S láskou vzpomínám na dobu, kdy jsme v Úvalech vyráželi jako děti na vinici a loupili třešně rovnou ze stromů. Bylo to dobrodružství, hlídač na nás často poslal psa, ale toho jsme si časem dokázali otočit kolem prstu. Pamlsky fungovaly… Dnes patří třešně mezi dražší ovoce, což vzhledem k tomu, že jde o produkt lokální, stále příliš nechápu – inflace neinflace…

Jsou zdravé

Třešně jsou úžasné, dá se s nimi v kuchyni doslova kouzlit a mají i jiné benefity než jen skvělou chuť. Třešně patří mezi nízkokalorické ovoce plné vody, přitom jde o bohatý zdroj živin, vitaminů a minerálů. Obsahují antioxidanty s protizánětlivými účinky a melatonin, který příznivě ovlivňuje podrážděné nervy, nespavost, bolesti hlavy a stárnutí. Poměrně vysoký obsah draslíku zase potěší vaše srdce a cévní soustavu.

Třešňové týdny pomalu končí

Doba, během které můžete v kuchyni experimentovat s čerstvými plody třešní, je téměř striktně vymezená osmi týdny, kdy červené peckovice dozrávají. Jsou to tzv. třešňové týdny a zpravidla začínají s příchodem června. První přicházejí na řadu srdcovky (Karešova, Kaštánka), popřípadě polochrupky (Burlat), ve druhé půli třešňových týdnů a ke konci zrají chrupky (Napoleonova, Regina).

Podle barvy a tuhosti dužiny třešně rozdělujeme na:

Podle barvy a tuhosti dužiny třešně rozdělujeme na:

  • měkké srdcovky, které mají tenkou slupku, zrají nejdříve a nejsou červivé
  • tmavé chrupky s pevnou dužinou a šťávou, která barví, ty dozrávají později
  • pestré chrupky se žlutočervenými plody a s pevnou dužinou
  • světlé chrupky, což jsou žluté třešně pevné na skus
  • polochrupky s polotuhou dužinou, které také nečerviví

Pecky ven!

Do koláčů, knedlíků, marmelád a šťáv je třeba třešně vypeckovat, pecky snese snad jen tradiční bublanina. Některým kuchařkám zdlouhavý proces odstraňování pecek tak, aby plody zůstaly v celku, vadí. Přitom existuje parádní vynález – odpeckovač třešní. Do zásobníku nasypete třešně a pak už jen taháte za rukojeť, která uvede do pohybu trn, jenž každý plod zbaví tvrdého středu, aniž by zároveň udělal z třešní marmeládu. Vyzkoušejte!

Třešňové knedlíky s perníkem

Tenký tvarohový kabátek, sladká třešeň a nadýchaný tvarohový krém ve spojení s perníkem vytvářejí explozi chutí, kterou si oblíbíte.

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 125 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krystal
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • smetana ke šlehání
  • třešně na náplň

K podávání:

  • perník na strouhání
  • rozpuštěné máslo

Postup:

  1. Máslo vyšlehejte společně s cukrem krystal do světlé pěny, přidejte po jednom vejce a důkladně do másla zapracujte. Nakonec vmíchejte 375 g tvarohu a promíchejte.
  2. Mouku smíchejte s kukuřičným škrobem a solí, nasypte do mísy a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj váleček, zabalte do potravinářské fólie a uložte na 45 minut do lednice.
  3. Třešně omyjte, osušte a odstopkujte. Zbylý tvaroh rozmíchejte s cukrem a pár lžícemi smetany do hladkého krému.
  4. Velký hrnec s vodou přiveďte k varu. Z válečku odkrajujte kousky, na pomoučené pracovní desce z nich udělejte placky, zabalte důkladně jednotlivé třešně a pokračujte, dokud veškeré těsto nespotřebujete.
  5. Knedlíky nasypte do vroucí vody, stáhněte plamen na polovinu a vařte, dokud nevyplavou nahoru. Horké knedlíky ihned po vylovení propíchněte párátkem, aby z nich vyšla pára.
  6. Podávejte s tvarohovým krémem, cukrem, rozpuštěným máslem a nastrouhaným perníkem.

Cobbler s třešněmi

Skoro jako crumble, ale ještě mnohem lepší. Nadýchané bochánky, kterými nabíráte sladkou třešňovou omáčku, skvěle nahradí pečivo, takže snídaně z pekáčku je na světě.

Suroviny:

  • 500 g třešní
  • 180 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 160 g podmáslí
  • 80 g cukru krystal + na posypání
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • šťáva a kůra z ½ limety
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Třešně umyjte, odstopkujte a vypeckujte. V misce smíchejte cukr se škrobem a nasypte do ní třešně. Promíchejte, aby se všechny třešně důkladně směsí obalily. Nakonec přidejte šťávu a kůru z limety a naposledy promíchejte.
  2. Nasypte ovoce do zapékací misky. Do jiné mísy nasypte mouku, přidejte prášek do pečiva a na kostičky nakrájené studené máslo. Prsty propracujte na drobenku. Přilijte podmáslí a vypracujte těsto.
  3. Lžící z těsta vykrajujte bochánky a pokládejte je v menších rozestupech na třešně. Před vložením do trouby je posypte cukrem a pečte 45 minut.

Dutch baby s třešněmi a bourbonem

Dutch baby si zamilujete pro snadnou přípravu a mimořádnou nadýchanost. Můžete ji kombinovat s rozmanitým ovocem nebo třeba jen zakápnout citrusovou šťávou. Naším favoritem jsou třešně marinované v bourbonu.

Suroviny:

  • 3 velká vejce
  • 95 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 4 hrsti třešní
  • 2 lžíce bourbonu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička cukru krupice
  • plátky mandlí a cukr moučka k podávání

Postup:

  1. Třešně vypeckujte, nakrájejte na kousky a zalijte bourbonem. Nechte nasáknout asi 1 hodinu.
  2. Připravte těsto na palačinku: vejce, mouku, cukr a mléko prošlehejte elektrickým šlehačem.
  3. Troubu předehřejte na 220 °C. Do litinové pánve dejte máslo a vložte na 3 minuty do trouby. Pak na pánev vsypte scezené třešně, bourbon nevylévejte, zalijte těstem, vraťte do trouby a pečte 20–30 minut, dokud palačinka nezezlátne a není krásně nadýchaná.
  4. Bourbon smíchejte se smetanou, přidejte 1 lžičku cukru a vyšlehejte dotuha. Mandle nasucho opečte na pánvi.
  5. Dutch baby podávejte s ochucenou šlehačkou, mandlemi a posypanou moučkovým cukrem.

Marinované třešně s pomerančem a bazalkou

Bleskový dezert stojí na kontrastu sladkých třešní, výrazného likéru a aromatické bazalky. Vyzkoušet můžete i další kombinace, skvělé bude amaretto a tymián.

Suroviny:

  • 500 g třešní
  • kůra z 1 pomeranče
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 snítky čerstvé bazalky
  • 2 lžíce likéru Grand Marnier
  • 250 g ricotty nebo mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Postup:

  1. Třešně vypeckujte, nakrájejte je na poloviny a vsypte do misky. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu, likér Grand Marnier, nasekanou bazalku, sůl a vše zasypte cukrem. Nechte 1 hodinu odležet, aby třešně pustily šťávu.
  2. Ricottu nebo mascarpone nařeďte smetanou, aby získaly jemnější konzistenci, a podávejte s třešněmi.

Zdroj: Vlasta.cz, časopis Gurmet