Dieta nejen pro diabetiky

Diagnóza diabetu je nepříjemná a musí počítat s jistým omezením. Diabetici by se měli stravovat rozumně a jíst potraviny, které jim pozitivně ovlivňují hladinu glykémie. V jejich jídelníčku by neměly chybět bílkoviny či vitamíny, omezit by měli naopak cukry a sacharidy. Ideálně by si měli jídlo naplánovat dopředu a rozdělit na 5 až 6 porcí za den, aby byla hladina glykémie stálá a nehrozily příliš velké výkyvy. Pacientům může hrozit hypoglykémie (stav, kdy je hladina cukru v těle příliš nízká) nebo hyperglykémie (hladina cukru v těle je příliš vysoká). Oba stavy jsou nebezpečné a zvyšují riziko dalších zdravotních komplikací.

Není to nic drastického

Diabetická dieta není speciální a přísná, jak si mnoho z nás myslí. Jedná se o racionální stravu, která je vhodná jak pro diabetiky, tak pro osoby, které chtějí více dbát na životní styl. Existuje totiž pouze málo potravin, které by měli jíst v menším množství, jako je například sladké ovoce a sladkosti. Obsahují glukózu, která následně zvyšuje hladinu cukru v krvi. Omezení se týká i alkoholu, který představuje zásadní riziko. Jedná se o vysoký zdroj energie, nicméně nemá žádnou výživovou hodnotu, proto dochází ke zvýšení hodnot glykémie. Tvrdý alkohol zase hladinu cukru v krvi snižuje. Během svátečního přípitku i novoročních oslav na sebe musí být diabetici obzvlášť opatrní. Radši by si měli dát sklenici suchého vína.

Vánoce nejdou ruku v ruce se zdravým životním stylem

Zná to každý z nás – 24. prosinec je den, kdy se na štíhlou linii moc nedbá. Po večeři a zákusku už nám zbývají síly pouze na odpočinek u televize. To si diabetici nemohou dovolit, neznamená to ale, že si cukroví nemohou dopřát. Sladkosti obsahují vysoké množství sacharidů, proto je vhodné si je dopřát po hlavním jídle, třeba dva kousky. Je však nutné si upravit dávku inzulínu a samozřejmě si i pravidelně a častěji kontrolovat hladinu glykémie v krvi. Vhodné je prokládat jídlo procházkou na čerstvém vzduchu.

Může být cukroví zdravé?

Existuje mnoho alternativ, jak si cukroví „upravit“ do zdravější podoby. Místo cukru a přidaných sladidel mohou diabetici sáhnout po čekankovém sirupu, který obsahuje vysoké množství vlákniny, méně kalorií a samozřejmě i méně cukru. Péct se dá i ze zdravého tvarohu nebo z bílého jogurtu. Obě suroviny obsahují pouze málo sacharidů. Místo bílé mouky můžete sáhnout třeba po kokosové nebo mandlové mouce.

Jak si užít Vánoce s diabetem?

Jak si užít Vánoce s diabetem?

Radí Doc. MUDr. Denisa Janíčková Žďárská, Ph.D.:

Ačkoliv jsou Vánoce považovány za krásný čas, přináší s sebou (především pro diabetiky) několik pokušení, která mohou vést ke zhoršení zdravotního stavu. Je proto důležité nezapomínat na pravidelný selfmonitoring, obzvlášť během prázdnin. Monitorovat hladinu glykémie v krvi si mohou pacienti pomocí klasického glukometru nebo moderních senzorů. Často se jedná o podkožní senzory, které jsou kontinuální, případně i intermitentní. To znamená, že si pacienti kontrolují glykémii nárazově, a to pomocí čtečky nebo mobilního telefonu, což jim umožňuje právě senzor. Pacienti tak mají pod kontrolou aktuální hladinu glukózy v krvi a především trend, kam se bude vyvíjet. Lépe se tak předchází stavům, jako je hypoglykémie nebo hyperglykémie. Důležité je konzumovat potraviny s mírou, nepřejídat se a kontrolovat hladinu glykémie raději častěji. Vhodné je do denního programu zahrnout i procházku nebo cvičení dle možností pacienta.

Zdroj: www.vlasta.cz https://www.freestylelibre.cz/blog/cukrovka/zkusenosti-s-cukrovkou-v-praci

Související články