Štědrovečerní kapr na víně – Řecko
Doba přípravy: 45 minut, náročnost: střední
Suroviny pro 4 osoby:
- 4 podkovy z kapra
- 2 dl červeného vína
- 6 lžic kečupu
- 2 lžíce šípkové zavařeniny nebo brusinkového kompotu
- 50 g zelených oliv (nejlépe řeckých)
- 4 stroužky česneku
- cukr
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení
Postup:
Porce kapra očistíme, osušíme v utěrce, osolíme a zprudka opečeme z obou stran v pánvi na oleji. Vyjmeme je, do výpeku v pánvi přidáme červené víno, kečup, šípkovou zavařeninu nebo brusinky a prolisovaný česnek. Omáčku osolíme, opepříme, trochu přisladíme a povaříme do zhoustnutí. Pak omáčku dochutíme solí a pepřem a ještě krátce povaříme. Nalijeme ji na opečené porce ryby, přidáme olivy, zakryjeme pokličkou a kapří podkovy necháme v horké omáčce prohřát. Kapra s omáčkou a olivami rozdělíme na talíře.
Bramborový salát s hořčicí – Francie
Doba přípravy: 45 minut, náročnost: snadné
Suroviny pro 4 osoby:
- 800 g ve slupce vařených lojovitých brambor
- 4 natvrdo uvařená vejce
- 100 g šunky
- 1/2 hlávkového salátu
- 3 sladkokyselé okurky
- 1 cibule
- 1 dl vývaru
- výhonky hořčice nebo řeřichy na ozdobu
Zálivka:
- asi 100 g dijonské hořčice
- 4 lžíce nálevu z okurek
- 2 lžíce bílého jogurtu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do mísy. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká půlkolečka a krátce povaříme ve vývaru. Směs nalijeme na připravené brambory, přidáme okurky a šunku také nakrájené na proužky a opatrně promícháme. Hlávkový salát opláchneme, necháme odkapat a nakrájíme ho na proužky. Vařená vejce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do jogurtu vmícháme dijonskou hořčici (pozor, je ostrá a stačí jí i méně) a okurkový lák, zálivku podle chuti osolíme a opepříme. Na talíře rozdělíme vrstvu ochucených brambor se šunkou a okurkami, rozložíme na ně kolečka vajec, posypeme je proužky hlávkového salátu a vše přelijeme zálivkou. Nakonec salát ozdobíme výhonky a podáváme.
Srnčí hřbet „Baden-baden“ – Německo
Doba přípravy: 60 minut + odležení masa, náročnost: snadné
Suroviny pro 4 osoby:
- 1 kg kuchyňsky upraveného srnčího hřbetu
- 2 dl červeného vína
- 150 g brusinkového kompotu
- 100 g plátků anglické slaniny
- 4 plátky ananasu
- 4 půlky broskví nebo hrušek
- několik kuliček jalovce
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Srnčí hřbet potřeme solí, částí podrceného jalovce a pepřem, vložíme ho do vhodné nádoby, zakryjeme a necháme do druhého dne odležet v chladu. Pak hřbet přeložíme do pekáčku, obložíme plátky slaniny, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapečeme. Po 10 minutách troubu vypneme a maso v ní necháme dojít ještě asi 15 minut. Vypečený tuk pak slijeme do kastrůlku, přidáme k němu víno, brusinkový kompot a několik kuliček jalovce, omáčku osolíme, opepříme a povaříme asi 10 minut. Na závěr přidáme do omáčky nakrájený ananas a broskve nebo hrušky a ovoce necháme v omáčce prohřát. Srnčí hřbet naporcujeme na šikmé kousky. Upravíme je na horkou mísu nebo talíře, obložíme ananasem a broskvemi nebo hruškami, které přelijeme propasírovanou omáčkou. Podáváme s bramborovými kroketami.
Vánoční pudink – Anglie
Doba přípravy: 8 hodin 30 minut + odstátí a vychlazení pudinku, náročnost: těžší
Suroviny pro 4 osoby:
- 250 g směsi kandovaného ovoce
- 150 g strouhanky
- 100 g zkaramelizovaného cukru (nebo tmavého cukru s melasou)
- 1,25 dl mléka
- 60 g hladké mouky
- 1 velké vejce
- 50 g přepuštěného másla
- 0,5 dl koňaku
- 20 g strouhané citronové kůry
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- máslo na vymazání formy
Postup:
V míse ušleháme vejce do světlé pěny. Přidáme prosátou mouku, strouhanku, nasekané kandované ovoce, cukr, máslo, citronovou kůru, muškátový ořech a mléko. Vše důkladně promícháme a těsto necháme stát zakryté 18 hodin v chladu. Pak do něj přimícháme koňak, těsto nalijeme do pudinkové formy (nejlépe skleněné nebo kovové) předem důkladně vymazané máslem, zakryjeme ji alobalem, dobře utěsníme, formu vložíme do kastrolu s vodou tak, aby voda dosahovala asi do půlky výšky formy, přiklopíme a pudink vaříme v páře při nízké teplotě 8 hodin. Po vychladnutí pudink vyklopíme z formy, zabalíme do fólie a uložíme v chladu. Před podáváním ho nakrájíme a podle chuti můžeme doplnit neušlehanou smetanou nebo přelít horkým brandy, které zapálíme.
Hrášková polévka s lososem – Finsko
Doba přípravy: 40 minut, náročnost: snadné
Suroviny pro 4 osoby:
- 2 l zeleninového vývaru
- 500 g mraženého zeleného hrášku
- 150 g nakrájeného uzeného lososa
- 2 cibule
- 1,5 dl smetany ke šlehání
- olej na opečení
- 2 snítky čerstvé nebo 1 lžička sušené majoránky
- cukr podle chuti
- mletý pepř
- sůl
- čerstvě umletý pepř a majoránka na posypání
- kousek kopru na ozdobení
Postup:
Oloupanou a na drobné kostičky nakrájenou cibuli osmahneme do sklovata v hrnci na rozehřátém oleji. Zalijeme vývarem, přidáme hrášek a nasekanou čerstvou majoránku (nebo sušenou), přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme asi 15 minut. Uzeného lososa nakrájíme na kousky. Polévku rozmixujeme na hladký krém, který dochutíme solí a pepřem a povaříme 2 minuty. Přilijeme smetanu, promícháme a znovu dochutíme solí, pepřem a trochou cukru. Polévku již dále nevaříme, jen prohřejeme, rozdělíme na talíře, přidáme lososa, každou porci posypeme majoránkou a pepřem a ozdobíme kouskem kopru.