Toust s kořeněnými fazolemi

Vydatná fazolová snídaně vám dodá spoustu energie do nového dne. Ani nebudete muset chystat oběd, po snídani se klidně vraťte do postele, miláček vás pak může pozvat na večeři.

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4 porce: Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

  • 4–6 plátků chleba či bagety 
  • 400 g konzervovaných máslových fazolí 
  • 200 ml rajčatové passaty
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 hrst hladkolisté petržele 
  • sůl
  • pepř 

Postup:

1. Cibuli nakrájejte na klínky, 1 stroužek česneku na plátky. V hlubší pánvi rozpalte olej a orestujte je. Přidejte papriku, nechte ji rozvonět, zalijte passatou, osolte a opepřete. Chvilku duste, pak vsypte scezené fazole a nechte je prohřát.

2. Plátky pečiva nasucho opečte na pánvi, v troubě nebo tousteru, potřete česnekem, poklaďte fazolovou směsí a posypte petrželí.

Čtěte také

Jak na italské noky?

Čtěte také

Jak na dokonalé italské noky? A s čím je bude nejlepší servírovat?

Croque madame

Francouzi umějí (nejen) jídlo milovat i mezinárodně proslavit. Třeba zapečený sendvič croque madam, který přímo hýří chutěmi. Opečený sýr se postará o křupavost, bešamel mu dodá hebkost, a když vynecháte sázená vejce, získáte původní verzi – croque monsieur.

Doba přípravy: bešamel 20 minut, příprava sendviče 15 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 8 krajíců dobrého chleba
  • 4 plátky šunky od kosti
  • 200 g ementálu
  • 4 lžíce dijonské hořčice 
  • 4 vejce 
  • 2 lžíce másla
  • pažitka na ozdobu 

Bešamel:

  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce másla 
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl

Postup:

1. Bešamel: máslo rozpusťte v rendlíku a přidejte mouku. Upražte světlou jíšku, pak po částech přilévejte mléko a vždy prošlehejte, aby nevznikly hrudky. Osolte, přidejte muškátový oříšek a na mírném ohni míchejte, dokud směs nezhoustne.

2. Ukrojte 8 silnějších krajíců chleba (v případě toustového je lepší si ho upéct doma nebo se poohlédnout po celém bochníku, nakrájené toustové chleby bývají příliš tenké) a nasucho je z obou stran opečte. Každý potřete hořčicí a přelijte trochou bešamelu. Čtyři krajíce pak bohatě posypte strouhaným sýrem, přidejte šunku a další sýr a přiklopte zbylými chleby. Vršek opět potřete bešamelem a posypte sýrem.

3. Rozpalte gril v troubě. V pánvi rozpalte máslo, postupně do ní vyklepněte vejce a upečte volská oka. Když jsou téměř hotová, dejte sendviče zapéct pod gril, měly by stačit asi 3 minuty, jen aby se bešamel prohřál a sýr rozpustil. Každý pak servírujte s opečeným vejcem a ozdobený nasekanou pažitkou.

Čtěte také

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Čtěte také

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu