Začněme první pomocí: pokud se vám špek objevuje zejména tehdy, když si na sebe vezmete těsnější kalhoty, tak je prostě odložte. Skousněte pocit, že zvolit o číslo větší oblečení je prohrou, a oblečte si ho na sebe. Věřte tomu, bude vám to slušet více. Podobně zabere, když se přestanete hrbit a případně si vezmete boty na menším podpatku nebo klínku, ty vás také donutí chodit rovně.

Zkuste dietu pět ku dvěma

Tahle dieta není nijak zvlášť drsná, přitom má prokazatelné výsledky. Zabírá zejména u lidí s postavou typu jablka, které často trápí právě ukládání tuku v oblasti pasu a nad ním. Pusťte se do ní, pokud chcete zpevnit břicho a zmenšit objem boků, kolem nichž se vám začaly ukládat nevzhledné tukové zásoby. V rámci této diety jíte pět dní normálně, samozřejmě bez přejídání se přemírou sladkostí. Dva dny by vám mělo stačit 2000 až 2500 kilojoulů.

Pět dní z týdne budete jíst tak jako vždycky. A zbylé dva jen ovoce, zeleninu plus kvalitní bílkoviny. Pokud chcete zhubnout více, vynechte i v těch pěti dnech s normální stravou tučné a mastné potraviny. Dny, kdy se postíte, by neměly jít po sobě, naopak: dobré jsou třeba úterý a pátek, případně čtvrtek a neděle. Díky této dietě můžete zhubnout tři, ale také až pět kilo měsíčně.

Pomoci mohou cviky na zpevnění břicha

Samozřejmě že vaším největším problémem jsou tukové zásoby přetékající přes boky kalhot, kterým se někdy – zřejmě pod vlivem angličtiny – říká madla lásky. Ale když se zaměříte na oblast břicha a břišních svalů a zpevníte je, nakonec se to projeví i o pár centimetrů výše.

Podobně zabere třeba to, když se zaměříte na boj s tukem v oblasti břicha, a to jak v partiích pod pupíkem, tak nad ním. Můžete doufat v rychlé výsledky, protože posilování břicha se projeví už po pouhých dvou týdnech, bohužel však jeho efekt také rychle mizí, a proto musíte vytrvat.

Proč pas mizí?

Padesátnicím se mění postava i v důsledku hormonálních změn. Snižuje se produkce androgenu, zatímco stresový hormon kortizol zpomaluje metabolismus. Začíná se více ukládat tuk kolem pasu, který tím pádem mizí, a postava ve tvaru přesýpacích hodin se stává minulostí. Bohužel, takovou linii jako ve dvaceti už asi nikdy mít nebudete, ale i tak se dá se špekem kolem pasu bojovat. Kombinujte posilování s kardio cvičením ve vysokém tempu, počítá se třeba i hodina chůze v ostrém tempu. Tělo spaluje energii ještě dvě hodiny potom.

Pokud už jste zvyklí se hýbat, budete muset ještě trochu přidat. Ideálně 45 až 60 minut ve vyšším tempu denně. Pokud máte sedavé zaměstnání a na pohyb zvyklí nejste, začněte 10 až 20 minutami denně: kromě chůze připadá v úvahu jízda na kole či plavání. Měli byste se dostat nejméně na půlhodinu čtyřikrát týdně.

Choďte, tím rozhodně nic nezkazíte

Pěší chůze umí zázraky. Pokud jí zatím moc neholdujete a začnete například chodit pěšky, místo abyste se neustále vozili MHD nebo autem, začnou vám kila navíc po dekách mizet a vy si toho budete moci všimnout třeba právě v oblasti nad pasem. Zapomeňte také na výtahy, pokud můžete, volte schody a o víkendu přidejte nějaký pořádný pěší výlet. Že uvažujete rovnou o běhu? Můžete to zkusit, ale pokud vám jde hlavně o tuk nad pasem, nutné to není.

Jak často jíst

Mohlo by vám prospět pět menších jídel denně, protože díky tomu si tak neroztáhnete žaludek. Vyplatí se vyhýbat se nadýmavým jídlům, pozor také na zadržování vody – to zvyšuje třeba přílišné solení. Škodí také stres. Tělo v takovém napětí má tendenci ukládat tukové zásoby všude, kam může, oblast pasu je k tomu ideální, bohužel. Dvojnásob to hrozí, pokud stres a vyčerpání zajídáte.

Podle odborníka na výživu Pavla Suchánka je více než dříve potřeba hlídat si nejen množství stravy, ale i její složení – podstatný je vyšší příjem bílkovin než dříve.

Spěte, pokud to jde

Bohužel, po čtyřicítce přibývá věcí, které vám budou hubnutí a udržování váhy spíše komplikovat: například nespavost. Snažte se s ní bojovat, protože nedostatek spánku zvyšuje produkci stresového hormonu kortizolu, který přímo zvyšuje ukládání tuku v břiše. A po nespavosti navíc často následuje únava, která vás nutí jíst a pít kalorické potraviny a nápoje.