Nejlepší vánoční cukroví! Dáte přednost marokánkám či vosím hnízdům?
Čemu dáváte přednost? Nepečeným vosím hnízdům, marokánkám, cukrovým hříbečkům nebo žloutkovým kuličkám? Už se vám sbíhají sliny? Pusťte se do pečení!
Minikremrole
Suroviny:
- 1 balíček listového těsta
- 200 g jemného cukru
- 4 bílky
Postup:
Těsto rozválíme na pomoučeném válu a rádýlkem ho nakrájíme na pruhy široké 2 cm. Navineme je s malými rozestupy na držadla několika větších vařeček obalená alobalem a upečeme při 180 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech do něj zašleháme cukr a dále šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Pak sníh vyjmeme z lázně a šleháme, dokud znovu nevychladne. Sníh nastříkáme zdobicím sáčkem do upečených kremrolí.
Prasátka
Suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g levné čokolády, třeba Nugátová pochoutka
- 150 g tuku na pečení
- 80 g moučkového cukru
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- špetka skořice
- špetka mletého hřebíčku
- citronová poleva
- na špičku nože růžové potravinářské barvy
- trocha kakaové polevy
Postup:
Z mouky, nastrouhané čokolády, tuku, cukru, prášku do pečiva, skořice a hřebíčku vypracujeme těsto, rozválíme ho, vykrájíme malá prasátka a upečeme je při 180 °C. Po vychladnutí je přelijeme citronovou polevou obarvenou na růžovo a štětcem dozdobíme kakaovou polevou.
Dvoubarevné žloutkové kuličky
Suroviny:
- 120 g moučkového cukru
- 40 g másla
- 3 lžíce mletých piškotů
- 2 natvrdo uvařené žloutky
- kakao na obalení
Postup:
Žloutky utřeme s máslem a cukrem, přidáme mleté piškoty a z hmoty vytvarujeme kuličky. Obalíme je v kakau, naskládáme do cukrářských košíčků a uchováme v chladu.
Mandlové hříbky
Suroviny:
- 180 g mletých mandlí
- 180 g moučkového cukru
- 75 g čokolády
- 2 bílky
- bílek na slepení
Postup:
Z mandlí, cukru a bílků zpracujeme těsto a polovinu smícháme s nastrouhanou čokoládou. Z tmavého těsta utvoříme kloboučky, ze světlého nožičky, spojíme je k sobě pomocí bílku a usušíme ve vlažné troubě.
Cukrové hříbečky
Suroviny:
- 200 g moučkového cukru
- 100 g mletých lískových oříšků
- 100 g mletých loupaných mandlí
- 2 bílky
- 1 lžička kakaa
- moučkový cukr na tvarování
- trocha bílku na slepení
Suroviniy:
Mandle a oříšky smícháme s cukrem a bílky, vypracujeme těsto a polovinu obarvíme kakaem. Z obou hmot utvoříme v pocukrovaných dlaních stejný počet kuliček, které k sobě přilepíme bílkem tak, že vytvoří hříbečky, a necháme je do druhého dne zaschnout.
Marokánky
Suroviny:
- 1/8 l mléka
- 40 g cukru
- 40 g loupaných mandlí
- 40 g kandované pomerančové kůry a rozinek
- 10 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- kakaová poleva
Postup:
Mléko, mouku, cukr a máslo smícháme a asi minutu povaříme. Do horké tekutiny zamícháme nakrájené mandle, pomerančovou kůru a rozinky, z hmoty utvoříme lžičkou na plech s papírem na pečení malé placičky a upečeme je při 150 °C. Po vychladnutí spodní část placiček polijeme kakaovou polevou.
Sněhuláci
Suroviny:
- 5 dl mléka
- 125 g dětské krupičky
- 75 g másla
- 2 lžíce cukru
- 1 sáček vanilinového cukru
- 1 lžička škrobové moučky
- moučkový cukr na vytvarování
- kousek čokolády
- špetka kakaa
- několik banánových chipsů
Postup:
Dětskou krupičku namočíme do mléka, přidáme škrobovou moučku, za stálého míchání uvaříme hustou kaši a po částečném prochladnutí vmícháme oba cukry a máslo. Těsto zabalíme do potravinové fólie, necháme několik hodin v chladu odpočinout, pak z něj v pocukrovaných dlaních utvoříme kuličky tří velikostí a obalíme je v cukru. Z kuliček postavíme sněhuláky, na knoflíky a nos použijeme kousky čokolády, oči uděláme z těsta obarveného kakaem, čepici z plátku sušeného banánu.
Vosí hnízda
Suroviny:
- 160 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 160 g drcených dětských piškotů
- 2 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce vroucí vody
- 40 celých dětských piškotů
- cukr na vysypání formiček
- čokoládová poleva a linecké hvězdičky na ozdobení
Náplň:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce rumu
Postup:
Mouku spaříme vroucí vodou, promícháme a necháme vystydnout. Zapracujeme do ní postupně cukr, máslo, kakao a drcené piškoty. Kousky hmoty vtlačíme do cukrem vysypaných formiček na vosí hnízda, prstem uděláme do středu důlek, který na- plníme krémem z utřeného cukru, másla a rumu, a na dno formičky přitiskneme piškot. Vosí hnízda vyklepneme do dlaně, přelijeme polevou a ozdobíme hvězdičkami.
Ovesné koláčky
Suroviny:
- 100 g hladké mouky
- 80 g ovesných vloček
- 80 g krupicového cukru
- 80 g másla
- 2 lžíce mletých oříšků
- 2 lžíce drobně nasekaného sušeného ovoce
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- rybízová zavařenina na naplnění
Postup:
Ze všech přísad vypracujeme těsto, ze kterého na pomoučeném válu utvoříme kuličky. Trochu je zmáčkneme a ve středu uděláme malý důlek, který naplníme zavařeninou. Kuličky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme asi 8 minut při 180 °C.