S láskou vzpomínám na dobu, kdy jsme v Úvalech vyráželi jako děti na vinici a loupili třešně rovnou ze stromů. Bylo to dobrodružství, hlídač na nás často poslal psa, ale toho jsme si časem dokázali otočit kolem prstu. Pamlsky fungovaly… Dnes patří třešně mezi dražší ovoce, což vzhledem k tomu, že jde o produkt lokální, stále příliš nechápu – inflace neinflace…

Jsou zdravé

Třešně jsou úžasné, dá se s nimi v kuchyni doslova kouzlit a mají i jiné benefity než jen skvělou chuť. Třešně patří mezi nízkokalorické ovoce plné vody, přitom jde o bohatý zdroj živin, vitaminů a minerálů. Obsahují antioxidanty s protizánětlivými účinky a melatonin, který příznivě ovlivňuje podrážděné nervy, nespavost, bolesti hlavy a stárnutí. Poměrně vysoký obsah draslíku zase potěší vaše srdce a cévní soustavu.

Třešňové týdny pomalu končí

Doba, během které můžete v kuchyni experimentovat s čerstvými plody třešní, je téměř striktně vymezená osmi týdny, kdy červené peckovice dozrávají. Jsou to tzv. třešňové týdny a zpravidla začínají s příchodem června. První přicházejí na řadu srdcovky (Karešova, Kaštánka), popřípadě polochrupky (Burlat), ve druhé půli třešňových týdnů a ke konci zrají chrupky (Napoleonova, Regina).

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Milujete košilové šaty? Vymyslel je Christian Dior a mívaly krinolínu

Podle barvy a tuhosti dužiny třešně rozdělujeme na:

  • měkké srdcovky, které mají tenkou slupku, zrají nejdříve a nejsou červivé
  • tmavé chrupky s pevnou dužinou a šťávou, která barví, ty dozrávají později
  • pestré chrupky se žlutočervenými plody a s pevnou dužinou
  • světlé chrupky, což jsou žluté třešně pevné na skus
  • polochrupky s polotuhou dužinou, které také nečerviví

Pecky ven!

Do koláčů, knedlíků, marmelád a šťáv je třeba třešně vypeckovat, pecky snese snad jen tradiční bublanina. Některým kuchařkám zdlouhavý proces odstraňování pecek tak, aby plody zůstaly v celku, vadí. Přitom existuje parádní vynález – odpeckovač třešní. Do zásobníku nasypete třešně a pak už jen taháte za rukojeť, která uvede do pohybu trn, jenž každý plod zbaví tvrdého středu, aniž by zároveň udělal z třešní marmeládu. Vyzkoušejte!

Čtěte také

Zkuste někdy ovocný salát

Čtěte také

Meloun, hruška nebo čekanka. Zkuste zeleninové saláty s ovocem

Třešňové knedlíky s perníkem

Tenký tvarohový kabátek, sladká třešeň a nadýchaný tvarohový krém ve spojení s perníkem vytvářejí explozi chutí, kterou si oblíbíte.

Třešňové knedlíky s perníkem a cobbler s třešněmi Třešňové knedlíky s perníkem a cobbler s třešněmi Zdroj: časopis Gurmet

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 125 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krystal
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • smetana ke šlehání
  • třešně na náplň

K podávání:

  • perník na strouhání
  • rozpuštěné máslo

Postup:

  1. Máslo vyšlehejte společně s cukrem krystal do světlé pěny, přidejte po jednom vejce a důkladně do másla zapracujte. Nakonec vmíchejte 375 g tvarohu a promíchejte.
  2. Mouku smíchejte s kukuřičným škrobem a solí, nasypte do mísy a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj váleček, zabalte do potravinářské fólie a uložte na 45 minut do lednice.
  3. Třešně omyjte, osušte a odstopkujte. Zbylý tvaroh rozmíchejte s cukrem a pár lžícemi smetany do hladkého krému.
  4. Velký hrnec s vodou přiveďte k varu. Z válečku odkrajujte kousky, na pomoučené pracovní desce z nich udělejte placky, zabalte důkladně jednotlivé třešně a pokračujte, dokud veškeré těsto nespotřebujete.
  5. Knedlíky nasypte do vroucí vody, stáhněte plamen na polovinu a vařte, dokud nevyplavou nahoru. Horké knedlíky ihned po vylovení propíchněte párátkem, aby z nich vyšla pára.
  6. Podávejte s tvarohovým krémem, cukrem, rozpuštěným máslem a nastrouhaným perníkem.

Čtěte také

Zelenina

Čtěte také

V hlavní roli zelenina. Odlehčete jídelníček a inspirujte se zdravými večeřemi

Cobbler s třešněmi

Skoro jako crumble, ale ještě mnohem lepší. Nadýchané bochánky, kterými nabíráte sladkou třešňovou omáčku, skvěle nahradí pečivo, takže snídaně z pekáčku je na světě.

Suroviny:

  • 500 g třešní
  • 180 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 160 g podmáslí
  • 80 g cukru krystal + na posypání
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • šťáva a kůra z ½ limety
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Třešně umyjte, odstopkujte a vypeckujte. V misce smíchejte cukr se škrobem a nasypte do ní třešně. Promíchejte, aby se všechny třešně důkladně směsí obalily. Nakonec přidejte šťávu a kůru z limety a naposledy promíchejte.
  2. Nasypte ovoce do zapékací misky. Do jiné mísy nasypte mouku, přidejte prášek do pečiva a na kostičky nakrájené studené máslo. Prsty propracujte na drobenku. Přilijte podmáslí a vypracujte těsto.
  3. Lžící z těsta vykrajujte bochánky a pokládejte je v menších rozestupech na třešně. Před vložením do trouby je posypte cukrem a pečte 45 minut.

Čtěte také

Grilování

Čtěte také

Dejte grilování nový rozměr a vsaďte na mladé maso. Je stravitelnější a bez tuku

Dutch baby s třešněmi a bourbonem

Dutch baby si zamilujete pro snadnou přípravu a mimořádnou nadýchanost. Můžete ji kombinovat s rozmanitým ovocem nebo třeba jen zakápnout citrusovou šťávou. Naším favoritem jsou třešně marinované v bourbonu.

Dutch baby s třešněmi a bourbonem Dutch baby s třešněmi a bourbonem Zdroj: časopis Gurmet

Suroviny:

  • 3 velká vejce
  • 95 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 4 hrsti třešní
  • 2 lžíce bourbonu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička cukru krupice
  • plátky mandlí a cukr moučka k podávání

Postup:

  1. Třešně vypeckujte, nakrájejte na kousky a zalijte bourbonem. Nechte nasáknout asi 1 hodinu.
  2. Připravte těsto na palačinku: vejce, mouku, cukr a mléko prošlehejte elektrickým šlehačem.
  3. Troubu předehřejte na 220 °C. Do litinové pánve dejte máslo a vložte na 3 minuty do trouby. Pak na pánev vsypte scezené třešně, bourbon nevylévejte, zalijte těstem, vraťte do trouby a pečte 20–30 minut, dokud palačinka nezezlátne a není krásně nadýchaná.
  4. Bourbon smíchejte se smetanou, přidejte 1 lžičku cukru a vyšlehejte dotuha. Mandle nasucho opečte na pánvi.
  5. Dutch baby podávejte s ochucenou šlehačkou, mandlemi a posypanou moučkovým cukrem.

Čtěte také

Brambory jsou skvělá příloha

Čtěte také

Které na vaření a které spíš na šťouchačku? Poradíme, jak se vyznat v bramborách

Marinované třešně s pomerančem a bazalkou

Bleskový dezert stojí na kontrastu sladkých třešní, výrazného likéru a aromatické bazalky. Vyzkoušet můžete i další kombinace, skvělé bude amaretto a tymián.

Marinované třešně s pomerančem a bazalkou Marinované třešně s pomerančem a bazalkou Zdroj: časopis Gurmet

Suroviny:

  • 500 g třešní
  • kůra z 1 pomeranče
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 snítky čerstvé bazalky
  • 2 lžíce likéru Grand Marnier
  • 250 g ricotty nebo mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Postup:

  1. Třešně vypeckujte, nakrájejte je na poloviny a vsypte do misky. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu, likér Grand Marnier, nasekanou bazalku, sůl a vše zasypte cukrem. Nechte 1 hodinu odležet, aby třešně pustily šťávu.
  2. Ricottu nebo mascarpone nařeďte smetanou, aby získaly jemnější konzistenci, a podávejte s třešněmi.

 Zdroj: Vlasta.cz, časopis Gurmet

Čtěte také

Z červené řepy se lisuje i velmi zdravá a chutná šťáva

Čtěte také

Červená řepa jako elixír zdraví a pomocník při hubnutí! Ale může i škodit