Nejčastějším viníkem jsou špatné boty. Jak tedy při koupi obuvi postupovat, abychom vybrali tu správnou? „Nejlepší doba ke zkoušení je v odpoledních hodinách, kdy je noha trochu unavenější. Boty si vždy zkoušejte ve stoje. Zavažte je a projděte se v nich. Bota by vás nikde neměla tlačit, ale neměla by být ani příliš volná,“ vysvětluje Veronika Sajdoková ze společnosti CCC a dodává: „Pokud v botách trávíte celý den, měli byste volit pevné se zvýšeným opatkem, který usměrňuje postavení nohy. Podpatek by neměl být vyšší než čtyři centimetry.“

Balerinky opatrně

„Pozor si dávejte na balerínky, které na první pohled vypadají pohodlně, avšak při dlouhodobém nošení mají špatný vliv na klenbu nohy a držení těla,“ varuje primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová. „Zrovna tak nedoporučuji nošení špičatých bot, které nutí tělo naklánět se dopředu. Beškerá váha pak spočívá na palci u nohy, což zapříčiňuje jeho bolestivé vybočení.“ V čem chodit doma? „Nejlépe naboso. Chodidla se během chůze dotýkají nerovnosti země a zároveň se tak masírují, také se tím aktivují různé svaly,“ radí Veronika Sajdoková.

Pokud i přes preventivní opatření máte nohy bolavé a oteklé, dopřejte jim relaxační solnou koupel. Kilo kuchyňské soli nasypte do lavoru a zalijte teplou vodou. Do lázně ponořte chodidla alespoň na 10 minut. Skvělé účinky má také koupel z odvaru kaštanů, která dodá chodidlům pocit lehkosti a zlepší krevní oběh. Na procvičení plosek nohou odborníci doporučují stoupat na gelový míček.