Nezakazujte, nepřikazujte. To je cesta do pekel. Pokud zavelíte: Zvedej se, jedeme na výlet! S největší pravděpodobností se vám dostane akorát tak protočených panenek. Zkuste jim dopřát pocit důležitosti a nechte plánování programu na nich. „Když dáme dětem najevo, že jim důvěřujeme a necháváme na nich, jak program dne a společnou výpravu do přírody naplánují, udělá to dobře jejich sebevědomí a celý výlet je také bude mnohem víc bavit. Navíc starší děti často ovládají techniku lépe než rodiče, takže pro ně nebude problém na mobilu zjistit, jak se do stanoveného cíle dostat, co tam všechno zažít, kde se cestou zastavit, kam zajít na oběd…," upozorňuje Štěpánka Štrougalová, provozovatelka plaveckých baby klubíků, s tím, že ale i mladší děti potřebují zažít pocit, že jsou jejich názory důležité a že je někdo vnímá. "Proto se vyplatí pozorně vyslechnout i jejich návrhy, a pokud to jen trochu jde, zařadit je do programu. A když jim k tomu dovolíme vzít si s sebou kamarády, bude akce stoprocentně úspěšná,“ říká maminka čtyř školáků.

Jak na zábavný rodinný výlet?

1. Nechte auto doma a vyrazte vlakem, třeba i s jízdními koly

Mnohé dnešní děti cestování vlakem neznají, jelikož se s rodiči přesunují autem. Změna dopravního prostředku tak pro ně může být opravdovým dobrodružstvím. Během cesty mohou za okny pozorovat ubíhající krajinu, povídat si, plánovat, nebo hrát nejrůznější hry, do nichž se mohou zapojit i rodiče - na rozdíl od auta, kde se musejí věnovat řízení. Bezva zážitkem může být také přibrat na výlet jízdní kola. V každém vlaku jsou místa vyhrazená pro jejich přepravu, jen je třeba obstarat si jízdenky a místenky včas.

2. Nepodceňte počasí, aby nezkazilo náladu

„Počasí babího léta umí dělat kotrmelce, takže i když vyrážíme za hezkého slunečného rána, za dvě hodiny může být všechno jinak. Proto se vždy vyplatí, aby měl každý člen výpravy v záloze nepromokavou bundu nebo pláštěnku, čepici, rukavice a náhradní ponožky. A určitě i nepromokavý obal na batoh,“ připomíná Štěpánka Štrougalová.

3. Připravte si skvělou domácí svačinu

Během cesty, třeba už na nádraží či ve vlaku, potkáte spoustu lákadel a dobrot, o něž budou vaše děti žadonit. Připravte proto na cestu chutnou svačinu. S plným žaludkem se nástrahám v podobě čokolád, bonbónů či párků v rohlíku bude odolávat přece jen snadněji. Za uspořené kačky se později můžete odměnit lahodnou kávou a děti zákuskem. Kromě tradičních obložených chlebů se osvědčily plněné tortilly, které můžete jen tak natřít pomazánkou, obložit sýrem či šunkou, anebo z nich připravit oblíbený, ale zdravější „kebab“.

Tip: Recept na zdravější domácí „kebab“

Tip: Recept na zdravější domácí „kebab“

Pšeničnou nebo kukuřičnou tortillu potřete jogurtovým dresinkem nebo zakysanou smetanou, kterou předtím ochutíte solí a česnekem. Doprostřed placky navršíte tence pokrájené čínské zelí, očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev a navrch přidáte dvě lžíce na proužky nakrájeného pečeného krůtího nebo kuřecího masa. Placku zavinete, pokropíte trochou vody a dáte pod poklopem zapéct na 2 minuty do mikrovlnné trouby. Hotový „kebab“ zabalíte do alobalu.

4. Dobrodružná bojovka nesmí chybět

Děti milují zábavné a napínavé hry. Tak co takhle jedno odpoledne zasvětit aktivnímu dobrodružství? Bojovku můžou připravit starší sourozenci pro mladší, anebo jako překvapení pro rodiče. Stačí stanovit první bod, kam se má dojít, doběhnout, dojet na kole, na bruslích nebo na koloběžce, tam vyndat z kapsy další úkol či instrukce a takto pokračovat až do cíle. Na každém stanovišti si navíc můžete dávat vědomostní kvízy či fyzické úkoly. Na konci by na vás v cílovém úkrytu měla čekat nějaká odměna, například sušenky, na kterých si společně pochutnáte a proberete zážitky.

5. Během výletu si splňte přání

Rodinný výlet je příležitost strávit společně celý den, mít na sebe čas a taky si třeba splnit nějaká přání. Milujete výšky a chtěli byste se podívat na rozhlednu? Udělejte to! Touží vaše děti přebrodit potok, nebo postavit pevnost v lese? Dovolte jim to a do zábavy se klidně zapojte! Věřte, že to ocení. Přišla na vás únava a tělo si žádá dobrou kávu, zatímco vaše ratolesti žadoní o nějakou tu sladkost? Dopřejte si! Pokud je to jen trochu možné, mělo by se každému ze členů výpravy vyjít vstříc a jeho přání mu splnit. Zážitky pak budou o to silnější a na další výlet se budou děti těšit o to víc. „A ještě něco považuji za důležité – neskončit krásný společný den tím, že se hned po návratu zase všichni zavřou do svých pokojů k počítačům a mobilům, nebo že dospělí začnou dohánět resty úklidem a prací. Bylo by přece škoda si takhle pokazit dojmy z vydařeného výletu. Společně se sejděte u večeře a třeba si vyprávějte zážitky a prohlížejte fotky a videa z uplynulého nevšedního dne,“ doporučuje na závěr Štěpánka Štrougalová.

Zdroj: vlasta.cz juklik.cz healthline.com

Související články