Zavěšení

Zavěšení kola na zeď vám ušetří spoustu místa a ještě se z vašeho miláčka může stát designový doplněk. Existují dvě možnosti, jak kolo pomocí háků a věšáků pověsit:

1) vodorovné zavěšení
2) svislé zavěšení

Ideální je ten způsob, který bude nejlépe zapadat právě do vašeho prostoru. Pokud máte více než jedno kolo, je možné je mít umístěné vedle sebe i nad sebou. Vždy dbejte na důkladné uchycení háků, které jsou na bicykly přímo určené. Takový hák musí mít dostatečnou nosnost a zároveň mějte na paměti kvalitu zdi, která bude kolo držet (ideální je pevná zeď nikoliv sádrokarton). Jestliže se obáváte zvedání kola, můžete si pořídit systém s kladkou, které ho lanem vyzvedne.

Buďte originální

Speciální háky na kola nemusí být jen nudné černé konstrukce. Dnes se dají věšáky pořídit z barevných kovů různých tvarů nebo třeba v dekoru dřeva. Součástí konstrukce může být také malá polička na pár knížek nebo pokojovku. Když už jsou dnešní bicykly takovými výstavními kousky, byla by přece škoda schovávat je někde v kumbále. Pokud jste zruční kutilové, můžete si závěsný systém také vyrobit. Jestliže si na DIY projekt netroufáte, doporučujeme se poohlédnout po bazarech. Tam kromě samotných kol najdete také spoustu jízdního příslušenství a to včetně systému k uchycení a uskladnění kol.

Ne jen tak ledajaké položení

Pokud disponujete větší komorou a rozhodnete se kolo nechat na zemi, mělo by mít jasně vymezené místo, jelikož se v naší komoře nachází spousta věcí (jako zavřeniny, pracovní oděvy, nářadí a mnoho dalšího). Jedině tak nebude překážet, nedojde k jeho poškození nebo ještě hůř k poranění kolem pobíhajících dětí a domácích mazlíčků. K uložení na zemi slouží speciální stojany, které udrží kolo ve vzpřímené a stabilní poloze. Zajistíte tak čistotu okolních zdí a především bezpečnost. Opět nemusíte zůstávat jen u obyčejného stojanu. Posloužit vám může třeba i upravená dřevěná paleta nebo jiný kutilský vynález.

Kam kolo umístit?

Kvůli dostupnosti se jako ideální volba nabízí vstupní hala či chodba. Že v ní nemáte dostatek místa? Porozhlédněte se směrem vzhůru. Třeba máte i vy vysoké prázdné zdi, které mohou být skvělým úložištěm. Je vaši jedinou možností obývací prostor nebo dokonce ložnice? Pak si dejte záležet na designovém háku, který poslouží (stejně jako samotné kolo) jako nevšední dekorace. Svého dvoukolového miláčka můžete umístit i na balkon. Mějte ale na paměti, že tam bude vždy hrozit jeho odcizení a při nesprávném uchovávání i postupné poškození stroje.