Prášek do pečiva

Všeobecně platí, že prášek do pečiva lehce nahradíte jedlou sodou. Místo tří lžiček prášku do pečiva stačí přidat jednu lžičku sody bikarbony. Můžete též přimíchat škrob a vinný kámen. Náhrady potom vypadají takto:

1 lžička prášku do pečiva = čtvrt lžičky jedlé sody + půl lžičky vinného kamene nebo 2 díly vinného kamene + 1 díl jedlé sody + 1 díl kukuřičného škrobu

Čerstvé kvasnice

Potřebujete nahradit základní reakci tvorby oxidu uhličitého v těstě, aby v něm byly bublinky. Podaří se to takto:

jedlá soda + citronová šťáva v poměru 1 : 1, kypřicí prášek + vinný kámen

Pokud sáhnete po této náhradě, už nedávejte těsto kynout na teplé místo, ale vložte ho do trouby rovnou bez čekání.

Vejce

Překvapivě lehce najdete náhradu, zejména při pečení koláčů, přestože byste možná tvrdili opak. Jedno vejce nahradí:

čtvrt hrnku jablečného (dýňového) pyré = 1 lžíce mletých lněných semínek + 3 lžíce vody = 3 lžíce majonézy = půl rozmačkaného banánu + 2 lžičky kukuřičného škrobu + do těsta přidat půl lžičky kypřicího prášku navíc

Stolní olej

Pokud ho chcete nahradit v těstě jako zdravější alternativu nebo ho jednoduše nemáte dost, nahradí ho ovoce a zelenina:

1 šálek oleje = 1 šálek ovocného pyré

1 šálek oleje = 1 nastrouhaná malá cuketa

Tvaroh

250 g tvarohu = 1 tofu natural + 3 lžíce mléka + kapka citronové šťávy

Tato zdravá náhrada je vhodná i do náplní a těsta (za tepla i za studena). Tofu tvaroh je skvělý také jako pomazánka – ochutit ho můžete libovolně naslano i nasladko.

Šlehačka a zakysaná smetana

Je jasné, že kelímek zakysané smetany můžete kdykoli nahradit stejným množstvím smetanového jogurtu. Ale jak lze nahradit šlehačku?

250 ml smetany na šlehání = 60 ml rozpuštěného másla + 90 ml plnotučného mléka + 8 g mouky na zahuštění = 90 ml sójového mléka + 60 ml olivového oleje (nepoužívejte, pokud potřebujete nadýchanou šlehačku) = stejné množství kokosového mléka (nesmí být light, je třeba ho předem zchladit a použít jen hustou vrchní část – dá se vyšlehat).

Ztužovač šlehačky

Smíchejte lžíci bramborového škrobu a lžíci moučkového cukru. Nasypte do vychlazeného kelímku smetany (min. 30 % tuku) a vyšlehejte dotuha.

CHIA VEJCE

CHIA VEJCE

Lžíci chia semínek smíchejte se 3 lžícemi vody. Nechte 5 minut odstát a vmíchejte do těsta.

ZDROJ: časopis Báječná žena, časopis Vlasta

Související články