Slávky po námořnicku

Úspěch tohoto pokrmu závisí na kvalitě surovin – u slávek je to především pečlivé očištění a důsledné protřídění. Dobré slávky snadno seženete už i u nás a oproti jiným mořským plodům navíc za dobrou cenu.

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 4 porce

• 2 kg slávek
• 250 ml bílého vína
• 2 lžíce smetany ke šlehání
• 2 stroužky česneku
• 2 šalotky
• 1 velká hrst hladkolisté petržele
• 1 bobkový list
• 1 lžíce másla
• bageta k podávání

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

1. Slávky důkladně properte pod tekoucí vodou a odstraňte „vousy“ neboli byssová vlákna. Mušle, které jsou otevřené nebo poškozené, bez milosti vyhoďte. Jsou-li jen pootevřené, zkuste je lehce zmáčknout. Pokud se zavřou, jsou v pořádku.

2. Česnek nakrájejte na plátky, šalotky najemno, petrželku nasekejte. V hrnci rozpalte máslo a česnek s cibulí na něm opékejte, dokud nezměknou. Přidejte bobkový list a větší část petrželky, vsypte mušle a přilijte bílé víno. Promíchejte, přiklopte pokličkou a duste jen asi 3 nebo 4 minuty. Pak přilijte smetanu, přisypte zbylou petrželku, promíchejte a sundejte z plotny. Neotevřené mušle vyhoďte a zbylé ihned podávejte s čerstvou bagetou.

Čtěte také

Švestky a mák! Dokonalá kombinace

Čtěte také

Švestkový závin s mákem jako od babičky. Kombinujte ty nejlepší suroviny

Cibulačka

Skvělá polévka, kterou si vážně vychutnáte, byla původně jídlem chudých ve Francii. Tajemství její chuti spočívá v dobře zkaramelizované cibuli, proto si na přípravu vyhraďte dost času, abyste se smažení cibule mohli věnovat s řádnou péčí a dostatečně dlouho.

Doba přípravy: 30 minut + 25 minut vaření a zapečení

Suroviny na 6 porcí

• 750 g cibule
• 50 g másla
• 2 lžíce hladké mouky
• 1 a 1/2 l vývaru
• 1 hrnek bílého vína
• 2 stonky tymiánu
• 1 bobkový list
• 1 dlouhá bílá bageta
• 100 g strouhaného sýra Gruyère (pravý je nejlepší, ale lze ho nahradit sýrem typu ementál)
• sůl
• pepř

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozpusťte máslo a na mírném ohni na něm osmažte cibuli – bude to trvat dlouho, asi 25 minut. Správně osmažená cibule bude tmavě hnědá a začne karamelizovat. Potom přisypte mouku a míchejte další 2 minuty.

2. Za stálého míchání přilévejte vývar a víno. Až se vše začne vařit, přidejte tymián, bobkový list, sůl a pepř. Povařte 20 minut a byliny vyndejte.

3. Zatímco se bude polévka vařit, nakrájejte bagetu na plátky a opečte je v troubě.

4. Polévku nalijte do misek přes bagety, posypte je sýrem a nechte ještě v rozpálené troubě zapéct, dokud sýr nezezlátne.

Náš tip: Cibulačku zvládnete uvařit i s červeným vínem, pokud bílé ve vaší lednici zrovna chybí. Také ji můžete ještě vylepšit lžící brandy nebo koňaku.

Čtěte také

Každého dokáže uklidnit něco jiného

Čtěte také

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů

Milánské risotto

Krémové risotto vám poslouží jako samostatný pokrm, ale můžete ho podávat také jako přílohu – k pečenému masu, krevetám nebo rybám.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce

• 300 g kulatozrnné rýže (ideálně druhy určené přímo na rizoto – Arborio nebo Carnaroli)
• špetka šafránu
• 2 menší šalotky
• 2 snítky čerstvého tymiánu
• 100 ml bílého vína
• asi 1 l hovězího vývaru
• 70 g studeného másla
• sůl
• parmazán k podávání

1. Vývar přiveďte k varu a pak stáhněte plotnu na minimum. Šalotku nakrájejte nadrobno a opečte ji na 2 lžících rozpáleného másla. Přisypte nepropranou rýži (škrob je v tomto případě žádoucí), šafrán a míchejte, aby se zrnka obarvila a obalila tukem. Přilijte víno a nechte odpařit.

2. Pak rýži podlijte částí vývaru a míchejte, dokud se nevstřebá, teprve pak přilijte další sběračku. Osolte a pokračujte, dokud rýže není uvařená na skus (je možné, že ani nespotřebujete všechen vývar, záleží na rýži).

3. Na závěr vmíchejte zbylé máslo a lístky tymiánu. Ozdobte parmazánem a ihned podávejte.

Čtěte také

Cukety se skvěle hodí do bábovky!

Čtěte také

Cuketová bábovka: Využijte bohaté sklizně a zkuste dvoubarevný moučník

Drůbeží játra na víně se špeclemi

Špecle mohou být vaječné nudle, ale také noky – ty si pod tímto názvem asi představíme spíš. zkuste ale pro tentokrát špecle v podobě nudlí.

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 4 porce

• 500 g drůbežích jater
• 1 střední cibule
• 50 g prorostlé šunky nebo anglické slaniny
• 1 lžíce olivového oleje
• 1/2 citronu
• 100 ml suchého bílého vína
• 1 balení špeclí (speciálních bavorských nudlí)
• 1 lžička másla
• hrst nasekané petrželky
• pepř
• sůl

1. Játra omyjte a nechte je na cedníku okapat. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte nadrobno. Šunku a játra nakrájejte na nudličky.

2. Na pánvi rozehřejte olej a opečte v něm šunku. Přidejte cibuli a za stálého míchání ji osmažte dozlatova. Pak vložte játra, osmažte je po všech stranách a mírně osolte a opepřete. Zakapejte citronem, podlijte vínem a duste pod pokličkou na mírném ohni asi 15 minut.

3. Mezitím uvařte špecle podle návodu na obalu. Sceďte je, promíchejte se lžičkou másla, aby se neslepovaly, a podávejte je s játry ozdobenými petrželkou.

Čtěte také

Cuketové placičky

Čtěte také

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením

Hovězí líčka se žampiony a katalánskou picadou

Takhle hovězí líčka připravují ve španělsku – se žampiony a skvělou čokoládovoořechovou omáčkou, která jídlo lehce zahustí a zvýrazní tóny pomalu pečeného masa.

Doba přípravy: 30 minut, pečení masa 2 hodiny

Suroviny na 4–6 porcí

• 1 kg hovězích líček
• 400 g žampionů
• 300 ml červeného vína
• 50 g másla
• 1 cibule
• 1 mrkev
• 3 stroužky česneku
• 2 snítky čerstvého rozmarýnu
• 2 lžíce olivového oleje
• sůl
• pepř

PICADA:

• 2 plátky bagety
• 5 vlašských ořechů
• 1 kostička hořké čokolády
• 1 stroužek česneku
• 1 hrst hladkolisté petržele
• pepř

1. Maso očistěte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky a mrkev na kolečka. V hrnci rozpalte část másla a opečte zeleninu dozlatova. Žampiony přepulte, přidejte je spolu s rozmarýnem do hrnce a opékejte ještě 5 minut. Pak suroviny přendejte do pekáče, v hrnci rozpalte zbylé máslo, olej a zprudka orestujte maso. Nakonec ho přidejte do pekáče, promíchejte, zalijte vínem a 150 ml vody a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny nebo tak dlouho, dokud maso nebude zcela měkké.

2. Zatímco se maso peče, připravte si picadu: natrhejte bagetu, zakápněte ji vodou, nechte chvilku nasáknout a pak pečlivě vyždímejte. V hmoždíři rozdrťte ořechy, česnek a petrželku, přidejte bagetu, nasekanou čokoládu a trochu pepře a utřete na hladkou pastu. Tu nakonec asi 10 minut před koncem pečení vmíchejte do pekáče s líčky. Podávejte s pečivem nebo polentou.

Čtěte také

Cuketový perník

Čtěte také

Cuketový perník neboli cuperník: Vláčný dezert je hotový i s přípravou za hodinu

Eisacktaler Weinsuppe

Silný vývar se smetanou a parmazánem v poměru s vínem 1 : 1 je ideální na zahřátí, jako lék na kocovinu či splín a hlavně pro dobrou náladu.

Doba přípravy: 10 minut

Suroviny na 4 porce

• 500 ml silného hovězího vývaru
• 500 ml suchého bílého vína (ideálné italského Pinot grigio, což je rulandské šedé)
• 100 ml smetany
• 80 g parmazánu
• bazalka na ozdobu

1. Do horkého a silného domácího hovězího vývaru vlijte víno a přiveďte k varu. Přidejte smetanu a vsypte parmazán. Společně velmi krátce povařte a ihned servírujte ozdobené bazalkou.

Čtěte také

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Čtěte také

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu

Císařský trhanec se švestkovým žahourem

Dezert s původem v rakouské kuchyni je vlastně potrhaná karamelizovaná palačinka. Trhanec chutnal kdysi císaři a chutná dnes i nám, zvlášť se žahourem ze švestek a vína.

Doba přípravy: 30 minut, odležení těsta 30 minut

Suroviny na 4 porce

• 250 ml hladké mouky
• 400 ml mléka
• 5 vajec
• 50 g rozinek
• 2 lžíce cukru krupice
• špetka prášku do pečiva
• špetka soli
• máslo nebo olej na opečení
• moučkový cukr na posypání

ŽAHOUR:

• 600 g švestkového kompotu
• 200 ml červeného vína
• 3 lžíce cukru krupice
• 1 svitek skořice

1. Vejce rozšlehejte s mlékem, přidejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, rozinky a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Nechte 30 minut odstát.

2. ŽAHOUR: Kompot přelijte do rendlíku, vmíchejte cukr a vařte, dokud se nerozpustí. Přidejte skořici, víno a vařte, až se tekutina zredukuje asi o třetinu. Vyndejte skořici a větší část směsi rozmixujte dohladka.

3. V pánvi rozpalte máslo nebo olej a naběračkou vlijte část těsta. Opékejte, dokud se těsto nezpevní a spodní strana nezezlátne. Pak placku obraťte a obracečkou roztrhejte na kousky. Trhanec zasypejte cukrem, který na něm zkaramelizuje. Hlídejte, aby se cukr nepřipálil. Pokračujte, dokud těsto nespotřebujete. Podávejte posypané moučkovým cukrem a přelité švetkovým žahourem.

Čtěte také

Hruškové inspirace

Čtěte také

Podzimní inspirace: Jablkové pečivo či štrúdl s hruškovomandlovou náplní

Koktejl s kuřecím masem a vínem

Předkrm, svačinka či lehká večeře... Namíchejte si koktejl se dvěma druhy vína – v tekuté i přírodní bobulové podobě.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce

• 1 střední cibule
• 1/4 celerové bulvy
• 200 g kuřecích prsíček
• 1 lžíce olivového oleje
• šťáva z 1/2 citronu
• 1 lžička nastrouhané citronové kůry
• 1 lžička nerafinovaného cukru
• 100 ml suchého bílého vína (nejlépe rýnského ryzlinku)
• 2 lžíce majonézy
• 2 lžíce jogurtu
• 1 ledový salát
• 150 g červeného hroznového vína
• čerstvě mletý bílý pepř
• sůl

1. Cibuli oloupejte a jemně nakrájejte. Celer oloupejte a nakrájejte na drobné nudličky (asi o velikosti zápalek). Zakapejte je citronovou šťávou a promíchejte, aby nezhnědly.

2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte v něm zesklovatět cibuli, trvá to asi 4 minuty. Mezitím si nakrájejte kuřecí maso na 1 cm široké nudličky. Přidejte je k cibuli, osolte a společně restujte asi 10 minut. Zakápněte citronovou šťávou, přidejte celer a citronovou kůru, cukr a vše zalijte vínem. Ještě 5 minut poduste. Pak nechte úplně vychladnout.

3. Majonézu promíchejte s jogurtem a přidejte ke kuřecí směsi. Podle chuti ještě dosolte, opepřete a promíchejte. Nakonec do salátu zlehka vmíchejte půlky kuliček vína zbavené zrníček a listy ledového salátu nakrájené na proužky. Podávejte ve sklenicích na nožce.

Čtěte také

Dáváte přednost hovězímu nebo drůbežímu masu?

Čtěte také

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu