Rychlá řešení: „kouzelná" fólie či větrání

Na začátek můžete začít jednoduchými zlepšováky, které fungují téměř okamžitě. Patří sem třeba instalace reflexní fólie za radiátor. Ta odráží teplo zpět do místnosti, čímž částečně snižuje tepelné ztráty.

Mnozí z vás se možná bojí v zimě větrat, aby v místnosti neztratili pracně získané teplo. Větrání je ale naopak důležité pro udržení správného vnitřního klima. Odborníci doporučují krátké intenzivní větrání, nebojte se udělat i průvan. Pokud byste naopak nechali po delší dobu „větračku", zdi by se ochladily a celé vytápění místnosti by přišlo nazmar. Úspory přinese i udržení relativní vlhkosti vzduchu, která by se měla pohybovat kolem 40 procent. Pokud byste měli vlhkost nižší, získáte pocit, že je třeba přitopit.

Běžnou chybou, kterou lidé v domácnostech dělají, je úplné vypínání radiátorů při odchodu do práce. „Často nám naši zákazníci říkají, že ačkoli topení pravidelně vypínají, nedaří se jim spotřebu energií za vytápění omezit," potvrzuje Libor Holub z Bohemia Energy. Správně byste měli při odchodu z domova teplotu pouze snížit. Při úplném vypnutí topení a vychladnutí místnosti spotřebujete totiž mnohem více energie, abyste ji po příchodu opět komfortně vytopili.

Radiátory je dobré před podzimem očistit a zbavit prachu, velkou službu vám prokáže jejich pravidelné odvzdušňování. To byste v ideálním případě měli nechat provést jednou za tři měsíce. Jinak se místnost dostatečně neprohřeje a vy budete mít pocit, že stále topíte málo. Radiátory během vytápění nijak nezakrývejte, a to ani nábytkem, ochrannými kryty, či oblečením.

Dlouhodobé investice: okna, dveře, kotel

Svůj byt nebo dům můžete přizpůsobit i dlouhodobějšími investicemi. Zateplete střechu či fasádu, nechte vyměnit dveře i okna za nová, případně ta stávající opatřete těsněním. Přidejte závěsy a žaluzie nebo rolety, které nebudou zakrývat topení.

Výhodnou investicí je podlahové vytápění, díky kterému můžete v místnosti snížit teplotu o 2-3 stupně oproti vytápění klasickému! Navíc podlahové vytápění vytváří příjemnou atmosféru v bytě.

Expert Bohemia Energy také radí, jak pracovat s teplotou. „V českých domácnostech mnohdy převládá teplíčko, ale každý stupeň navíc něco stojí. Jestliže snížíme teplotu v přetopené místnosti jen o jeden stupeň, dojde ke snížení spotřeby energie až o šest procent," vysvětluje Libor Holub. Navíc není třeba, abyste měli teplotu v každé místnosti stejnou. S pohodlnou regulací vám pomůže instalace termostatických hlavic na radiátory.

Zásadní investicí, kterou si zajistíte dlouhodobě výhodnější podmínky pro vytápění ve své domácnosti, je pak výměna starého kotle za nový. Náklady na vytápění se pak mohou výrazně lišit. Navíc, pokud kotel pravidelně a pečlivě servisujete, dosáhnete na vyšší účinnost a nižší spotřebu paliva.

„Bonus" na závěr: změna dodavatele

Tím nejjednodušším způsobem, jak ušetřit za energie, je ale neplatit zbytečně moc. Přestože řada obchodníků svým zákazníkům zejména elektřinu zdražila, stále můžete najít výhodnějšího dodavatele. „Nedívejte se však jenom na cenu, ale prověřte si i to, zda se jedná o férovou a spolehlivou firmu s dobrým zákaznickým servisem," doporučuje Libor Holub.

Pokud se rozhodnete, že výdaje ve svém rozpočtu zásadně zkrotíte, můžete se obrátit i na energetické poradce. Právě třeba odborníci z Bohemia Energy poskytují zcela zdarma individuální poradenství. „A to všem zájemcům. Tedy i těm, kteří nejsou našimi zákazníky," upozorňuje Holub.

Tak co, jste na topnou sezónu řádně připraveni?