Především jde o místo rodinné oslavy. Britská královská rodina po celá staletí slavila vánoční svátky v paláci Windsor, a to i královna Alžběta II., když ještě zdaleka netušila, že se jednou stane panovnicí britských ostrovů. Až coby královna se na vánoční svátky začala s rodinou pozvolna přesouvat do Norfolku, do venkovského sídla v Sandringhamu. A od chvíle, kdy tam v roce 1988 byla provedena nová elektroinstalace, už královská rodina neslavila jinde.

Zdroj: Youtube


Chodí na půlnoční mši?

Oslavy začínají na Štědrý den ráno, kdy rodina vyrazí na mši do nedalekého kostela Máří Magdaleny. Kostel ze 16. století měla v oblibě Alžbětina praprababička, královna Viktorie, a ani Alžběta II. nevynechala jeho každoroční návštěvu. Na mši tedy chodí ráno, půlnoční mše se britská královská rodina nezúčastňuje.


Mají ozdobený stromeček?

Ano, i královské děti se těší na dárečky pod stromečkem. Tento zvyk v britské královské rodině zavedla Charlotte, manželka krále Jiřího III. koncem 18. století a mimořádně si ho oblíbila jeho vnučka – pozdější královna Viktorie. Právě za její vlády se zdobení stromečku stalo součástí vánočních svátků většiny obyvatel britských ostrovů.


Dávají si mezi sebou dárky?

Ano, i členové královské rodiny píšou dopis pro Father Christmas neboli Otce Vánoc, což je obdoba amerického Santy Clause. Oproti většině Britů, kteří ke stromečku běží – často ještě v pyžamu – na Boží hod ráno, si královská rodina vyměňuje dárky – na počest německých předků – stejně jako my 24. 12. večer. Většinou se tak děje po slavnostní večeři a podává se při tom čaj.


Procházky nebo sportovní aktivity?

Mnozí z nás mají nějakou tradici, někdo chodí pro Betlémské světlo, jiný pouští kapra a někdo třeba sportuje. Tak je tomu i v britské královské rodině, kde před více než dekádou princové William a Harry zavedli štědrodenní fotbalový turnaj, kdy se s přáteli a sousedy ze Sandringhamu postavili proti sobě na vánoční zápas. Vzhledem k tomu, že Harry se před časem přemístil s rodinou do USA – a letos se podle britských médií s největší pravděpodobností nezúčastní –, fotbal hraje už jen princ William.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.royal.uk/royal-family-christmas-0

Související články