Zapomeňte na zlaté prasátko. Na to se v britské královské rodině nehraje, takže norfolské sídlo Sandringham, kam se za života královny Alžběty II. na Vánoce sjížděla celá rodina, hned po ránu provoní opečená slanina, vajíčka, klobásky, smažená rajčata a fazole – zkrátka a dobře klasická anglická snídaně. Letos tomu nebude jinak, král Karel III. hodlá v tradici své matky pokračovat a do Norfolku svolal celou rodinu, která pobývá na britských ostrovech.

Zdroj: Youtube


Po vydatné snídani všichni vyrazí na mši do kostela, přičemž po návratu je čeká oběd. Zde rovněž roky platí jednoznačné menu, jak před časem popsal Darren McGrady, kuchař, který pro královnu vařil v letech 1982 až 1998. Rodinu čeká krevetový a humrový salát jako předkrm, po kterém následuje pečený krocan se všemi tradičními anglickými přílohami, to znamená s opečenými kapustičkami se slaninou a cibulí, bramborami, pastiňákem a samozřejmě nechybí tradiční vánoční pudink. Tedy pokrm, který lidé (vesměs mimo Británii) buď milují, nebo nenávidí.


A to samozřejmě není všechno, protože Štědrý večer se teprve blíží. Královská rodina si oproti většině obyvatel britských ostrovů rozdává dárky stejně jako my už večer 24. prosince, nikoli až na Boží hod ráno. Činí tak z úcty ke svým německým předkům. Před rozdáváním dárků je ale třeba společné rodinné setkání oslavit u slavnostní tabule. Ovšem zatímco u nás se v kruhu rodiny slaví vesměs s kaprem nebo jinou rybou a samozřejmě bramborovým salátem, královská rodina má večeři ve formě slavnostního bufetu.


Královští kuchaři po celý den připravují zhruba patnáct až dvacet jídel, která se v bufetu objeví – včetně různých druhů mas, žebírek, krůty, šunky či mořských plodů a dále vařené zeleniny, perníčků, pudinků. Mnozí si vedle sklenky vína pochutnají i na oblíbeném cideru. Bufet samozřejmě nabízí i řadu sladkostí, nicméně královna Alžběta II., která na podzim zemřela, si nejraději dávala jednoduchý malý toustík s jahodovou marmeládou. Ani ten letos chybět nebude.


Favorité na královském štědrovečerním stole podle Darrena McGradyho:


Potted Shrimp – pomazánka z nakrájených krevet a garnátů s máslem a muškátovým oříškem na opečeném toustu

Beef Bourguignon – neboli hovězí po burgundsku

Shreded Brussels sprouts – opečené kapustičky s cibulí a slaninou

Bubble and Squeak – doslova Bublání a pištění, což je tradiční pokrm z brambor a zelí

Date apple pastry – datlovo-jablečný koláč

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.rd.com/article/royal-family-christmas-dinner/

Související články