Příběh o třech kouzelných oříšcích, které Popelce umožní proměnit se napoprvé ve zdatného lukostřelce v zelené kamizole, podruhé v krásnou neznámou v šatech stříbrem vyšívaných a nakonec v nevěstu, která se po dlouhém hledání před princem zjeví na bílém koni, aby jí navlékl střevíček, jenž ztratila cestou z královského bálu, známe nejspíš všichni. A přestože jsme pohádku viděli stokrát, stejně se na ni s chutí podíváme znovu. Libuška Šafránková jako Popelka je zkrátka štědrovečerní klasika, bez níž by to snad ani nebyly ty pravé Vánoce.

VIDEO: Finální scéna na píseň Karla Gotta Kdepak ty ptáčku hnízdo máš

Zdroj: Youtube

Co vše jste o pohádce nevěděli?

Pojďme si představit 25 zajímavosti z natáčení.

1. Scénář vznikl sloučením dvou pohádek Boženy Němcové O Popelce a O třech sestrách. Stalo se tak, protože původní pohádka O Popelce je poměrně morbidní a s poetickým zpracováním režiséra Vorlíčka nemá pranic společného. Narazíme v ní například na upálení v peci, useknuté hlavy, lidožrouty nebo rozškrábané obličeje obrovskými kočkami.

2. Autorem hudby je Karel Svoboda. Za její tvorbu tenkrát inkasoval 40 000 Kčs. Průměrná hrubá mzda v roce 1973 přitom činila 2 164 Kčs. O ústřední melodii pak bylo rozhodnuto během pár vteřin. Karel Svoboda ji prý Vorlíčkovi zahrál v noci po telefonu.

3. Popelku měla původně hrát Jana Preissová. Role se však vzdala, jelikož byla v očekávání. V jejím podání by tak Popelka měla v době natáčení těhotenský pupík. Náhradu za ni režisér zvažoval dlouho. Poté si však vzpomněl na mladé děvče, které hrálo Barunku v Babičce a bylo vymalováno. Na první schůzku s ní přišel režisér s hodinovým zpožděním, Libušce se však scénář tolik líbil, že na něj počkala.

4. Říká se, že Libuše Šafránková měla v době natáčení údajně pouhých 53 centimetrů v pase. Pro drobnou princeznu s malou nožkou proto byla jako stvořená.

5. Statek s hospodářskými budovami a stájemi, kde Popelka žila s macechou a sestrou, je ve skutečnosti vodní hrad Švihov nedaleko Klatov. V době natáčení byl ovšem v žalostném stavu, a tak tvůrci dostavěli kulisy ze sádry.

6. Královská rodina žila na zámku Moritzburg. Záběry z bálu byly ovšem pořízeny v berlínských ateliérech. "Na zámku byl sice velký sál, který by se nám rozměrově hodil, ale byl celý vyložený černými koženými tapetami zdobenými zlatem, takže to tam vypadalo jako v hrobce. Taková atmosféra se mi nelíbila, já chtěl plesu dodat radost, jas a světlo," vzpomíná Vorlíček.

7. Na schodišti přede dveřmi zámku Moritzburg je dnes umístěn památeční kovový střevíček, do něhož si turisté mohou vložit nohu a vyzkoušet si ho.

8. Kočár z pohádky můžete zhlédnout v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem.

9. Až po natáčení vyšlo najevo, že Carol Braunbock, představitelka macechy, je odsunutá sudetská Němka, která umí česky, jelikož studovala v Karlových Varech. Ve filmu však mluví pouze německy a musela být předabována. Bohužel zemřela pět let po premiéře.

10. Konkurzu na roli se prince se zúčastnily stovky herců. Vyhrál ho nakonec Pavel Trávníček, který se kamerových zkoušek účastnil poprvé v kariéře. Za sebou měl v té době pouze absolventský film z FAMU, kde hrál vojáka.

11. Během natáčení zažívali herci kvůli velkému mrazu a množství sněhu nespočet útrap. Pavel Trávníček například při finální scéně, kdy se s Popelkou prohání na koni zasněženou plání, zapadl i s koníkem do zasněžené jámy a Popelka tak musela pokračovat v jízdě sama. Scénu nebylo možné opakovat, jelikož tvůrci potřebovali louku beze stop, a tak byl použit první záběr.

12. Hluboký sníh v šumavských lesích filmařům komplikoval práci natolik, že se rozhodli hercům na scénu, kdy princ se svými kumpány honí mezi stromky Popelku, vyšlapat a upěchovat cestičky. Kamery se následně umisťovaly tak, aby nebyly vidět.

13. Jestřáb, kterého Popelka sestřelila kuší, nebyl živý. Filmaři použili již mrtvé zvíře, které měli od podzimu uchované v mrazáku u šumavského hajného.

14. Scénu kdy Pavel Trávníček běží za Popelkou po zámeckých schodech, na nichž najde střevíček, musel kvůli silnému větru opakovat asi padesátkrát.

15. Popelka a princ se oproti zvyklostem z jiných pohádek za celý film ani jednou nepolíbí.

16. Pavla Trávníčka v pohádce daboval herec Petr Svojtka.

17. Když se princ chystá vystřelit na srnku, hodí po něm Popelka sněhovou kouli a trefí ho do hlavy. Ve skutečnosti ji ale po Trávníčkovi hodil Václav Vorlíček, který stál blízko kamery.

18. Ve scéně, kdy Popelka přeskakuje v lese strom, byla Šafránková zastoupena kaskadérkou.

19. Pro pohádku bylo ušito 80 originálních kostýmů, které vytvořil výtvarník Theodor Pištěk.

20. Představitelka Dory Dana Hlaváčová natáčela v šestém měsíci těhotenství. V konečných titulkách je pak špatně uvedena jako Daniela.

21. Postava královny byla pro Karin Lesch první a zároveň poslední rolí. Do pohádky si ji z castingového archivu vybral sám Rolf Hoppe, který ztvárnil krále.

22. Postava preceptora v podání Jana Libíčka, byla do pohádky přidána až po dokončení scénáře. Natáčení pro něj bylo velmi vysilující. Celou dobu se totiž potýkal s těžkým kožichem, ve kterém musel běhat ve sněhu.

23. Sovu Rozárku, k níž si Popelka chodila pro radu, na natáčení zapůjčila berlínská ZOO. Humornou vzpomínkou je to, že aby sova mrkala, musel ji režisér Vorlíček šťouchat špejlí do zadečku.

24. Juráškové byli ve skutečnosti tři. Zatímco na venkovní natáčení použili tvůrci koníky se zimní srstí, ve scénách ze stáje můžeme vidět koně s běžným osrstěním.

25. Pohádka se každý rok vysílá ve Spojených arabských emirátech, v Norsku a velké oblibě se těší také na Filipínách.

Zdroj: vlasta.cz csfd.cz kinotip2.cz

Související články