Minikremrole
Suroviny:
- 1 balíček listového těsta
- 200 g jemného cukru
- 4 bílky
Postup:
Těsto rozválíme na pomoučeném válu a rádýlkem ho nakrájíme na pruhy široké 2 cm. Navineme je s malými rozestupy na držadla několika větších vařeček obalená alobalem a upečeme při 180 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech do něj zašleháme cukr a dále šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Pak sníh vyjmeme z lázně a šleháme, dokud znovu nevychladne. Sníh nastříkáme zdobicím sáčkem do upečených kremrolí.
Prasátka
Suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g levné čokolády, třeba Nugátová pochoutka
- 150 g tuku na pečení
- 80 g moučkového cukru
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- špetka skořice
- špetka mletého hřebíčku
- citronová poleva
- na špičku nože růžové potravinářské barvy
- trocha kakaové polevy
Postup:
Z mouky, nastrouhané čokolády, tuku, cukru, prášku do pečiva, skořice a hřebíčku vypracujeme těsto, rozválíme ho, vykrájíme malá prasátka a upečeme je při 180 °C. Po vychladnutí je přelijeme citronovou polevou obarvenou na růžovo a štětcem dozdobíme kakaovou polevou.
Dvoubarevné žloutkové kuličky
Suroviny:
- 120 g moučkového cukru
- 40 g másla
- 3 lžíce mletých piškotů
- 2 natvrdo uvařené žloutky
- kakao na obalení
Postup:
Žloutky utřeme s máslem a cukrem, přidáme mleté piškoty a z hmoty vytvarujeme kuličky. Obalíme je v kakau, naskládáme do cukrářských košíčků a uchováme v chladu.
Mandlové hříbky
Suroviny:
- 180 g mletých mandlí
- 180 g moučkového cukru
- 75 g čokolády
- 2 bílky
- bílek na slepení
Postup:
Z mandlí, cukru a bílků zpracujeme těsto a polovinu smícháme s nastrouhanou čokoládou. Z tmavého těsta utvoříme kloboučky, ze světlého nožičky, spojíme je k sobě pomocí bílku a usušíme ve vlažné troubě.
Cukrové hříbečky
Suroviny:
- 200 g moučkového cukru
- 100 g mletých lískových oříšků
- 100 g mletých loupaných mandlí
- 2 bílky
- 1 lžička kakaa
- moučkový cukr na tvarování
- trocha bílku na slepení
Suroviniy:
Mandle a oříšky smícháme s cukrem a bílky, vypracujeme těsto a polovinu obarvíme kakaem. Z obou hmot utvoříme v pocukrovaných dlaních stejný počet kuliček, které k sobě přilepíme bílkem tak, že vytvoří hříbečky, a necháme je do druhého dne zaschnout.
Marokánky
Suroviny:
- 1/8 l mléka
- 40 g cukru
- 40 g loupaných mandlí
- 40 g kandované pomerančové kůry a rozinek
- 10 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- kakaová poleva
Postup:
Mléko, mouku, cukr a máslo smícháme a asi minutu povaříme. Do horké tekutiny zamícháme nakrájené mandle, pomerančovou kůru a rozinky, z hmoty utvoříme lžičkou na plech s papírem na pečení malé placičky a upečeme je při 150 °C. Po vychladnutí spodní část placiček polijeme kakaovou polevou.
Sněhuláci
Suroviny:
- 5 dl mléka
- 125 g dětské krupičky
- 75 g másla
- 2 lžíce cukru
- 1 sáček vanilinového cukru
- 1 lžička škrobové moučky
- moučkový cukr na vytvarování
- kousek čokolády
- špetka kakaa
- několik banánových chipsů
Postup:
Dětskou krupičku namočíme do mléka, přidáme škrobovou moučku, za stálého míchání uvaříme hustou kaši a po částečném prochladnutí vmícháme oba cukry a máslo. Těsto zabalíme do potravinové fólie, necháme několik hodin v chladu odpočinout, pak z něj v pocukrovaných dlaních utvoříme kuličky tří velikostí a obalíme je v cukru. Z kuliček postavíme sněhuláky, na knoflíky a nos použijeme kousky čokolády, oči uděláme z těsta obarveného kakaem, čepici z plátku sušeného banánu.
Vosí hnízda
Suroviny:
- 160 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 160 g drcených dětských piškotů
- 2 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce vroucí vody
- 40 celých dětských piškotů
- cukr na vysypání formiček
- čokoládová poleva a linecké hvězdičky na ozdobení
Náplň:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce rumu
Postup:
Mouku spaříme vroucí vodou, promícháme a necháme vystydnout. Zapracujeme do ní postupně cukr, máslo, kakao a drcené piškoty. Kousky hmoty vtlačíme do cukrem vysypaných formiček na vosí hnízda, prstem uděláme do středu důlek, který na- plníme krémem z utřeného cukru, másla a rumu, a na dno formičky přitiskneme piškot. Vosí hnízda vyklepneme do dlaně, přelijeme polevou a ozdobíme hvězdičkami.
Ovesné koláčky
Suroviny:
- 100 g hladké mouky
- 80 g ovesných vloček
- 80 g krupicového cukru
- 80 g másla
- 2 lžíce mletých oříšků
- 2 lžíce drobně nasekaného sušeného ovoce
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- rybízová zavařenina na naplnění
Postup:
Ze všech přísad vypracujeme těsto, ze kterého na pomoučeném válu utvoříme kuličky. Trochu je zmáčkneme a ve středu uděláme malý důlek, který naplníme zavařeninou. Kuličky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme asi 8 minut při 180 °C.