Už za pár dní jsou tu Vánoce a s nimi spojené nezřízené hodování. Na dobré sváteční jídlo se už dopředu těšíme a tak si nejednu pochoutku dopřejeme. Jenže jak už je známo, s jídlem roste chuť a jak jednou povolíme, už to jede. Z jednoho vanilkového rohlíčku ke kávě se rázem vyklube půlka tácu a u jedné naběračky bramborového salátu s majonézou také většinou neskončíme. Čím to?

Podle fitness trenérky a odbornice na výživu Marcely Blechtové nelze vinit pouze slabou vůli. Pokud totiž tělu pravidelně posíláme sladká, tučná či smažená jídla, zvykne si na ně a vyžaduje stále další a další. „Sladké potraviny a ty s vysokým obsahem sacharidů a vysokým glykemickým indexem zvyšují glykemii rychleji a výrazněji. Naopak pokud delší dobu jíte zdravě a vyváženě, tělo se tomu přizpůsobí a bude přirozeně odmítat nezdravá jídla,“ vysvětluje.

VIDEO: Tipy, jak o Vánocích nepřibrat

Zdroj: Youtube

Jestliže střídmý a vyvážený jídelníček dodržujete celoročně a pár dobrotami zahřešíte jen koncem roku, o žádnou velkou tragédii se nejedná. Vyšší číslo na váze ovšem můžete spatřit v případě, že si nezřízeně dopřáváte, přičemž si slibujete, že od ledna bude s vaší životosprávou všechno jinak. Odbornice ovšem upozorňuje, že tímto stylem přiberete akorát další kila navíc, které se vám potom budou těžko shazovat. Že už teď víte, že tradičním vánočním nástrahám neodoláte? Pak zkuste dodržet alespoň pár jednoduchých pravidel.

1. Všeho s mírou. Cukroví kombinujte s ovocem. „Nepřejídejte se, zmenšete porce, cukroví si dopřejte v menším množství. Doporučila bych maximum tři až pět kusů cukroví denně. Pokud se chutě nedají ovládnout, dejte si před nebo po cukroví sušené ovoce a napijte se vody s citronem. Udržujte dostatečný pitný režim a také jezte více zeleniny, abyste zmírnili hlad, a to především večer, kdy trávíte vánoční pohodu s rodinou,“ shrnuje Marcela Blechtová.

2. Pozor na alkohol. „Sklenička či dvě bílého nebo červeného vína neuškodí. Více alkoholu vám ale nabourá veškerá vaše rozhodnutí i vůli, a tím pádem přestanete kontrolovat své chutě. Kromě toho naruší také spánek a celý druhý den. Pozor také na likéry a tvrdý alkohol, které jsou velmi kalorické,“ upozorňuje Blechtová s tím, že alkohol způsobuje špatný spánek, který má vliv na nárůst hmotnosti.

3. Zařaďte pohyb. S pravidelným sportem se vám probudí metabolismus a vaše tělo tak ani nepozná, že jste trochu polevili, jelikož přijatou energii spálí. „Ranní běh nebo svižnější procházka nastartuje metabolismus. Procházky navíc můžete zařadit i do programu s dětmi, mohou se stát součástí rodinných návštěv. Zima ale nabízí i další zábavné druhy sportu, jako je bruslení nebo lyže. Protože o vánocích už moc často nesněží, můžete o svátcích klidně i vyrazit na kolo. Zároveň tak budete děti učit pravidelnému pohybu,“ doporučuje trenérka.

Aby se vám lépe odolávalo vánočnímu pokušení, zásadní je nezačít až po Vánocích, ani během nich, nýbrž okamžitě. Snažte se jíst pravidelně, ideálně třikrát až pětkrát denně, a ke každému jídlu si dejte mističku zeleniny. Díky ní toho sníte méně. Možností je také nahrazení některých zbytečně energeticky náročných potravin za ty dietnější - smaženého kapra lze péct v troubě a majonézu v salátu zcela nebo částečně nahradit bílým jogurtem, díky čemuž neztratí původní chuť. „Pokud si nevíte rady, neváhejte požádat o pomoc nebo dohled odborníka,“ radí výživová specialistka.

Pomoc, přejedla jsem se!

Pomoc, přejedla jsem se!

„Pokud se přesto stane, že na Štědrý den neudržíte své chutě na uzdě a přejíte se, druhý den si dejte odlehčující den, například lehké maso a saláty. Zároveň omezte sacharidy. Další den už ale musíte sacharidy zařadit, jinak vaše tělo znovu sáhne po rychlých cukrech a vy se znovu ocitnete v začarovaném kruhu, z kterého se těžko vystupuje,“ dodává odbornice.

Zdroj: vlasta.cz autorka je odbornicí na fitness a výživu

Související články