Jak ušetřit v kuchyni - bílky: Nejen na pusinky nebo do pánve

Alena Němečková | 20. 12. 2022

Vyhazovat zbytky by byla velká škoda, jejich využití ušetří čas i peníze. Třetí díl věnujeme bílkům, surovině, která ve vánočním čase zbývá poměrně často.

Omeleta

Kdo má doma fitnessového maniaka v seniorním i teenagerovském věku, ten si zcela jistě povšiml, že jeho svatou mantrou je obsah bílkovin neboli proteinů. A jen těžko byste hledali potravinu, která by jich obsahovala víc. Bílek je totiž vlastně roztok bílkoviny a vody v poměru 8 : 1. Zbylé bílky rozšlehejte s jedním celým vajíčkem, přidejte rozmrzlý špenát, nakrájený plátek šunky...

Zdroj: Youtube

Sladkoslané ořechy

Směs křupavých ořechů plných chuti koření... taky oceníte, když je najdete ve spíži? V obchodech nebývají nejlevnější, ale máte-li zásobu vlašských ořechů z vlastní zahrady, zbylý bílek a funkční troubu, pak je pořídíte za hubičku. Smíchejte tři lžíce cukru, dvě lžičky soli a lžíci koření dle chuti (u nás doma oblibujeme římský kmín, kari s chilli, ale rychle zmizely i ořechy se skořicí a muškátovým oříškem) promíchejte. Ořechy (klidně můžete použít i směs) smíchejte s bílkem a následně důkladně promíchejte s kořenící směsí. Vše rozložte na plech s pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte je dvacet minut a během pečení párkrát promíchejte, aby se neslepily. Hotové ořechy by na sobě měly mít zcela suchou krustičku z cukru, soli a koření, která nelepí. Vychladlé ořechy nasypte do misky nebo skleničky.

Japonský bramborový salát nebo finský? Tradice bramborového salátu vás překvapí
Cestování

Japonský bramborový salát nebo finský? Tradice bramborového salátu vás překvapí

Bílkový chlebíček

Klasika mojí babičky. Ten její byl přebohatý na rozinky a ořechy, a svrchu mocně posypaný cukrem. Roky jsem ho nejedla, až mi ho do života vrátila tchyně. Čtyři bílky smíchejte se 100 g moučkového cukru a vyšlehejte do tuhého sněhu. Opatrně do něj vmíchejte 100 g hladké mouky a po hrsti nasekaných ořechů, mandlí a rozinek. Tchyně přidává i kandované ovoce. Záleží na chuti. Pečte ve vymazané a moukou vysypané formě na srnčí hřbet cca tři čtvrtě hodiny v troubě vyhřáté na 160 stupňů. A pozor, pokud vydržíte chlebíček nesníst hned, případně víte, že ho celý ani nesníte, polovinu zabalte a druhý den ostrým nožem nakrájejte na tenoučké plátky. Ty usušte v troubě vyhřáté na sto stupňů.

Jak ušetřit podle milionářů: Nehromaďte doma bankovky a nekupujte kabelky
Jak ušetřit

Jak ušetřit podle milionářů: Nehromaďte doma bankovky a nekupujte kabelky

Pusinky

Je to tak, na pusinkovou klasiku, která se rozplývá v ústech, asi upozorňovat nemusím, ale v kombinaci s čerstvými jahodami (nebo kiwi) a šlehačkou je z pusinek exkluzivní dort Pavlova, na který v redakci nedáme dopustit.

Mrazák

Na konec jsem si nechala radu milionovou, protože nejčastěji mi zbývá jeden bílek a z něj se dají udělat jen zmíněné ořechy, na které není vždycky čas. V mrazáku mám proto samozavírací sáček, do něhož jednotlivé bílky postupně sbírám, a když je jich víc, udělám z nich Pavlovu.

ZDROJ: časopis Vlasta

Zbytky v kuchyni: Z pečiva snídaně, oběd i večeře. Nevyhazujte ho, ušetříte
Jak ušetřit

Zbytky v kuchyni: Z pečiva snídaně, oběd i večeře. Nevyhazujte ho, ušetříte

Zbytky v kuchyni: Co dělat s mrkví za zenitem nebo bramborami. Pomůže voda
Jak ušetřit

Zbytky v kuchyni: Co dělat s mrkví za zenitem nebo bramborami. Pomůže voda

Jak ušetřit: Swapy, chytré větrání a zašpuntovaná vana
Jak ušetřit

Jak ušetřit: Swapy, chytré větrání a zašpuntovaná vana

Tagy Bílek cukr ořechy