Kdyby se totéž odehrálo na ženském večírku, přijdete domů s kompletní svodkou a rozborem situace. Ženské přátelství totiž žije z intimity, sdílení. Podle studie uveřejněné v Journal of Clinical Oncology bylo u žen v raném stadiu rakoviny prsu čtyřikrát vyšší riziko úmrtí, pokud neměly skupiny blízkých kamarádek. Ty, které kamarádky měly, měly zároveň vyšší šanci na přežití, a to nezávisle na vzdálenosti, která je od kamarádek dělila. Ženy na sebe navzájem spoléhají, vyslechnou se, nechají se vyplakat. Naše ženské svazy jsou silné a všechny z nich profitujeme.

Hormon lásky a přátelství

Blízká přátelství žen mají hodně co do činění s oxytocinem, hormonem lásky, který se uvolňuje během porodu a kojení. Studie dokázaly, že když je žena ve stresu, nemá jako muž jen volbu zaútočit či utéct. Ona si totiž zároveň vyrobí oxytocin, který ji podnítí k péči a podpoře. Právě tento hormon stojí za faktem, že ženy jsou jaksi přirozeně pečující, a díky němu jsou jejich přátelské svazky založené na emoční blízkosti a propojení.

Přátelství mezi muži jsou více účelová. Muži si cení přátel, se kterými je pojí společná aktivita (rekreační sport, karty nebo nějaké řemeslo). Necítí potřebu ani touhu probírat spolu navzájem každý detail svého života, být pořád ve spojení a klidně se mohou nevidět několik let a pořád se považovat za výborné kamarády.

U žen je to jinak – pokud se pravidelně nevídají nebo nekomunikují, usoudí obě, že přátelství vyvanulo a jedna o druhou už nemá zájem. Nakonec na sebe zapomenou a říkají si bývalá kamarádka. Z toho důvodu jsou mužská přátelství, jakkoliv zdánlivě mělčí, mnohem méně křehká a víc vydrží. Stejně tak jim paradoxně prospívá to, že spolu muži nesdílejí každičkou drobnost ze svého života. Čím méně toho o sobě vědí, tím méně potenciálních konfliktů mají. Ženy mají různá tajemství a z těch mohou pocházet zamotané vztahy, pocity zrady a zklamání.

Co sdílet?

Každé přátelství má smysl a význam a je jedno, jaké přesně je. Bez vztahů s druhými lidmi bychom citově chřadli. Ve zdravém přátelství je radost, empatie, důvěra, upřímnost, komunikace. Díky tomu všemu je velmi prospěšné i našemu zdraví. Zabraňuje třeba demenci nebo obezitě a prodlužuje nám život. A to stojí za to – takže se pojďme poučit u mužů, abychom takových vztahů měly co nejvíc a co nejdéle.

Účelovost přátelství je vlastně strašně chytrá věc. Když se budete scházet za účelem nějakého sportu nebo jiného koníčku, budete mít stále nová témata k hovoru, radost z poznávání nových věcí, z pohybu nebo z tvorby. Jasně že vám pořád zůstanou blízké vztahy a možnost se kamarádce vynadávat ze starostí s dětmi, ale u toho aspoň projdete kus přírody, vyrobíte hrnek nebo si zahrajete karty.

A druhý moment hodný nápodoby je nesdílet toho tolik, a to zejména u nových přátelství. Navazování ženských kamarádství je po padesátce těžší a nikde není psáno, že si musíte s každou padnout do noty tak, jako se známými z dětství. Nabírejte i povrchní kamarádky, protože na fajn odpoledne v divadle a na kávě nepotřebujete spřízněnou duši, stačí bezva paní od vás z domu. A upřímně řečeno, ono je i hlubokých hovorů jednou dost. Takže to pojměte po mužsku, sbalte novou kámošku klidně v supermarketu a vyrazte na houby. A když vám řekne, že se zrovna rozvádí, zabručte, že je to blbý, a zbytek si pamatovat nemusíte.

Zdroj: https://journals.lww.com/oncology-times/Fulltext/2011/10100/Stronger_Social_Support_Shown_to_Improve_Early.7.aspx