Linecký

Linecké není jenom cukroví, ale hlavně koláč neboli dort. Je to snad nejstarší známý recept na dort na světě, protože ho známe už z poloviny 17. století. Hraběnka Anna Margarita Sagramosa z Krainu tehdy do své ručně psané „Kuchařky různých druhů domácích sladkých jídel, koření, koláčů a všech druhů ovoce a jiných užitečných věcí“ zaznamenala čtyři různé recepty. Koláč tvoří dvě vrstvy těsta, které jsou slepeny zavařeninou z rybízu, případně malin.

Od pozdějších receptů se liší tím, že těsto bylo vždy připravováno z přepuštěného másla, do kterého se přimíchávaly další kostičky másla. Kromě toho byl koláč připravován formou takzvaného „koláče z mísy“, což znamená, že příprava probíhala ve stříbrné míse – podobné dnešním formám na paštiky –, ve které se zapékalo těsto s ovocnou náplní ozdobené mřížkou. Vždycky se přidávalo koření a mandle.

První tištěný návod pochází ze salcburské kuchařky Conrada Haggera. Ale největší proslulost získal až v polovině 19. století díky Johannu Konradu Vogelovi, partnerovi jedné cukrářské vdovy z Lince. Z lineckého dortu pak vznikly všechny varianty lineckého cukroví. Tenhle dort má dokonce svoji operetu a v Linci se každý rok slaví jeho svátek. A jak tedy na něj?

Potřebujete 150 g másla, 250 g mouky, 150 g práškového cukru, 100 g pražených mandlí, 1 vejce, koření (vanilka, citron, skořice, hřebíčkový prášek), 10 g prášku do pečiva a 300 g rybízové marmelády.

Máslo promíchejte s cukrem. Přidejte prosetou a s práškem do pečiva smíchanou mouku, mandle, vejce a koření. Hotové těsto nechte vychladnout, odpočinuté jej vyndejte z lednice a rozčtvrťte. Tři čtvrtiny těsta vyválejte do výšky zhruba 1,5 cm (průměr koláče činí asi 22 cm) a potřete marmeládou. Ze zbylého těsta vyformujte roličky, kterými olemujte okraj a na povrchu koláče z nich vytvořte mřížku. Potřete vajíčkem a po straně posypte mandlemi. Pečte 40 až 45 minut při zhruba 190 °C.

Podle baletky

Za dalším dortem pojedeme na jižní polokouli, ale můžete si vybrat, jestli do Austrálie nebo na Nový Zéland. Pavlova je dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem. Obě země se hádají o jeho původ. Ale protože je dort pojmenovaný po slavné ruské primabaleríně Pavlové, budeme věřit jejímu životopisu.

Keith Money, autor životopisu, říká, že dort připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova žila. Šéfkuchař se prý inspiroval její baletní sukní ze světlezeleného hedvábí. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. K docílení zelené barvy ozdobil kuchař dort kiwi. Bílkový korpus má křupavý povrch, uvnitř je ale vláčný se šlehačkovou náplní.

Potřebujete 4 bílky, 220 g jemného krupicového cukru, 2 lžíce prosátého kukuřičného škrobu, 2 lžičky bílého vinného octa, 250 ml smetany ke šlehání, 125 g kiwi, 250 g jahod, moučkový cukr na posypání (nemusí být).

Zahřejte troubu na 150 °C. Bílky odměřte do mísy a při nízkých otáčkách šlehače šlehejte tak dlouho, až při vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky. Pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin. Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte. Plech potáhněte pečicím papírem a směs vytvarujte do kruhu o průměru 18 cm. Troubu ztlumte na 120 °C, vložte do ní plech s pavlovou a pečte 80 minut. Pak troubu vypněte a pavlovu v ní nechte úplně vychladnout. Smetanu ušlehejte dopevna, natřete ji na pavlovu, na vrch dejte kiwi a jahody, případně poprašte moučkovým cukrem.

První sachr

A za třetím slavným dortem se vydáme zpátky do staré monarchie. Autor nejznámějšího vídeňského dortu pochází ze slovenského města Želiezovce v okresu Levice – Eduard Sacher se zde narodil 8. února 1843.

Základ dortu ale vymyslel už jeho otec Franz v roce 1832 u dvora knížete Metternicha. Kníže přikázal šéfkuchaři, aby připravil něco speciálního pro jeho významné hosty. Šéfkuchař byl nemocný a zaskočil za něj tehdy šestnáctiletý Franz Sacher, který vymyslel dort. Jeho syn Eduard ho následně vylepšil typickou čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou. A potom založil ve Vídni restauraci a hotel Sacher, kde se tato specialita podává. Receptura je samozřejmě tajná, ale my vám nabízíme jednu z variant.

Na korpus potřebujete 125 g čokolády (co nejkvalitnější), 125 g másla plus na vymazání formy, 100 g krupicového cukru, 100 g hladké mouky plus na vysypání formy, 6 žloutků, 6 bílků. Na náplň sklenici meruňkové marmelády a na polevu 100 g čokolády a 200 ml smetany.

Čokoládu nalámejte do mísy a zalijte rozpuštěným máslem. Nechte rozpouštět a mezitím si v jiné míse ušlehejte dotuha bílky, do kterých přidejte krupicový cukr. Když je čokoláda rozpuštěná, opatrně do ní vmíchejte žloutky. Poté velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky a nakonec mouku. Těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi hodinu. Po upečení dort rozřízněte na tři části a každou potřete marmeládou a spojte. Dejte do lednice ztuhnout. Mezitím si připravte polevu. Do mísy nalámejte čokoládu. Do hrnce dejte smetanu a přiveďte k varu, poté ji nalijte na čokoládu. Nechte rozpustit a takto připravenou polevou potáhněte dort. Dejte do lednice asi na hodinu ztuhnout a poté podávejte.