Mnoho z nás se bojí cukru. A tak volíme výrobky, v nichž je hroznový cukr neboli glukóza, případně ovocný cukr jménem fruktóza. Jenže byste měli vědět, že zvláště glukózo-fruktózový sirup je zcela nevhodný, protože se po něm přibírá mnohem více než po klasickém cukru. Běžně ho najdete v limonádách, sušenkách, pečivu, ale také poněkud překvapivě v šunce či uzeném mase. A bohužel také v snídaňových cereáliích či třeba ovocných jogurtech.

Pozor na výrobky s nápisem „bez cukru“ nebo „slazeno jen přírodním cukrem“ a podobně. Vůbec nemusí být dobrou volbou. Znamená totiž většinou, že v jídle není řepný cukr, ale může tam být cukr ovocný neboli fruktóza – jako v džusech. Případně cukr hroznový neboli glukóza, který se často používá ve výrobcích zdravé výživy. Energie mají všechny srovnatelně. Pro představu, v případě džusu to může znamenat, že nápoj není doslazovaný, jenže sám o sobě má kvůli obsaženému ovoci kolem 2000 kilojoulů na litr, což je asi tolik jako jeden průměrný oběd.

Ani nepoznáme, že už máme dost

Ostatně, výrobci fruktózu či glukózu nepoužívají proto, aby jejich výrobky byly zdravější, ale proto, že je podstatně levnější než tradiční cukr, přičemž jeho chuť je tak trochu návyková. Konkrétně glukózo-fruktózový sirup navíc zhoršuje vnímání pocitu, že už máme dost, takže u takových výrobků hrozí, že se jimi snadno přejíme.

A co med? Ten rovněž tvoří zmíněné dva jednoduché cukry fruktóza a glukóza, které jsou snáze stravitelné. Je však stejně jako řepný cukr neboli sacharóza velmi energeticky vydatný.

Nové výzkumy navíc ukazují, že fruktóza přispívá k ukládání tuku v játrech, což sice neznamená, že po ní rovnou rychle ztloustneme, ale že nám časem mohou játra hůře fungovat, více tady. Ukázalo se taky, že u myší naopak glukóza pomáhala játrům zpracovat tuky lépe, ale v tomto směru je potřeba dalších výzkumů.

Stejně energie jako bílkoviny, ale…

Největším nepřítelem hubnutí není ani tak cukr samotný, i když samozřejmě všeho moc škodí. Cukr nám navíc rozkolísá hladinu cukru v krvi a dostaneme dřív hlad, což nechceme. Ale největší problém představuje kombinace cukru s tuky, která už přímo vede k ukládání přebytečné energie do tukových zásob.

Naším cílem by nemělo být úplné vynechávání cukrů, ačkoli na něj někteří lidé včetně celebrit přísahají. „Pokud se hodně hýbete, cukry potřebujete ve větším množství jako zdroj energie pro svaly. Pokud nesportujete, potřebujete jich méně. Stále je ale určité množství cukru nutné pro každého jedince tak, aby mu fungovaly orgány, zejména pak mozek,“ vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu ze společnosti FitBee.

Sacharidy, což je souhrnný název pro cukry, samy o sobě nejsou energeticky výživnější než bílkoviny, gram cukru obsahuje 17 kilojoulů stejně jako gram bílkovin. Jenže sacharidů je v potravinách víc, a tak je třeba si je hlídat. A myslet na to, že jsou i v potravinách, které jako sladké nevnímáme.

Bylo by ovšem chybou sahat třeba po výrobcích s označením „dia“, protože v nich nejde v prvé řadě o nižší energetický obsah, ale o to, aby se v nich neobjevoval jednoduchý cukr jménem sacharóza, ale jiné varianty tam jsou.

Vyznejte se v cukrech

Má smysl nahrazovat klasický řepný alespoň třtinovým? Kvůli nižšímu příjmu energie určitě ne, jsou na tom v podstatě stejně, ale liší se chutí, třtinový cukr má výraznější aroma. Nutričně jsou ovšem velmi podobné, v obou případech jde o sacharózu, a platí to o všech formách, ať už je cukr bílý, nebo hnědý.

V různých textech o cukrech můžete narazit na rozličná označení – uhlovodany, glycidy, škroby, uhlohydráty nebo karbohydráty. V české terminologii je pro cukry správný pouze pojem sacharidy.

Sacharidy se rozlišují na monosacharidy, disacharidy a polysacharidy. Mezi jednoduché sacharidy patří glukóza neboli hroznový cukr a ovocný cukr, zvaný fruktóza. Mezi disacharidy patří řepný a třtinový cukr, zvaný sacharóza. Polysacharidy vznikají spojením mnoha molekul monosacharidů – jde třeba o škrob a glykogen. Škrob tělo nedokáže strávit rovnou, musí si jej nejdříve naštěpit. Sám o sobě navíc není sladký, a proto ho lidé jako cukr nevnímají.