Existuje názor, že uklízet před Vánoci není potřeba, protože sváteční duch je především o pohodě, klidu a rodině, která se sejde u prostřeného stolu. A rozhodně je na tom něco pravdy. Jenže pak jsou tu tací, a je jich většina, kteří si vánoční čas bez vysmýčené domácnosti neužijí tak, jak by chtěli. Je i pro vás předvánoční úklid každoroční nutností? Pak zkuste tyto tipy!

Jak uklidit jednou pro vždy? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

1. Základem všeho je plán

Zvádnout všechno naráz během jednoho víkendu? Neříkáme, že je to nemožné, ale rozhodně to není ideální cesta. Akorát vás to otráví a sebere jakoukoli chuť do další práce. Pokud si ale úklid hezky včas rozplánujete na jednotlivé dílčí úkoly, bude pro vás mnohem snesitelnější. V sobotu nebo neděli můžete třeba umýt okna, každý další víkend následně uklidit jeden pokoj a po večerech ve všední dny se pak zabavit příjemnějšími činnostmi jako je například výroba vánočních dekorací, pečení cukroví či balení dárků. Uvidíte, že tímto pozvolným stylem vše krásně a bez nervů stihnete a na Štědrý den si budete moci bez výčitek zapnout pohádky, odpočívat či vyrazit na procházku.

2. Nalaďte se na vánoční atmosféru

Pokud Vánoce nemáte rádi, nebude pro vás tahle rada úplně to pravé, ale věřte, že když si k úklidu pustíte koledy či v televizi naladíte vánoční filmovou klasiku, bytem prostoupí slavnostní atmosféra, díky které získáte pocit, že se nejedná o ledajaký úklid. S tímto vědomím vám pak půjde práce lépe od ruky a bude i snesitelnější.

3. Zapojte celou rodinu

Do generálního úklidu celého domu či bytu se rozhodně nepouštějte samy. Na jednoho člověka je to příliš velké sousto. Rozdejte doma úkoly a nebojte se zapřáhnout i děti. Začít mohou úklidem svého pokojíčku, který si opět mohou rozdělit na etapy - začít mohou rovnáním psacího stolu, poté přerovnáním krabic s hračkami a na závěr tříděním šatních skříní s vaší pomocí. Větší děti pak mohou pomoct s vysáváním či utíráním prachu. A jednoduchá a přitom zábavná činnost, na které se nedá nic zkazit, se jistě najde i pro ty nejmenší.

4. Držte se osvědčených rad

O předvánočním úklidu rozhodně není čas na experimenty. Doporučila vám sousedka recept na domácí čistič či máte choutky vyzkoušet jakékoli jiné babské rady? Raději to nechte na jindy a držte se ozkoušených rad a tipů, aby nakonec vaše úsilí nepřišlo vniveč a vy tak nemusela uklízet znova. Pokud má navíc některý člen vaší domácnosti citlivou pokožku, je vhodné sáhnout po certifikovaných eko připravcích na koupelny, kuchyně, okna, nábytek, praní, a dokonce i na hračky, které neobsahují chemii a tudíž nezpůsobují podráždění kůže.

Zdroj: vlasta.cz isokor.cz viceradosti.cz

Související články