jednodušším a levnějším řešením jsou pak žaluzie a rolety do interiéru. Ty mohou kromě praktické rolety plnit i funkci designovou.

Květina na parapetu

Okna, která příliš neotevíráte, síť proti hmyzu nepotřebují. Můžete k nim ale na parapet umístit květinu. Květina každé okno prozáří. Velice oblíbené jsou pro tento účel například orchideje, kterým se na světlém místě skvěle daří.

Vsadit ale můžete i na bylinky nebo na rostlinky sezónní. Během Velikonoc třeba můžete na parapet umístit tulipány, před Vánoci zase vánoční hvězdu.

Máte starší okna? Podívejte se na těsnění

V případě starších nemovitostí s původními okny je dobré podívat se i na to, zda není možné okna vylepšit tak, aby se snížil únik tepla z místnosti ven.

Ve stavebních potřebách můžete zakoupit nalepovací těsnění, které snadno nalepíte do rámu okna a každou skulinu utěsníte. Ušetříte jednotky procent z výdajů za vytápění.