Možná si to nepamatujete, ale vajíčková dieta byla velkým hitem za minulého režimu, rozhodně však nejde jen o zdejší záležitost. Čas od času jí propadají lidé na celém světě.

Vaječné diety odpovídají svému názvu, součástí alespoň jednoho, ale většinou více denních jídel jsou vejce. V zásadě vždycky se počítá s celkově sníženým energetickým příjmem, ze stravy mají zmizet především sacharidy a naopak v ní mají přibýt bílkoviny. Výsledkem má být nižší váha, aniž by člověk ztrácel svalovou hmotu.

Některé vaječné diety počítají s vejci v různé úpravě, u jiných se smí jen vařená. Většinou jsou povolena jen tři jídla denně a k pití pouze voda, případně čaje. Existují varianty postavené zejména na vejcích, i takové, které povolují třeba dušenou zeleninu, ryby, či dokonce grilované kuře, ale všechny se vesměs shodují v tom, že se nedočkáte příloh, pečiva, natož sladkostí.

Hladová a bez vlákniny

Když se do vajíčkové diety pustíte, hubnout nejspíše budete, protože jejich podstatou je především nižší kalorický příjem. Ale odborníci jsou dost kritičtí. „Držet nárazové diety, při kterých máte hlad, je nesmysl,“ varuje dietolog Petr Havlíček. A při vajíčkové dietě hlad mít budete. Navíc je poněkud nudná, což zvyšuje riziko, že to stejně vzdáte nebo porušíte.

Navíc vám může způsobit problémy s trávením kvůli nedostatku vlákniny. V jejím případě činí doporučená denní dávka 25 gramů pro ženy a 38 gramů pro muže. Rizikem je také nedostatečný příjem vápníku, který je pro ženy ve věku, kdy je začíná trápit řídnutí kostí neboli osteoporóza, zbytečným hazardem.

Je pravda, že vajíčka jsou výživově značně hodnotná a přitom nejsou tak škodlivá, jak se o nich donedávna v souvislosti s cholesterolem tvrdilo. Obsahují bílkoviny neboli proteiny, vitamin D, cholin, který patří mezi základní živiny. Obsahují také antioxidanty lutein a zeaxantin, které prospívají očím. Nicméně obsahují i ten cholesterol a v dávkách, jaké diety předepisují, už to riziko pro vaše cévy představovat může.

Malý přehled nejpopulárnějších vaječných diet

Netvrdíme, že tenhle přehled je vyčerpávající a že v něm najdete všechny, které existují, to určitě ne. Ale jsou v něm ty, které si lidé navzájem nejčastěji doporučují. Tak či onak, pro všechny platí výše uvedené – odborníci je jako správnou cestu k hubnutí nedoporučují, protože jsou jednostranné a hladové. Správné hubnutí totiž může provázet lehký, nikoli však setrvalý pocit hladu.

Dvoutýdenní vajíčková dieta

· Každý den se jedí tři jídla, žádné svačiny, k pití pouze voda a čaj

· Denně musí být jedno čistě vaječné jídlo (používají se vařená vejce)

· Kromě toho se může jíst kuře nebo ryby

· Jako příloha jsou povoleny málo sladké druhy zeleniny, jako je brokolice nebo špenát, výjimečně se mohou také citrusy

Vejce a grapefruity

· Varianta dvoutýdenní vajíčkové diety

· Každé jídlo musíte doplnit půlkou grapefruitu

· Žádné jiné ovoce se nesmí

Čistě vajíčková dieta

· Extrémní dieta, při které se dva týdny smí pouze natvrdo uvařená vejce a voda

· Nesmí se při ní cvičit, protože vám i tak bude chybět energie

· Odborníci ji považují za nebezpečnou

Odborná vajíčková dieta

Aby bylo jasno, žádná vajíčková dieta doporučovaná lékaři neexistuje. Návod, který se mezi lidmi šíří jako odborná nebo lékařská vajíčková dieta, předepisuje třikrát denně malý krajíček chleba a jedno vejce, jinak ovoce a zeleninu bez omezení. K pití jen voda, čaj nebo kafe bez cukru a mléka. Spojení s lékaři vzniklo zřejmě jako pokračování legendy, že vajíčkovou dietu nařizují lékaři lidem, kteří se chystají na operativní zmenšení žaludku, ale to není pravda.

Tato verze vaječné stravy vyžaduje, abyste jedli jedno vejce a jeden kus chleba třikrát denně. Můžete také jíst tolik ovoce a zeleniny, kolik chcete. Mezi povolené nápoje patří voda, černá káva nebo jiné nápoje bez kalorií. Vajíčko nemusí být natvrdo vařené, může být naměkko nebo míchané, ale při jeho přípravě se nesmí použít žádný tuk.

Vajíčková keto dieta

Principem keto diet je snaha o zrychlení metabolismu díky tomu, že se zvýší příjem bílkovin a tuků a naopak se zásadně omezí příjem sacharidů. Proto tahle dieta doporučuje konzumaci vajec s máslem a sýrem – v poněkud šíleném poměru jedno vejce na jednu polévkovou lžíci másla nebo sýra.