Praha

Na řadě míst v Česku odstartovaly s prvním adventním víkendem vánoční trhy. Ty údajně nejkrásnější s evropským věhlasem nabízí Staroměstské náměstí v Praze. Návštěvníci zde mohou obdivovat obří vánoční strom, k jehož nazdobení organizátoři použili přes šest kilometrů dlouhý světelný řetěz. Nechybí ani pódium, kde se každoročně odehrává bohatý, například i mikulášský nebo silvestrovský, program a kromě nejrůznějších dobrůtek a rukodělných suvenýrů se můžete těšit i na ukázky tradičních řemesel nebo betlém. Není divu, že jsou pražské vánoční trhy oblíbené i mezi turisty.

Pokud se vám nechce prodírat davy na Staroměstském nebo Václavském náměstí, kam stánky s vánoční tématikou pokračují, zkuste zavítat na komornější místa - Pražský hrad, Náměstí Míru, Náměstí Republiky, Jiřího z Poděbrad nebo třeba Tylovo náměstí. Až do Štědrého dne si zde můžete pořídit například jmelí, věnce, vánoční ozdoby nebo nejrůznější rukodělné výrobky.

Zdroj: Youtube

Brno

Překrásnými vánočními trhy se pyšní také Brno, kde jsou stánky rozprostřeny rovnou na čtyři místa - Zelný trh, Dominikánské náměstí, Moravské náměstí a Náměstí Svobody. K posledně jmenovanému se váže nejdelší tradice, a dokonce zde kdysi stál historicky první vánoční strom. Rádi obdivujete práci zlatých českých ručiček? Pak zavítejte na Dominikánské náměstí, které vás přivítá ručně vyřezávaným dřeveným Halouzkovým betlémem. Jedná se o druhý největší betlém na světě ve své kategorii.

Český Krumlov

Pokud jste fanoušky pohádky Anděl Páně, pak si českokrumlovské vánoční trhy s živým betlémem a andělským průvodem rozhodně nemůžete nechat ujít. Pohádka se totiž natáčela právě tam. A když už ve městě budete, nezapomeňte si ho projít křížem krážem. Kouzelné je totiž celé. Ne nadarmo je považováno za jednu z bran Šumavy a pro své historické krásy bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Plzeň

Nezapomenutelnou atmosféru zažijete i na vánočních trzích v Plzni na hlavním náměstí Republiky. Procházky s horkým punčem v ruce osvětlenými uličkami na vánoční atmosféru dokonale naladí i toho největšího grinche. Dobroty a suvenýry můžete nakupovat u jednoho z více než stovky stánků. O zábavu se starají každodenní koncerty a vystoupení. Děti budou nadšené z 28 metrů vysokého ruského kola, dětského kolotoče, živého betlému a zavítat můžete i do oblíbené Ježíškovy pošty, jež tradičně sídlí v prostorách plzeňské radnice.

Chcete si dopřát předvánoční výlet a nasát sváteční atmosféru i za hranicemi? Pak zavítejte sem:

Vídeň

Spousta turistů si pro své předvánoční veselí již tradičně vybírá rakouskou Vídeň. A rozhodně ne náhodou. Tamější trhy totiž patří k těm nejkrásnějším v Evropě. Vídeň hostí celkem asi dvacet vánočních trhů, ten nejznámější je však na hlavním náměstí Rathausplatz. Zakoupit zde můžete sladkosti, pečené ořechy, přírodní kosmetiku, klobásy a za ochutnání stojí také čerstvé smažené koblížky.

Drážďany

Chcete zažít atmosféru nejstaršího vánočního trhu na světě s tradicí sahající až do roku 1434? Pak vyrazte na Striezelmarkt do Drážďan. Vánoční městečko na náměstí Altmarkt tvoří více než stovka stánků nabízející tradiční štoly, klobásky, svařák i nejrůznější řemeslné výrobky a suvenýry.

Budapešť

Spojit návštěvu vánočních trhů s termální koupelí? A vlastně proč ne! Pokud se vám tato možnost zamlouvá, vydejte se na předvánoční výlet do Budapešti. I maďarská metropole toho má dost co nabídnout. Vánoční trhy se konají na náměstí Vörösmarty, kde můžete obdivovat díla rozličných umělců i ochutnat typická jídla jako tradiční maďarsko-židovský koláč flódni.

Krakov

Zajímavým zážitkem mohou být i největší a turisticky nejoblíbenější vánoční trhy v Polsku, kterými se pyšní náměstí Rynek Glówny v Krakově. Vůni punče a polských pirohů či všudypřítomná světýlka si užijí děti i dospělí. Nezaměnitelnou atmosféru pak dotváří středověké budovy a architektonické skvosty, jako například jako Mariánský kostel, Sukkienice nebo Radniční věž, které ocení především milovníci památek.

Plánujete spojit zimní lyžovačku s vánočními trhy? Pak je ideální volbou Jižní Tyrolsko:

Vánoční trhy s magií světel, vůní jablečného štrúdlu a svařeného vína nebo stánky s rukodělnými výrobky se zde jako tradičně chystají ve větších městech.

Zatímco v městě Meran/Merano nasajete nostalgii po císařské éře, Bruneck/Brunico se vám dostane pod kůži kombinací středověkého hradu a sportovního životaběhu na okolních kopcích. Město Bozen/Bolzano vás překvapí svým metropolitním nádechem, Sterzing/Vipiteno pak svojí unikátní Zwölfskou věží a Brixen/Bressanone vám učaruje duchem starého biskupského sídla, na jehož nádvoří se bude hrát půvabný muzikál Liora se světelnou animací na zdech paláce. Malebná venkovská tržiště s vánoční tématikou se však otevřou také u Karentského jezera/Lago Caldaro, v Sarntalu nebo Rittenu/Renon.

Zdroj: vlasta.cz suedtirol.info worldee.com kudyznudy.cz happymag.cz

Související články