Mnoho českých žen se digitálním světem projíždí na traktoru, přitom by mohly létat raketou. Vtipný příměr a hlavně výstižné zjištění, které přivedlo Markétu Ubíkovou k tomu, aby začala pomáhat ženám orientovat se v online prostředí. Denně od nich slýchává: „Já se s tím tak mořím!“

„Když vidím chytré ženy zbytečně se s počítačem lopotit dvě hodiny, přitom to lze zvládnout během lusknutí prstů, trhá mi to žíly. Ony jen nevědí, že existují jednoduché nástroje, kterými by si vše usnadnily,“ zdůvodňuje Markéta, proč se stala před pěti lety koučkou a digitální „uklízečkou“.

Málokterá žena podle ní používá technologie vědomě a efektivně. Přitom je to základ zdravého vztahu, který bychom k nim měly mít. Být „smart“ znamená umět se pohybovat v digitálním světě a znát jeho možnosti. Vědomě si některé z nich vybrat a rozhodnout se, jak je využít. Používat je dostatečně – nezůstat u dvou základních funkcí, když jich je v nabídce sto. A hlavně si hlídat svou bezpečnost ve virtuálním světě, ať jde o psychiku, či ztrátu a zneužití dat. „Smart žena není neznalá, naivní, příliš pohlcená a nechráněná,“ shrnuje své rady lektorka.

Důležité je podle ní nastavit si virtuální systém, který nám do reálného života může vnést větší klid, aniž bychom u počítače či mobilu trávily většinu času. „Udělejte svou počítačovou práci rychle a efektivně a pak běžte s dětmi k řece s jistotou, že systém jede svým způsobem za vás. Můžete si dopřát být offline. V tom vám digitální technologie pomohou nejvíc – paradoxně se od nich oprostíte a vrátíte se zpět k přirozenosti,“ vysvětluje.

V digitální propasti

Řada žen, které se na ni obrátí, má nejprve z technologií obavy a obecně si od digitálního světa drží odstup. „Pokud do něho chtějí být zapojené, musí svou vnitřní bariéru překonat. Často mají strach z nežádoucího sdílení – nevím, kdo všechno uvidí moje data, tak to raději používat nebudu. Hodně žen také nechce do nových technologií příliš investovat,“ popisuje. Právě různá kvalita a výkonnost počítačů či mobilů souvisí s tzv. digitální propastí mezi ženami a muži, kterou Markéta trefně přirovnává k cyklistickému vybavení: „Když jedou partneři na hory, muž má většinou lepší kolo než žena. Přitom na tom paradoxně bývá fyzicky líp než ona, takže je ještě rychlejší.“ Na genderovou digitální propast upozorňuje i výzkum Evropské unie, který ukázal, jak moc jsme v Česku na chvostu v pokročilých digitálních dovednostech obecně. „České firmy ani státní správa ještě nejsou v digitalizaci tak pokročilé jako v zahraničí. Lidé se s těmito dovednostmi nesetkávají v práci a to se pak odráží i v soukromí,“ dodává své zkušenosti.

Úklid digitálních pokojíčků

Že nám tyto dovednosti chybí, je zcela přirozené. Nejsme totiž digitální domorodkyně jako naše děti, které je berou jako samozřejmost. „Většina žen, které potkávám, se do digitálního světa nenarodila. Dohnal je a ony se s ním musejí nějak vyrovnat. Jejich maminky je nenaučily uspořádat si data a hlídat online bezpečnost. Proto je učím uklízet si jednotlivé virtuální pokojíčky a vnést do nich řád místo chaosu,“ vysvětluje.

Délka úklidu záleží na tom, kde má žena startovací čáru. Některé absolvují jednorázový digitální úklid, kdy pokyny koučky už realizují samy. Pokud jsou úplně na začátku, tráví s ní více navazujících hodin, kdy jim pomáhá proniknout do různých digitálních oblastí. Následuje fáze ladění, kdy společně zjišťují, zda ženě nastavený systém vyhovuje. „Je to spíše uklízení než úklid. Tedy proces, protože potřeby ženy se mění, když přijde mateřství nebo se změní obor podnikání,“ upřesňuje Markéta.

Vždy se ale snaží technologie dostat co nejvíce do praxe tak, aby tomu ženy rozuměly a neměly pocit studu ze své neznalosti. Konkrétně pomohla klientce zjednodušit organizaci pohybových kurzů, kdy jednoduchým nástrojem vytvořily e-mailovou skupinu, ve které mohou účastníci komunikovat. V jednom salonu krásy zavedla sdílený kalendář pro kadeřnici a manikérku: „Když chtěla zákaznice přijít na vlasy i nehty, složitě si volaly a hledaly společný termín. Jednoduchá aplikace, kterou neznaly, jim ušetřila čas i nervy.“ Sdílené kalendáře zavádí často párům po rozvodu a se střídavou péčí.

Komfortně tak mohou řešit záležitosti svých dětí a zároveň mít od sebe emoční odstup. „Nedávno jsem jedné ženě nastavila filtr na e-maily od exmanžela, které ji během dne rozrušovaly. Automaticky přeskočí doručenou poštu a označí se štítkem ex. Přečíst si je může, až bude připravena,“ dodává.

Naskočit do rychlíku

Digitální úklid nejčastěji využívají tři skupiny žen. První jsou ty, které se na trh práce vracejí po rodičovské a potřebují se zorientovat ve světě, který se za šest let posunul obrovskou rychlostí. Už prostě nestačí umět tabulku v Excelu.

Druhou skupinou jsou ženy v produktivním věku, které mají zajímavou práci a technologie vnímají jako svého pomocníka. Zároveň jsou i matkami, které chtějí efektivně stíhat rodinu i práci. „Mají sice vytuněné přístroje a přísun dat, ale jsou jimi zahlcené a žijí v digitálním chaosu. Snažíme se spolu najít systém, který jim pomůže zvládat nástrahy života moderní ženy. Pak obvykle udělají obrovský skok ve výkonnosti, sebeorganizaci i vnitřním zklidnění,“ říká koučka a dodává, že digitální technologie mohou být účinným nástrojem emancipace žen.

Třetí skupinu tvoří ženy 50+, které se budou na trhu práce pohybovat ještě nějaký čas. Chtějí být v online světě samostatné, nezávislé na manželovi a dětech. „U nich nejde ani tak o digitální úklid, spíš se spolu hodně učíme. Jak užívat sociální sítě, co to je cloudová aplikace… Snažím se udržet je v tom rychle jedoucím digitálním vlaku, aby aspoň tušily, co se v něm odehrává,“ naznačuje.

Online bezpečnost nade vše

Součástí digitálního úklidu je vždy bezpečnostní minimum, tedy základní pokyny, aby se jim nedostal někdo cizí do přístrojů či na sociální sítě. Většina žen, kterým Markéta pomohla, totiž neměla své počítače ani mobily zabezpečené hesly! A to by měla být naprostá samozřejmost.

Mnoho dat už dnes máme uložených v tzv. cloudu (lze si ho představit jako takový šuplík někde na internetu, ke kterému máte přístup jenom vy přes hesla či jiná zabezpečení, a je dobré si tam dávat fotky, čísla, data, poznámky a vše důležité pro případ, že o telefon či počítač přijdete. Tak ztratíte pouze přístroj, ale ne jeho obsah). „U některých služeb je nutné mít dvoufázové ověření přístupu, stejně jako třeba do internet bankingu máte heslo a ještě dostanete potvrzovací SMS,“ radí.

Neméně důležité je bezpečné chování na sociálních sítích. Mnoho lidí o sobě vytváří nějaký obraz, aniž si uvědomuje, co o sobě dává vědět světu. „Je potřeba to dělat vědomě a hlídat si svou virtuální stopu. Když hledáte práci a váš obraz na Facebooku není důvěryhodný, těžko budete před potenciálním zaměstnavatelem vypadat důvěryhodně,“ varuje.

Třetí riziko může nést virtuální sdílení. Když zcela otevřeně sdílím s manželem digitální kalendář, bude vědět o všem, co a kde dělám. Co vše musí být online a v čem se stáhnout zpět do offline? To je podle Markéty velké téma: „Je zcela namístě, že smart žena má dva diáře. Jeden digitální a druhý papírový – voňavý diářek, který si chrání. A měla by mezi nimi umět přepínat. Kdy je vhodnější vzít papír, tužku a jít ven pod strom něco si jen tak črtat?“

Anketa: Co vám přinesl digitální úklid?

Ilona Koťátková, psycholožka a psychoterapeutka, 64 let

Přiznám se, že nemám ráda počítače ani mobily. Za pokrok, který během mého života nastal, jsem ráda, ale vztah k digitálním technologiím mám stále odtažitý. Šťastnou náhodou mi v mé bezradnosti používat počítač nejen jako lepší psací stroj pomohla právě Markéta. Oddělila nás s mužem od jednoho starého pomalého notebooku. Oživila mi nový počítač, nastavila nový mobil i facebookový profil, kde mě naučila se pohybovat. Také si už nemusím pamatovat různá hesla, protože si je za mě pamatuje počítač. V používání digitálních technologií jsem celkově o trochu víc samostatnější.

Tereza Sládečková, ředitelka lesní mateřské školy, 35 let

Digitální úklid jsem absolvovala dvakrát. Poprvé, když jsem cítila, že mi v digitální sféře po osmi letech doma s dětmi ujel vlak. Nechala jsem si poradit, jak efektivně užívat zdánlivě obyčejnou věc – e-mailovou schránku. Začala jsem využívat nový účet u Google a všechny jeho funkce. Podruhé jsme se s Markétou sešly, abychom lépe nastavily komunikaci uvnitř naší školy. Trochu to bolelo, protože jsme museli změnit uvažování. Digitální úklid nám zjednodušil práci a ušetřil spoustu času.

Petra Janková, koučka a lektorka, 44 let

Pro digitální úklid jsem se rozhodla, protože jsem cítila, že některé věci nedělám úplně efektivně. Například jsem používala telefon, počítač a tablet tak, že spolu vzájemně nespolupracovaly. Nevyužívala jsem všechny možnosti aplikací, s nimiž jsem pracovala. Měla jsem několik e-mailových účtů… Tím vším jsem si zbytečně komplikovala život. Digitální úklid byl pro mě tím posledním šťouchancem, který mě posunul k rozhodnutí a následnému zjednodušení vlastní práce v digitálním světě.

Jaroslava Dohnalová, projektová manažerka, 43 let

S Markétou jsem se potkala díky projektu pro rodiče na rodičovské, kteří hledají nové uplatnění na trhu práce. Chtěla jsem si udělat pořádek v digitálním světě a posunout se dál. Po školení jsme začaly spolupracovat individuálně. Co nejlépe jsme nastavily můj počítač a telefon, osvojila jsem si nové aplikace – jak zálohovat fotky, nasdílet soubory, plánovat si úkoly, ukládat si zajímavé odkazy… Naučila jsem se mnoho nových věcí, díky nimž se v digitálním světě už neztrácím.

Aplikace, které zdarma pomohou i potěší

VOICE ALOUD READER Číst můžete i ušima! Aplikace za vás přečte jakýkoli text včetně článků na oblíbených webech, pokud nechcete nebo zrovna nemůžete sledovat mobil. Ke stažení na Google Play (verze pro Android) nebo App Store (verze pro iOS).

SPENDEE Mějte své peníze pod lepší kontrolou! Díky aplikaci na správu osobních a rodinných financí budete mít větší přehled o tom, jak moc a za co doma utrácíte. Najdete na adrese https://www.spendee.com/ ke stažení jako aplikaci pro Android a iOS (zdarma je základní verze).

CALLY Zjednodušte si organizaci srazu či porady! Aplikace najde vhodný termín, necháte o něm ostatní hlasovat. Najdete na adrese https://cally.com/ nebo jako aplikaci pro Android a iOS.

TWILIGHT Můžete spát lépe, když ztlumíte modré světlo svého telefonu. Aplikace přepne mobil do nočního režimu. Ke stažení na Google Play (pro Android). iPhone má noční režim přímo v nastavení.

Markéta Ubíková 

Markéta Ubíková 

• Vystudovala sociální geografii a regionální rozvoj na Ostravské univerzitě.

• Digitální koučka a lektorka.

• Autorka projektu Smart žena, který pomáhá ženám orientovat se v online světě.

• Zastupitelka města Frýdek-Místek, kde žije.

• Organizátorka komunitních akcí Volnonožci F≈M.

• Pět let dělala ředitelku neziskové organizace Čisté nebe.

• Je autorkou nápadu na aplikaci SmogAlarm, sledující kvalitu ovzduší.

• Píše blog Car-free rodina o svém rodinném životě bez auta.

• S manželem mají dvě děti (8 let a 4 roky).

• Ráda tančí salsu, cvičí jógu, jezdí na kole a chodí na hory.

www.smartzena.cz