Co si vlastně představit pod pojmem nafouklý žaludek, respektive nadýmání? „Subjektivní pocit plnosti břicha, tlaku nebo plynatosti. Jinými slovy, stává se to, když se vaše břicho naplní plynem nebo tekutinou, a jde o dočasný stav,“ citoval web Healthline.com Bryana Curtina, ředitele Centra pro neurogastroenterologii v Mercy Medical Center v Baltimoru. Zatímco velké břicho kvůli nadýmání se může objevit rychle, břišní tukové zásoby na to potřebují nějaký čas.

Jelikož se liší příčiny obou potíží, různí se i řešení, a proto má smysl ujasnit si, co z toho se týká zrovna vás. Podle čeho to můžete poznat?

Podle míst, jejichž objem se zvětšil

Tuk má tendenci ukládat se i jinde než na břiše – takže pokud přibíráte kvůli němu, projeví se to třeba i na zádech nebo stehnech. Pokud jste přibrali jen na břiše, může skutečně jít o nadýmání.

Jak to vnímáte

Zaměřte se na své větší břicho a věnujte pozornost tomu, jak se cítíte. Nadýmání obvykle způsobí, že vaše břicho bude tvrdé a napjaté, zatímco břišní tuk je měkký.

Podle délky trvání

I když máte dlouhodobé sklony k nadýmání a zadržování plynů nebo tekutin v oblasti břicha, přesto nejde o stálý stav, nadýmání bývá větší a menší, břicho není konstantě velké. U tuku je to setrvalé.

Uvidíte ho na váze

Ačkoli jsou nadýmání a pocit nafouklého břicha nepříjemné, s vaší váhou to neudělá nic. Kdežto pokud přibíráte kvůli tuku, vaše váha půjde postupně nahoru.

Co způsobuje nadýmání?

Má několik různých příčin, zde alespoň ty nejběžnější:

  • Hromadění plynu ve střevech, což je do jisté míry normální, ale pokud se vám to stává často, může to být příznak vážnějších gastrointestinálních problémů nebo poruch, které byste měli probrat s lékařem.
  • Jíte příliš rychle, takže kromě jídla spolykáte i spoustu plynů.
  • Strava. Pokud jíte příliš mnoho vlákniny, fazolí, mléčných výrobků a podobných potravin, můžete mít větší sklony k plynatosti.
  • Zácpa. Nepravidelné nebo neproduktivní pohyby střev vedou k tomu, že stolice zůstává v tlustém střevě déle, než by měla. To dává tamním bakteriím více času na fermentaci, což může způsobit nadměrné vytváření plynů a nadýmání.
  • Zánětlivé onemocnění střev. U Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy může zánět gastrointestinálního traktu způsobit nadýmání.
  • Plynatost může ukazovat i na některé z následujících zdravotních potíží: nesnášenlivost lepku, alergie na nějaké jídlo, syndrom dráždivého tračníku, parazitární infekce, hromadění tekutiny v břiše, střevní obstrukce.

Zdroj:

https://www.healthline.com/health/bloating-vs-fat