Štědrovečerní kapr na víně – Řecko

Doba přípravy: 45 minut, náročnost: střední

Suroviny pro 4 osoby:

  • 4 podkovy z kapra
  • 2 dl červeného vína
  • 6 lžic kečupu
  • 2 lžíce šípkové zavařeniny nebo brusinkového kompotu
  • 50 g zelených oliv (nejlépe řeckých)
  • 4 stroužky česneku
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení

Postup:

Porce kapra očistíme, osušíme v utěrce, osolíme a zprudka opečeme z obou stran v pánvi na oleji. Vyjmeme je, do výpeku v pánvi přidáme červené víno, kečup, šípkovou zavařeninu nebo brusinky a prolisovaný česnek. Omáčku osolíme, opepříme, trochu přisladíme a povaříme do zhoustnutí. Pak omáčku dochutíme solí a pepřem a ještě krátce povaříme. Nalijeme ji na opečené porce ryby, přidáme olivy, zakryjeme pokličkou a kapří podkovy necháme v horké omáčce prohřát. Kapra s omáčkou a olivami rozdělíme na talíře.

Čtěte také

Košíčky s krémem a ovocem

Čtěte také

Plněné košíčky: Upečte si klasické nebo s mrkví. A jaké náplni dáte přednost?

Bramborový salát s hořčicí – Francie

Doba přípravy: 45 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 800 g ve slupce vařených lojovitých brambor
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 100 g šunky
  • 1/2 hlávkového salátu
  • 3 sladkokyselé okurky
  • 1 cibule
  • 1 dl vývaru
  • výhonky hořčice nebo řeřichy na ozdobu

Zálivka:

  • asi 100 g dijonské hořčice
  • 4 lžíce nálevu z okurek
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do mísy. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká půlkolečka a krátce povaříme ve vývaru. Směs nalijeme na připravené brambory, přidáme okurky a šunku také nakrájené na proužky a opatrně promícháme. Hlávkový salát opláchneme, necháme odkapat a nakrájíme ho na proužky. Vařená vejce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do jogurtu vmícháme dijonskou hořčici (pozor, je ostrá a stačí jí i méně) a okurkový lák, zálivku podle chuti osolíme a opepříme. Na talíře rozdělíme vrstvu ochucených brambor se šunkou a okurkami, rozložíme na ně kolečka vajec, posypeme je proužky hlávkového salátu a vše přelijeme zálivkou. Nakonec salát ozdobíme výhonky a podáváme.

Čtěte také

Vyzkoušejte palačinky naslano

Čtěte také

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem

Srnčí hřbet „Baden-baden“ – Německo

Doba přípravy: 60 minut + odležení masa, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 1 kg kuchyňsky upraveného srnčího hřbetu
  • 2 dl červeného vína
  • 150 g brusinkového kompotu
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 4 plátky ananasu
  • 4 půlky broskví nebo hrušek
  • několik kuliček jalovce
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Srnčí hřbet potřeme solí, částí podrceného jalovce a pepřem, vložíme ho do vhodné nádoby, zakryjeme a necháme do druhého dne odležet v chladu. Pak hřbet přeložíme do pekáčku, obložíme plátky slaniny, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapečeme. Po 10 minutách troubu vypneme a maso v ní necháme dojít ještě asi 15 minut. Vypečený tuk pak slijeme do kastrůlku, přidáme k němu víno, brusinkový kompot a několik kuliček jalovce, omáčku osolíme, opepříme a povaříme asi 10 minut. Na závěr přidáme do omáčky nakrájený ananas a broskve nebo hrušky a ovoce necháme v omáčce prohřát. Srnčí hřbet naporcujeme na šikmé kousky. Upravíme je na horkou mísu nebo talíře, obložíme ananasem a broskvemi nebo hruškami, které přelijeme propasírovanou omáčkou. Podáváme s bramborovými kroketami.

Čtěte také

Dáváte přednost hovězímu nebo drůbežímu masu?

Čtěte také

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu

Vánoční pudink – Anglie

Doba přípravy: 8 hodin 30 minut + odstátí a vychlazení pudinku, náročnost: těžší

Suroviny pro 4 osoby:

  • 250 g směsi kandovaného ovoce
  • 150 g strouhanky
  • 100 g zkaramelizovaného cukru (nebo tmavého cukru s melasou)
  • 1,25 dl mléka
  • 60 g hladké mouky
  • 1 velké vejce
  • 50 g přepuštěného másla
  • 0,5 dl koňaku
  • 20 g strouhané citronové kůry
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • máslo na vymazání formy

Postup:

V míse ušleháme vejce do světlé pěny. Přidáme prosátou mouku, strouhanku, nasekané kandované ovoce, cukr, máslo, citronovou kůru, muškátový ořech a mléko. Vše důkladně promícháme a těsto necháme stát zakryté 18 hodin v chladu. Pak do něj přimícháme koňak, těsto nalijeme do pudinkové formy (nejlépe skleněné nebo kovové) předem důkladně vymazané máslem, zakryjeme ji alobalem, dobře utěsníme, formu vložíme do kastrolu s vodou tak, aby voda dosahovala asi do půlky výšky formy, přiklopíme a pudink vaříme v páře při nízké teplotě 8 hodin. Po vychladnutí pudink vyklopíme z formy, zabalíme do fólie a uložíme v chladu. Před podáváním ho nakrájíme a podle chuti můžeme doplnit neušlehanou smetanou nebo přelít horkým brandy, které zapálíme.

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Hrášková polévka s lososem – Finsko

Doba přípravy: 40 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 2 l zeleninového vývaru
  • 500 g mraženého zeleného hrášku
  • 150 g nakrájeného uzeného lososa
  • 2 cibule
  • 1,5 dl smetany ke šlehání
  • olej na opečení
  • 2 snítky čerstvé nebo 1 lžička sušené majoránky
  • cukr podle chuti
  • mletý pepř
  • sůl
  • čerstvě umletý pepř a majoránka na posypání
  • kousek kopru na ozdobení

Postup:

Oloupanou a na drobné kostičky nakrájenou cibuli osmahneme do sklovata v hrnci na rozehřátém oleji. Zalijeme vývarem, přidáme hrášek a nasekanou čerstvou majoránku (nebo sušenou), přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme asi 15 minut. Uzeného lososa nakrájíme na kousky. Polévku rozmixujeme na hladký krém, který dochutíme solí a pepřem a povaříme 2 minuty. Přilijeme smetanu, promícháme a znovu dochutíme solí, pepřem a trochou cukru. Polévku již dále nevaříme, jen prohřejeme, rozdělíme na talíře, přidáme lososa, každou porci posypeme majoránkou a pepřem a ozdobíme kouskem kopru.

 

Čtěte také

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Čtěte také

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu