Ořechové rohlíčky

Suroviny:

  • 340 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 420 g hladké mouky
  • 260 g mletých vlašských ořechů

Postup:

Smíchejte 340 g másla, 100 g moučkového cukru, 420 g hladké mouky a 160 g mletých vlašských ořechů. Vypracujte těsto a nechte ho 30 minut odležet v chladničce. Potom z něj tvarujte rohlíčky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 10 minut. V misce smíchejte 100 g mletých vlašských ořechů a 50 g moučkového cukru. Upečené rohlíčky ještě za tepla v oříškové směsi obalte a nechte vychladnout na tácu.

Babiččino škvarkové cukroví

Suroviny:

  • 170 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru + na obalení
  • 120 g mletých škvarků
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • šťáva z 1/2 pomeranče

Postup:

Ze 170 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 120 g mletých škvarků, 120 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce a šťávy z 1/2 pomeranče umíchejte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v chladničce. Troubu předehřejte na 180 °C a cukroví pečte ve formičkách na pracny přibližně 15 minut. Po vytažení z trouby všechny kousky (ještě teplé) obalte v moučkovém cukru.

Slepovaná srdíčka

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce mléka
  • skořicový cukr
  • med

Postup:

Smíchejte 250 g hladké mouky, 130 g másla, 2 žloutky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžíci mleté kávy, 80 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů a 2 lžíce mléka. Vypracujte hladké těsto a nechte ho 2 hodiny odpočinout v lednici. Těsto rozválejte a vykrajujte z něj formičkou srdíčka. Troubu předehřejte na 180 °C, cukroví vyskládejte na plech a pečte je asi 10 minut. Polovinu ještě teplých srdíček dozdobte skořicovým cukrem. Po vychladnutí pocukrované kousky s nepocukrovanými spojujte kapkou medu.