Ředkvičková pomazánka

Suroviny:

  • 120 g cottage sýru
  • 4 g čerstvé pažitky
  • 150 g bílého řeckého jogurtu (3,5 % tuku)
  • sůl

Postup:

1. Nejprve si připravte mísu a jemný cedník. Ředkvičky omyjte, nastrouhejte najemno a vložte do cedníku. K nastrouhaným ředkvičkám do cedníku přidejte cottage sýr a nechte okapat přebytečné tekutiny. Poté vše přemístěte do připravené mísy a přidejte najemno nakrájenou pažitku, řecký jogurt. Obsah mísy důkladně promíchejte, osolte a případně ještě dle vlastní fantazie dochuťte. Hotovou pomazánku skladujte v lednici a zkonzumujte do dvou dnů.

Náš tip: Podávejte s křehkým nebo celozrnným chlebem a každou porci posypte ředkvičkovými klíčky.

Vaječná pomazánka s tvarohem

Suroviny:

  • 4 vejce velikosti M (uvařená natvrdo)
  • 40 g naložených sladkokyselých okurek
  • 30 g šalotky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Připravte si větší misku a nahrubo do ní nastrouhejte uvařená vejce. Poté najemno nastrouhejte sterilizované okurky a najemno nasekejte šalotku. Následně obojí společně s tvarohem a hořčicí přidejte do misky k vejcím. Osolte, opepřete a nakonec vše důkladně vyšlehejte pomocí metličky. Hotovou pomazánku skladujte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.

Náš tip: Hodí se k pečivu i zelenině. Ozdobte klíčky nebo výhonky řeřichy.

Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

Suroviny:

  • 1 střední jablko (Granny Smith)
  • 200 g mrkve
  • 150 g sterilovaného celeru
  • 200 g odtučněného tvarohu
  • 2 lžíce zakysané smetany (12 % tuku)
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Nejprve si připravte větší misku. Jablko s mrkví oloupejte a nahrubo nastrouhejte do připravené misky. Následně sceďte sterilovaný celer, nakrájejte ho na menší kousky a přidejte do misky, pak i tvaroh a zakysanou smetanu. Osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. Vzniklou pomazánku přemístěte do uzavíratelné nádoby, nechte ji alespoň 20 minut odležet v chladu a pak můžete podávat. Skladovat ji lze v lednici, kde vám vydrží 2–3 dny.

Náš tip: Nejlepší je na na celozrnné bagetě, posypaná petrželkou.


Článek vyšel v časopise Vlasta č. 14 z 6. 4. 2022.