Ořechové rohlíčky
Suroviny:
- 340 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 420 g hladké mouky
- 260 g mletých vlašských ořechů
Postup:
Smíchejte 340 g másla, 100 g moučkového cukru, 420 g hladké mouky a 160 g mletých vlašských ořechů. Vypracujte těsto a nechte ho 30 minut odležet v chladničce. Potom z něj tvarujte rohlíčky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 10 minut. V misce smíchejte 100 g mletých vlašských ořechů a 50 g moučkového cukru. Upečené rohlíčky ještě za tepla v oříškové směsi obalte a nechte vychladnout na tácu.
Babiččino škvarkové cukroví
Suroviny:
- 170 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru + na obalení
- 120 g mletých škvarků
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- šťáva z 1/2 pomeranče
Postup:
Ze 170 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 120 g mletých škvarků, 120 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce a šťávy z 1/2 pomeranče umíchejte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v chladničce. Troubu předehřejte na 180 °C a cukroví pečte ve formičkách na pracny přibližně 15 minut. Po vytažení z trouby všechny kousky (ještě teplé) obalte v moučkovém cukru.
Slepovaná srdíčka
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 130 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce mleté kávy
- 80 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce mléka
- skořicový cukr
- med
Postup:
Smíchejte 250 g hladké mouky, 130 g másla, 2 žloutky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžíci mleté kávy, 80 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů a 2 lžíce mléka. Vypracujte hladké těsto a nechte ho 2 hodiny odpočinout v lednici. Těsto rozválejte a vykrajujte z něj formičkou srdíčka. Troubu předehřejte na 180 °C, cukroví vyskládejte na plech a pečte je asi 10 minut. Polovinu ještě teplých srdíček dozdobte skořicovým cukrem. Po vychladnutí pocukrované kousky s nepocukrovanými spojujte kapkou medu.