Stačí pár minut týdně a přestanete si ruce schovávat do kapes. Cílenou péčí je viditelně omladíte a zkrášlíte.

A nikdy, nikdy, nikdy(!) nezapomeňte na pravidlo číslo jedna: Okousané nehty a zanedbaná kůžička na dokonalé ruce nepatří!

Pečujte a chraňte

Při náznaku prvních vrásek sáhnete automaticky po pleťovém krému, ale dopřát stejnou péči rukám vás asi nenapadne. Přitom pravidelné krémování dělá zázraky – udrží pokožku rukou hebkou a pružnou.

Aby byl účinek maximální, nanášejte krém na umyté ruce – kápněte trošku krému na hřbet jedné ruky, druhým hřbetem kapku rozetřete na horní stranu rukou a prstů a pak teprve nakrémujte celou plochu stejnými pohyby, jako si myjete ruce. Nepodceňujte výběr krému na ruce.

V chladném období sáhněte po péči pro suchou pokožku. Na jaře a v létě, kdy jsou ruce vystaveny slunci, používejte krém s UV filtrem, který zabrání předčasnému stárnutí a tvorbě pigmentových skvrn (ne nadarmo se jim říká „stařecké“). A pokud už věk nějaké ty škody napáchal, vymažte je pomocí regeneračních krémů.

Dobrá rada zní: Využijte krémy s rozjasňujícím efektem – díky jemnému třpytu nejsou tolik vidět barevné nedokonalosti a suchá povolená kůže.

Sáhněte si do duše

Na přesušenou nehtovou kůžičku a hrbolatý povrch nehtů platí exfoliace. Použijte trošku tělového peelingu nebo speciální nehtový peeling s brusnými částečkami. Trochu naneste na nehet, promasírujte a opláchněte.

Co trápí vaše nehty?

Třepení

Vyvolávají ho především vlivy okolí – agresivní saponáty, mechanické namáhání, které nehet vysušují a zeslabují.

Co s tím: Nehty ochrání vrstva laku, kterou budete stále udržovat. Lakujte nejen horní stranu nehtu, ale také hranu. Využijte i speciální ochranné kúry, které se nanášejí ve dvou vrstvách a obnovují dle potřeby.

Lámání

Doprovází tvrdé nehty. Bývá i projevem nevyváženého jídelníčku.

Co s tím: Nehty nestříhejte, jen udržujte délku pomocí pilníku. Ideální je délka 2–3 milimetry, delší se snadněji lámou.

Pomalý růst

Obvykle za něj může genetika. Nehty také pomaleji rostou v zimě nebo tehdy, když zažíváte stres či nemoc. Hodně záleží i na stavu nehtového lůžka, kde se nehet tvoří.

Co s tím: Pravidelné nanášení výživné péče či olejíčku na nehtové lůžko povzbudí růst, ale vylepší také kvalitu nehtů.

Rychlokurz manikúry

Jak často: 1× týdně

1. Očistěte nehet pomocí tamponu navlhčeného v odlakovači.
2. Na pět minut namočte prstíky v misce s vlažnou vodou a trochou soli.
3. Nehty a okolí důkladně vydrhněte kartáčkem. Opláchněte a osušte.
4. Pilníkem zkraťte délku.
5. Naneste trochu krému a vatovou tyčinkou zasuňte nehtovou kůžičku.
6. Ruce nakrémujte, nehtovou kůžičku a lůžko promasírujte.