Srdeční záchranka

Vlašské ořechy

I když je jejich louskání poněkud o nervy, jsou to právě vlašáky, které našemu srdci prospívají nejvíce. Kromě zdravých omega-3 mastných kyselin obsahují vysoké množství kyseliny linolenové. Právě ta má podle španělské studie z roku 2006 významný vliv na zdraví ví srdce, především brání kornatění tepen a pomáhá há upravovat srdeční arytmii.
mii.

Zdroj: Youtube

Balzám na nervy

Lískové a para

Chroupání ořechů je pohlazením i pro nervy. Vitamíny B a E, hořčík, bílkoviny a zdravé tuky působí pozitivně na naši náladu a navozují příjemné pocity. Pokud vás čeká psychicky náročný den, dopřejte si k snídani cereálie s bílým jogurtem, medem a hrstí lískových a para ořechů.

Mužská záležitost

Pekan a para

I chlapi mají své ořechy. Jejich denním chlebem by měla být 30 g porce pekanových ořechů, které jsou bohaté na beta-sitosteroly - rostlinné steroidy, které pomáhají při zvětšené prostatě. Delikátní para ořechy jsou pro změnu nadopované selenem, který zabraňuje růstu škodlivých buněk a chrání před rakovinou prostaty a dalšími nemocemi.

Munice pro mozek

Arašídy

Arašídy bývají někdy neprávem zatracované. Zatímco na para, kešu, lískáče a mandle se pějí ohledně nutričních hodnot div ne ódy, na buráky se zapomíná.
Přitom právě ty mají vysoký obsah kyseliny listové, která pomáhá chránit mozkové buňky a zlepšuje paměť a soustředění. Vzhledem k tomu, že brání také vzniku vrozených vývojových vad mozku, míchy a páteře plodu, měly by si hrst nesolených buráků denně dopřát zejména těhulky.

Medailová trojice

Madle, kešu, pistácie

Pokud jde o množství tuků a kalorií, jsou na tom všechny druhy ořechů více méně stejně. To samé se už ale nedá říct o obsahu minerálních látek, stopových prvků a omega-3 mastných kyselin. Významným zdrojem vápníku, hořčíku a železa jsou především mandle, kešu a pistácie, které obsahují také fytosteroly, jež snižují hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, a brání tak rozvoji aterosklerózy. Tahle trojka navíc obsahuje vyváženou směs omega-3 mastných kyselin, bílkovin a vlákniny, která navozuje pocit sytosti a potlačuje chuť k jídlu.

Tučné duo

Makadam a pekan

Zatímco „svatá trojice“ dokáže naše zdraví nakopnout tím správným směrem, ořechy makadamové a pekanové nás ničím zvláštním nenabijí, snad jedině tukem, kterého obsahují ze všech ořechů nejvíc. Navíc ho jedna hrst (asi 30 gramů) má přibližně 200 kalorií, takže časté zobání rozhodně nepovede k sexy křivkám, řivkám, nýbrž k faldíkům navíc. Než je mlsat samotné, je lepší, přidat je t do pokrmů. Pekanové jsou výborné ýboruscích, ve sladkých pečených zákuscích, makadamové je nejlepší opéct a použít ct pojejich do nádivek, kde vynikne jejich lahodná máslová příchuť.

Ořechy mají hodně energie, jsou vhodné jako náhražka méně zdravé potraviny, ne jako jídlo navíc.

Ořechové mlsy:

Sladké pokušení

Nejzdravější je konzumace ořechů bez jakýchkoli přísad, to je jasné. Na druhou stranu je celkem pochopitelné, že čas od času nás popadne mlsná a my dostaneme chuť na něco sladkého. V tom případě nesahejte po sušenkách, koblihách ani čokoládových tyčinkách, ale vyrazte do obchodu se zdravou výživou a poručte si mix ořechů v jogurtové polevě, karobu nebo skořici. Potěšíte své chuťové buňky a uděláte i něco dobrého pro své zdraví.

Slaný kabátek

Na své si přijdou i milovníci slaných dobrot. Přestože sůl zdravá není, jelikož zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje činnost nadledvinek, hrst nebo dvě slaných buráků nebo mandlí denně vás nezabije. Pořád je to lepší než kdybyste spořádali pytlík slaných čipsů, tyčinek či 100 gramů nivy nebo uheráčku na posezení. Ale pamatujte, denní příjem soli by neměl u dospělého jedince překročit 5 gramů.

Zdravé mazání

Nejsou to pouze Američané, kteří by pro toust s burákovým máslem zabíjeli, i české jazýčky si občas rády pochutnají na arašídové pomazánce. Jakými indiciemi se ale při koupi sladké sklenice řídit, abychom na sobě napáchali co nejméně škody? Zásadní je nejen celková energetická hodnota ve 100 gramech, ale také množství tuku a soli, obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin a podíl burských ořechů, který by měl být alespoň 90 %. Bohužel kvalitnější másla, která obsahují vyšší procento vitamínu E, B1 a B3, bílkovin, kyseliny listové a hořčíku jsou o několik desítek korun dražší, ale také mnohem chutnější a zdravější. Máznout se proto víc přes kapsu se v tomto případě rozhodně vyplatí. Aby arašídové máslo nezežluklo, nezapomeňte ho dát po otevření do lednice.

ZDROJ: Vlasta.cz, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/nuts/art-20046635