Mezi toxické potraviny a přísady patří zejména pro psy cibule, česnek, čokoláda, ale taky makadamové ořechy, avokádo, rozinky, alkohol, a dokonce i umělé sladidlo. To, co dělá dobře vám, nemusí dělat dobře vašemu psovi. Naopak mu to může velice uškodit. V lepším případě to způsobí třeba průjem, v horším může dojít k hypoglykémii, selháním jater, poruchám srážlivosti krve nebo poškození nervového systému.

Zapomeňte na lidské pochoutky

Koláče, sušenky, vánoční cukroví – to vše je plné cukru, čokolády, kakaa, ořechů či rozinek. Tyto potraviny mohou způsobit vážné selhání ledvin, a to i v malém množství. Pokud chcete svému pejskovi udělat radost a něco svátečního mu dopřát, pak mu rozhodně nedávejte do misky na žrádlo klasické „lidské“ vánoční cukroví. Naštěstí lze koupit spoustu již hotových psích (a kočičích) pamlsků, které zvířatům neuškodí. Ale pokud chcete svým mazlíčkům udělat opravdu radost něčím „osobním“, můžete jim upéct jejich vánoční cukroví, které jim neublíží.

Základní ingredience pro výrobu domácích pamlsků

K výrobě vánočního pamlsku pro vašeho psa nepotřebujete skoro nic zvláštního. Většinu základních ingrediencí máte určitě doma ve špajzu. Mnoho psích receptů obsahuje totiž potraviny, které psi můžou a nevadí jim – ovesné vločky, vejce, vývar, jablko, dýně, mrkev, sladké brambory, sýr, rybičky. Z toho všeho už vánoční cukroví celkem snadno vykouzlíte.

3 tipy na domácí pamlsky, které zvládne i začátečník

Slaninové cukroví

Miluje váš pes slaninu? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept pro psy od Michelle Taylor (Americký klub chovatelů). S pouhými čtyřmi ingrediencemi vykouzlíte skvělou domácí pochoutku, kterou si váš pes určitě zamiluje.

Ingredience: ½ balíčku slaniny, 2 vejce, 150 gramů bezlepkové mouky, voda

Postup: Smíchejte slaninu s vejcem, přidejte mouku. Pokud je potřeba, přidejte vodu. Těsto pořádně rozmíchejte a pak nalijte na menší plech. Pečte 8 minut. Po vychladnutí nakrájejte pamlsky na malé kousky nebo nadrolte.

Jablečno-čedarové psí sušenky

Chcete-li udělat něco trochu originálnějšího, zkuste tento recept na jablečno-čedarové psí sušenky od Marthy Stewart.

Ingredience: 2 hrnky ječné mouky, ½ šálku ovesných vloček, 1/3 šálku strouhaného sýra čedar, 1/4 šálku strouhaného parmazánu, 1/3 šálku neslazeného jablečného pyré, 2 lžíce olivového oleje

Postup: Ve velké míse smíchejte všechny ingredience s asi 3 lžícemi vody a vytvořte těsto. Rozválejte směs na tloušťku asi půl centimetru. Pak vykrajujte sušenky pomocí vykrajovátek (ideálně ve tvaru kostí, dají se sehnat na internetu nebo v obchodech s domácími potřebami). Na připravený plech, který jste vyložili pečicím papírem, poklaďte vykrojené tvary sušenek a pečte asi 30 minut, dokud nezezlátnou a nebudou pevné. Pak nechte vychladit. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až dva týdny.

Sardinkovo-sýrové kostičky

Tyto chutné psí pochoutky obsahují jen několik ingrediencí a jejich příprava je snadná. Sardinky jsou skvělým jednosložkovým zdrojem bílkovin a mnoho psů neodolá ani sýru.

Ingredience: 1 plechovka sardinek, 2 vejce, 150 gramů strouhaného parmazánu, hrst restované zeleniny, 75 gramů tapiokové mouky (nebo hladké mouky), voda

Postup: Všechny ingredience rozmixujte v mixéru na husté těsto. Podle potřeby přidejte vodu, aby byla hustší. Směs uhlaďte na pečicí podložce a pečte asi 15 minut nebo do křupava. Po vychladnutí nakrájejte na malé kostičky.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/homemade-dog-treats-recipes-tips/

https://www.womansday.com/life/pet-care/g2333/diy-homemade-dog-treats/

https://www.puppyleaks.com/simple-dog-treat-recipes/

Související články