Levnější světélkování

Pokud vybíráte světelnou vánoční výzdobu, vždy volte světýlka s LED diodami. Nejenže mnohem déle vydrží, ale jejich spotřeba je proti klasickým žárovičkám minimální.

Zdroj: Youtube

Levnější (a klidnější) vánoční svátky

Přinášíme vám pár tipů, jak je realizovat

  • To, že by svátky neměly znamenat jen dárky, ale hlavně pohodu a setkávání, si možná říkáte každý rok, tak třeba to letos konečně klapne. S dospělými se zkuste domluvit na tom, jaké dárky si letos budete dávat. Buď si můžete nastavit stejný společný finanční limit, nebo se dohodnout na stejném dárku (zadání může být kniha, diář nebo například lahev dobrého vína).
  • Další velkou položkou v rozpočtu bývají nákupy jídla na svátky. Z vlastní zkušenosti vím, že míváme tendence nakoupit toho mnohem víc, než je potřeba. Zkuste před návštěvou supermarketu množství surovin spočítat podle počtu osob u stolu tak, aby všeho bylo akorát. O tři dny starého smaženého kapra a v létě rozmrazené cukroví už stejně nikdo nestojí.
  • Pokud máte rádi, když je stromek ozdobený každý rok jinak, domluvte se s přáteli nebo sousedy, kteří to mají stejně, a výzdobu s nimi vyměňujte. Nebo si za tím účelem založte skupinu na sociálních sítích.

Tip artdirektorky Pavly

Tip artdirektorky Pavly

Čekají vás vánoční večírky, na které je zvykem každému přinést malý dárek? S kamarádkami jsme před lety zavedly takzvané dárky naslepo. Každá přinese jen jeden a pak o ně losujeme. Nejenže tím ušetříme, ale užijeme si i spousty legrace.

Vaříme levně a sezonně: Bramborové obloučky

Podle kuchařky od Anuše Kejřové, vydané poprvé v roce 1905.

Suroviny na 4 porce:

  • 60 g brambor
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 1-2 lžíce mléka
  • máslo na pomazání formy
  • mouka na vysypání
  • vajíčko na potření

Postup:

1. Uvařené brambory, ideálně z předchozího dne, nastrouhejte. Máslo rozemněte s moukou a spojte s bramborami, přidejte špetku soli, žloutek a mléko. Směs zpracujte v tužší těsto.

2. Na mírně pomoučeném vále jej vyválejte do obdélníku a přeložte na tři díly, jako se překládá máslové těsto, a nechte zhruba půl hodiny odpočinout.

3. Po půlhodině těsto opět vyválejte na sílu stébla (asi 2 mm) a nakrájejte je rádýlkem na asi dva centimetry široké proužky.

4. Formu na srnčí hřbet obraťte dnem vzhůru a z vnější strany ji pomažte máslem a posypte moukou. Proužky těsta naklaďte přes hřbet a potřete mašlovačkou rozšlehaným vejcem.

5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15-20 minut. Bramborové obloučky jsou příloha z kategorie „lepších“ a hodí se k pečením s pikantní omáčkou nebo k rybě na černo.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články